Reklam SMSleri Nasıl Şikâyet Edilir? Engellenir? 

Reklam SMSleri Nasıl Şikâyet Edilir? Engellenir? 

Cep telefonlarına durmaksızın gelen reklam smsleri, pek çok kişinin canını sıkan bir durumdur. Kimi zaman numaraları engellemek geçici bir çözüm olsa da, sizin izniniz olmadan size reklam mesajı gönderilemeyeceğini bilmeniz ve gerekli mercilere şikayette bulunmanız sorununuzu kökten çözebilir. İçeriğimizde reklam mesajları nasıl engellenir ve şikayet edilir konularına değindik.

Cep telefonlarına, mail adreslerine, sosyal medya hesaplarına gelen ve istenmediği halde süreklilik gösteren reklam mesajları canınızı sıkıyor olabilir.

Günün herhangi bir anında saat farkı gözetmeden gönderilen bu mesajlar, reklama ilginiz olsun ya da olmasın ısrarla iletilmeye devam ediyor. Kısa süre önce, reklam mesajlarını cep telefonları üzerinden şikâyet etme, engelleme fırsatı yoktu ancak yapılan düzenlemeler sonucunda istemediğiniz reklam mesajlarından kurtulabilirsiniz.

Öncelikle bilmeniz gereken, bu mesajların size gönderilebilmesi için izninizin olması gerekiyor. Bazı firmalar, alışveriş esnasında numaranızı alarak izninizi de almış oluyorlar.

Alışveriş Sonrası Reklam Mesajları

Mesaj market grupları tarafından tüm operatörlere ulaşan reklam içerikli mesajlar öncelikle alışveriş yaptığınız mağazalar tarafından gönderilmektedir.

Mağaza genelinde yapılan tüm indirimleri takip etme fırsatı sunan mesajlar, günün her anı telefonunuza iletilmektedir. Buna engel olmak için alışveriş yaptığınız noktalara telefon numaranızı vermemeye özen göstermelisiniz.

Vermeniz gerektiğinde ise mesaj almak istemediğinizi özellikle belirtmelisiniz. Muhatap olduğunuz kişiye SMS, mail ve arama istemediğinizi belirtmeniz durumunda mesaj gelmesi mümkün olmayacaktır.

Reklam SMSleri Nasıl Şikâyet Edilir?

Reklam SMSi almak istemeyen kişiler için en uygun şikâyet adresi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır. İkamet ettiğiniz ilde bulunan Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne gittiğinizde şikâyet etmek istediğiniz konuyu belirtmeniz gerekmektedir. Görevli danışmanların yönlendirmesi ile şikâyetiniz not olarak alınmaktadır.

Şikâyet ettiğiniz firmanın merkezi hangi ilde ise şikâyet belgeniz o ilin müdürlüğüne gönderilmektedir. Yazılı olarak ıslak imzalı verdiğiniz bu şikâyet dilekçeniz kısa sürede sonuçlanmakta ve telefonunuza bahsi geçen firmadan herhangi bir mesaj gelmemektedir.

Şikâyetçinin ısrarına bağlı olarak durumun mahkemeye taşınması sonucunda yetkili firmaya mahkeme tarafından tazminat cezası verilmektedir.

Reklam SMSleri İnternet Üzerinden Nasıl Şikâyet Edilir?

Aldığınız reklam SMSlerini bizzat Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ya da il müdürlüğüne gidip şikâyet etmek yerine internet üzerinden de şikâyet edebilirsiniz. Aynı durum e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. İl müdürlüğü sayfasına gelip şikâyet dilekçenizi oluşturmalı daha sonra elektronik imza veya telefon numarası onayı ile şikâyetinizi bildirebilirsiniz.

Başvurunuzu yaparken şahsınıza ait ad, soyada, ikametgâh adresi, telefon numarası, TC kimlik numarası detaylarına yer vermeniz gerekmektedir. Aynı şekilde şikâyet etmek istediğiniz firmanın da numarası, unvanı, iş adresi detaylarına hâkim olmanız gerekmektedir.

Rahatsızlığınızı dile getirmek için başvuru esnasında size devamlı gönderilen SMS örneklerine de yer vermeniz önemlidir. Ek olarak eklediğinizde şikâyet yetkinliğiniz artacaktır.

Reklam SMSleri Telefonla Nasıl Şikâyet Edilmektedir?

