Astorom nedir? Kimlere astronom nedir? Nasıl olur? Ne iş yaparlar? Nerelerde çalışabilirler? Maaşları ne kadar? gibi astronomlarla ilgili oldukça merak edilen soruların cevaplarını yazımızda veriyoruz.
Genel tanımı ile gök bilimci olarak görevlerini yerine getiren kişiler astronom unvanı almaktadır. Gök cisimlerinin genel yapılarını, özelliklerini ve birbirlerine olan konumlarını bilimsel araştırmalar çerçevesinde gerçekleştiren kişilere astronom adı verilmektedir.
Son yıllarda oldukça popüler meslek gruplarından biri olarak, astronom mesleğini tercih eden kişiler oldukça kapsamlı bir görevin içinde bulunmaktadırlar. Evrende yer alan güneş ve yıldız sistemleri, uydular ve gezegenler astronomların ilgi alanına giren temel konulardır.
Astronomların işlerine yardımcı nitelikteki dürbünlü fotoğraf makinesi, mercekli teleskoplar, bolometreler ve astograflar gökyüzündeki bilimsel araştırmalarda en büyük destek aldıkları araçlardır. Fizik ve astronomi konularında başarılı ve fazlasıyla ilgisi olan kişilerin başarılı olabilecekleri astronom mesleği meraklı kişiliğe sahip olanların zorlanmadan yapabilecekleri bir meslektir.
İçerik
Gökyüzü, evren içinde ucu bucağı olmayan ve insanoğlu tarafından da oldukça merak edilen bir yerdir. Astronom mesleği de evren içindeki gökyüzü unsurlarının incelenmesi ve araştırılmasına yönelik bir meslektir. Astronominin temel amacı yıldız kümeleri, samanyolu ve güneş sistemi gibi oluşumların hareketlerini ve birbirleri ile olan etkileşimlerini detaylı bir şekilde inceleyerek elde edilen sonuçlarla astronomi bilimine ışık tutabilmektir.
Gök biliminin ülkemiz ve dünya için gerekliliği sonucunda bazı üniversiteler astronom olmak isteyenlere eğitim olanağı sunmaktadır. Üniversitelerin sadece Fen fakültelerine bağlı olarak açılan Astronomi ve Uzay bilimlerini tercih ederek astronom olarak göreve başlamak mümkündür.
Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Astronom olabilmek için tercih edilebilecek başlıca üniversitelerdir. 4 yıllık eğitim süresi boyunca Matematik ve Fizik gibi dersler ağırlıklı olarak görülmektedir.
İlk yıl astronomi eğitiminde sayısal dersler yoğunlukta iken, ikinci yılın başlangıcı ile daha ağırlıklı olarak astronomi konuları üzerine dersler bulunmaktadır. Astronomi ve Uzay bilimleri bölümünü başarı ile tamamlayan kişiler diploma almayı hak ettikten sonra astronom ünvanını kazanmaktadırlar.
Geleceği en parlak mesleklerden biri özelliğinde olan astronom mesleği, üniversiteden mezun olduktan sonra pek çok iş olanağı bulunan bir bölümdür. Mezuniyet sonrasında okudukları Fakülte’de araştırma görevlisi olarak kalmak bu bölümü bitirenler için en cazip iş olanaklarından biridir. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığında da namaz vakitlerinin düzenlenmesi ve takvimlerin düzenlendiği birimlerde Astronom sıfatı ile görev alabilirler. Bu tür alanlarda çalışmayı tercih etmeyen kişiler Matematik, Fizik ve bilgisayar programlama gibi alanlarda da yetenekleri doğrultusunda iş bulabilme ihtimalleri yüksektir.
Her mesleğin kendine göre özelliğinin olması gibi, bu meslekleri seçecek olan kişilerinde seçtikleri mesleğe yatkın özelliklerde olması başarıyı da beraberinde getirmektedir. Genel anlamda özel bir meslek olan ve çok yaygın olmamasından dolayı ilgi çekici olan astronomluk, bu alana ilgi duyanların büyük ölçüde yetenekli bireyler olmalarını gerektirmektedir. Özellikle sayısal konularda kuvvetli yeteneğe sahip olmak, uzun süre bir konuya odaklı kalabilmek ve fizik ve matematik alanlarında başarılı olmak gibi özellikler astronom mesleğini tercih edeceklerde mutlaka olması gereken özelliklerdir.
Astronom mesleğinin içeriği oldukça merak edilse de, bu mesleğe ilişkin diğer merak edilen konulardan biri de astronomların ne kadar maaş aldıklarıdır. Genellikle astronom mesleğinde Eğitim Fakültelerinin araştırma bölümünde akademik kariyere başlamak bu meslek için getirisi oldukça iyi olan seçeneklerden biridir. Bu noktada farklı kademelerde olan astronom iş olanakları neticesinde bulunulan konum niteliğinde maaş alınmaktadır. Ayrıca Astronomi biliminin pek çok dalının bulunması da astronom olarak mezun olanlar için gelişebilecekleri ve ilerleyebilecekleri pek çok alan anlamına gelmektedir.
Ünlü astronomlar arasında Ali Kuşçu ilk sırayı alsa da Türkler her zamanki gibi geri planda kalıyor. Çok yazık..