Açılımı Afet ve Acil Durum Yönetmenliği olan AFAD, ülkemizin yaşadığı felaketlerde ilk yardıma koşan kuruluşlardan birisidir. Bu yazımızda AFAD nedir? Görevleri neler? Başkanlığını kim yapıyor? gibi soruların cevaplarını vermekteyiz.
2009 yılında Afet ve Acil Durum Yönetmenliği olarak kurulmuş olan topluluk, doğal afet ve insani acil durumlarla ilgili olan tüm konuları kapsamaktadır.
Afad’ın en önemli amacı afet öncesinde hazırlıklı olmak, afet sırasında ve sonrasında gereken yardım ve desteği gerçekleştirmektir. Afetlerden önce insanların bu konuda bilinçlenmesine ve hazırlıklı olmalarını sağlarken, afet sonrasında da afet zedelerin ve yaşam alanlarının normale dönmesinde büyük katkıları bulunmaktadır.
Kurulduğu ilk günden itibaren ülkemizde yaşanmış olan önemli Elâzığ ve Van depremleri sonrasında depremzedelerin en önemli destekçilerinden biri olmayı başarmıştır. Deprem felaketlerinde yaptığı etkili müdahalelerin yanı sıra pek çok kez yaşanmış olan sel felaketlerinde de Afad her zaman mağdur insanların yanında yer almıştır.
İçerik
Genellikle doğal afetler sonrasında insanların yanında yer alan Afad’ın görevleri sadece bu kadarla sınırlı zannedilse de son derece kapsamlı görevleri bulunan toplumsal örgütün ders kitapların hazırlanması da görevleri arasında yer almaktadır. Bu noktada Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde olan Afad, Afet ve Acil durum konularının müfredatını belirlemede görev almaktadır.
Hali hazırda devam eden Afet ve Acil durum öğrenim süreçlerinin yakın takibinde yer almak ve güncel afet konularında seminerler düzenlemek bu kuruluşun görevlerindendir.
Afet ve Acil durum yönetimi Başkanlığı ile yakından ilgili olan eğitim kurumları aracılığı ile Araştırma ve geliştirme projeleri hazırlamak ve eğitim alanında yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bütün istatistiki bilginin sonuçlarını değerlendirmek de bilinmesi gereken görevleri arasındadır. Belirli bir mevzuat çerçevesinde yürütülen çalışmaları eksiksiz olarak yerine getirmek Afad personellerinin başlıca hizmetleridir.
Türkiye Cumhuriyeti Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı çerçevesinde hizmetlerini 2009 yılından itibaren sürdüren Afad, afet ve acil durumlar sonrasında görev ve amaçlarını eksiksiz olarak yerine getirmek üzere zamanında ve donanımlı olarak afet bölgelerinde yer almaktadır.
Görevlerini yerine getirmek için öncesinde devamlı olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan bir teşkilattır. Deprem riski her zaman en yüksek olan ülkemizdeki bu riski en aza indirmek ve oluşabilecek depremlere karşı hazırlıklı olmak ve en önemlisi ise toplumu afetlere karşı dirençli hale getirmek Afad’ın gerçekleştirdiği en önemli işler arasındadır.
Türkiye’nin doğal afetlere karşı uygun özelliklere sahip olmasından dolayı, özellikle sel ve deprem gibi doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak ve üzücü afetler sonrasında kısa sürede toparlanabilmek için Afad’ın önemi oldukça büyüktür. Türkiye için önemli can kayıplarının yaşandığı 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında Afad gibi kuruluşların önemi ve gerekliliği daha da artmıştır. Ülkemiz için afet ve acil durumlar için tek yetkili mercii niteliğinde olan Afad, Dış işleri Bakanlığı, Genel kurmay Başkanlığı ve gereken anlarda sivil toplum örgütleri ile iş birliği içinde desteklerini sürdürmektedir.
2009 yılı öncesinde Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Afet işleri Genel Müdürlüğü doğal afet ve acil durumlarda mağdur vatandaşların yanında yer almaktaydı. Afad’ın kuruluşu sonrasında ise bu önemli görev ve amaçlar Afad personelleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
Hizmetleri sadece ülkemiz ile sınırlı olmayan Afad, dünya çapında başarılı işlere imza atmaktadır. Binlerce personele sahip olan ve sürekli alarak eğitim alan ve alanında uzmanlaşan Afad personeli işlerini profesyonel olarak yerine getirmektedir. Afetlere karşı her zaman hazırlıklı olunması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından vurgulanırken, Afad bu amacı en iyi şekilde yerine getirmek için çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürmektedir. Her ilde bulunan Sivil Savunma ve Kurtarma Birlikleri’ne gereken acil durum ve afet anlarında ulaşarak büyük özveri ile verdikleri hizmetlerden yararlanılabilir.
Başbakanlığa bağlı olarak hizmetlerini yürüten Afet ve Acil durum yönetimi başkanlığında Halis Bilden yer almaktadır. Bu noktada afet ve acil durumlar için insanların başvuracakları tek yetkili kuruluş Afad’tır.
Arama Kurtarma olarak da hizmet veren Afad personelleri bugüne kadar pek çok kayıp insanı bulmak için ellerinden gelen mücadeleyi vermişlerdir. Türkiye’nin her ilinde mutlaka bulunan Afad il müdürlükleri ile gerekli anlarda iletişime geçerek afet ve acil durumlarda en büyük destekçi niteliğindeki insanlara daha hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün olacaktır.
Geniş kapsamlı bir örgüt olan Afad, Başkanlıktan alt birimlere kadar olan oldukça çok sayıda insanın organize çalışmalarının sonucunda oluşan faydalı hizmetlerden biridir. En büyük misyonu afetlere ve acil durumlara karşı alınabilecek önlemleri almak olan toplumsal örgütün ‘’ beklenmeyene hazırlıklıyız’’ şeklinde sloganı bulunmaktadır. Teşkilatın kuruluş amacı olan afetlere dayanıklı bir toplum gerçeği de yapılan stratejik ve istikrarlı çalışmalar sonrasında büyük ölçüde ulaşılabildikleri amaçları arasındadır.