Reklam SMSlerinden duyduğunuz rahatsızlığı, bildirebileceğiniz bir başka yol ise telefondur. Alınan reklam mesajlarının rahatsızlığını ALO 175’i arayarak detaylı şekilde anlatabilirsiniz. Tüketici hattı olarak bilinen ALO175, çalışan danışmanlar aracılığı ile sorununuza çözüm bulmaya çalışacaktır.

Hangi kurumun, ne amaçla mesaj attığından ne sıklıkla SMS gönderildiğine kadar her detaya yer verdiğinizde tüketici hattı da sizi ciddiye alıp probleminizi nihayete ulaştıracaktır.

Reklam SMSleri BİMER Üzerinden Nasıl Şikâyet Edilmektedir?

Başbakanlık İletişim Merkezi olan BİMER hayatın her alanından şikâyete açık bir kurumdur. Rahatsızlık duyduğunuz her konuda BİMER’e yazı yazabilir, sıkıntınızın çözülmesini isteyebilirsiniz. Reklam firmalarından SMS aldığınız için sıkıntı çektiğinizi dile getirirseniz kısa süre içinde inceleme başlatılacaktır.

BİMER’e yapılan şikâyetler olabilecek en hızlı şekilde çözüme ulaşmaktadır. Dilekçenizde hangi firmadan nasıl mesaj aldığınızı, ne sıklıkla aldığınızı, neden rahatsız olduğunuzu dile getiren ifadeler kullanmalısınız. Kendinizi ne kadar açık ifade ederseniz o kadar kolay anlaşılırsınız. Sorununuzun çözülmesi de bir o kadar kolay olur.

Reklam SMSleri için Şikâyet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Size gönderilen reklam SMSlerini şikâyet etmek istediğinizde zamanınızı iyi kullanmanız gerekmektedir. Şikâyetler, elektronik iletinin gönderilmesinin üzerinden en geç 6 ay sonraya kadar kabul edilmektedir.  6 ayın içerisinde başvuru yaptığınızda şikâyetleriniz ciddiye alınacaktır.

Geç kalınması durumunda hiçbir hükmü bulunmadığını bilmelisiniz. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken bir başka detay şikâyetin şahsın kendine gelen SMSler ile ilgili olması gerektiğidir. Başkasına gelen SMSler için sizin şikâyet etme yetkiniz bulunmamaktadır.

TİSS Nedir? Nasıl Kullanılır?

Şikâyetlerinizi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı resmi sayfası üzerinden yapacağınız zaman kullanacağınız sistemin adı TİSS’tir. Gümrük Bakanlığı’nın “Ticari Elektronik İleti Şikâyet Sistemi” olarak duyurduğu TİSS, internette işinizi kolaylaştıracaktır. Google üzerinden TİSS yazdığınız an karşınıza şikâyet sayfası gelmektedir.

TC kimlik numaranız, doğum tarihiniz ve cep telefonunuzu girdikten sonra 4 ayrı işlem seçeneğini seçmeniz istenmektedir. Kısa mesaj, arama, e-posta ve şikâyet durumu takibi bölümlerinden kısa mesaj şikâyetleri kategorisini tercih etmelisiniz.

Şikâyet etme ekranında yer alan tüm sorulara cevap verdikten sonra ekran görüntüsü yüklemelisiniz. Gerekli ekran görüntüsünü yükledikten sonra şikâyetinizi tamamlayabilirsiniz.

Reklam SMSleri için Yapılan Şikâyet Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Cep telefonlarınıza gönderilen reklam SMSlerini şikâyet ettiğinizde 15 gün denetleme süresi başlatılmaktadır. 15 gün boyunca yetkili komisyon tarafından gerekli denetimler tamamlanmaktadır.

Denetleme sonucunda yetersiz delile ulaşılması durumunda tek sefere mahsus inceleme günü 15 gün daha ertelenebilmektedir. Gereken karar verildikten sonra sonuçlarınızı TİSS üzerinden öğrenebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra şikâyet takip bölümünü tıklayıp sonucuna bakabilirsiniz.

 

YAZAR HAKKINDA

Tuncay Özkök Tuncay Özkök Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ekonomist olmamın yanı sıra teknoloji alanında da kendimi geliştirdim. Web Tasarım bölümünde okumaya devam ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendimi geliştirmek benim için çok önemli. Bilgizma.com sitesinde yazarlık yaparak bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM