Bebeklerin Günlük Alması Gereken Anne Sütü Ne Kadar?

Bebeklerin Günlük Alması Gereken Anne Sütü Ne Kadar?

Bebeklerin günlük alması gereken anne sütü miktarını hesaplama aracına da yer verdiğimiz içeriğimizde, bebeğinizin ne kadar miktarda ve ne kadar süre boyunca anne sütü içmesi gerektiği hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Bebeklerin günlük anne sütü ihtiyacını alıyor olması hem fiziksel hem de bilişsel gelişimleri açısından son derece önemlidir. Alınması gereken günlük anne sütü miktarı ise; bebeğinizin kilosu başta olmak üzere ek besin alıp almıyor olması gibi çeşitli etmenlere göre değişmektedir. Bebeğiniz emdiği sürece emzirmeyi kesmeyip, devam edebilirsiniz. Eğer kilosuna göre alması gereken miktarı almıyor ise; doktorunuza danışarak ek besin vermeye başlayabilirsiniz.

Bebeğin aldığı anne sütünün yeterli olup olmadığını anlayabilmek için birçok yol vardır. Bebeğinizin gün alması gereken süt miktarını hesaplayabileceğiniz gibi gün içindeki hareketlerini takip ederek yeterli süt alıp almadığını anlayabilirsiniz.

Günlük Alınması Gereken Anne Sütü Miktarını Hesaplama

Bebeğinizin günlük alması gereken anne sütü miktarını hesaplamak için aşağıdaki hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz. Bebeğinizin kilosunu “kg” cinsinden girdikten sonra hesapla butonuna basabilir ve sayfa tekrar yüklendikten sonra günlük süt ihtiyacını görebilirsiniz.

[php snippet=1]

Bebeğin Doyup Doymadığı Nasıl Anlaşılır?

Bebek yeni doğan dönemindeyken büyük oranda her ağladığında emzirmek gereklidir. Bazen sütün fazla olması ve bunun sonucunda kusma gibi durumlarla karşılaşılabilir ama yeni doğan bebeğin uyuması, sakinleşmesi için öğrenebildiği tek şey olan anne sütüne ihtiyacı olacaktır.

Bebek ilk üç ayını geçirdikten sonra anne sütü ihtiyacı da büyümesine bağlı olarak artmaktadır. Bebek kilo aldıkça alması gereken kalori miktarı artacağından daha çok beslenmek isteyecektir. Ancak ilk üç aydan sonra bebek daha düzenli bir uyku ve beslenme sistemi kurmalıdır.

Emmiş olmasına rağmen gündüz ve gece sürekli ağlıyorsa karnı tam olarak doymuyor olabilir. Üçüncü aydan sonra gece uykusu süreleri de uzamaya başlamalıdır. Gün içinde yeterli miktarda beslenen bebekler büyük olasılıkla gece beslenmesini azaltacaktır.

Bebeğin doyup doymadığını anlamanın bir yolu da dışkılamayı takip etmektir. Bebek yeni doğan iken her gün dışkılama yapıyorsa, bezleri çişle dolu oluyorsa muhtemelen karnı doyuyordur. Anne sütüyle beslenen bebekler nadir olarak 1 haftaya kadar dışkılama yapmayabilir. Bu istisnai durum doymadığına işaret etmez ama bu süreye kadar dışkılama gerçekleşmezse kabızlık akla gelmeli ve doktora danışılmalıdır.

Bebeğin Emme Süresi Ne Kadar Olmalı?

Yeni doğan bebekler daha hızlı ve kolay yorulmaktadır. Bebek bir emme sonrasında fazla zaman geçmeden tekrar emmek isteyebilir. Yorulduğundan kısa kestiği emme karnını tam olarak doyurmamıştır.

İdeal emme süresi için bebeğinizi takip etmeniz ve aranızda oluşan bağa göre hareket etmeniz önerilmekte. Saat başı emzirmeyi deneyebilir ve bebeğiniz emdiği sürece devam edebilirsiniz.

Ek Gıdalara Başlandığında Bebeğin Süt İhtiyacı Ne Kadardır?

Ek gıdaların başlangıcında anne sütü ile verilen ek gıdanın oranı 1/2 olmalıdır. Yani 2 birim anne sütü veriyorsanız 1 birim de ek gıda vermelisiniz.

Ek gıda döneminde bebeğin süt ihtiyacı aylara göre değişiklik göstermektedir.

  • 6 aylık bebeklerde ek gıda henüz tadım aşamasında olduğundan anne sütü alımında azalma olmaması gerekir.
  • 9 aylık olan bebeklerde, anne sütü alımı aynı şekilde devam edebilir ama ek gıdaya daha fazla önem verilmelidir. Anne sütüne güvenerek, yemek yeme konusunda sorunu olan bebeklerde bu durum ilerleyen yaşlarda sorun olabilmektedir.
  • Bebek 12 aylık olduğunda beslenmede büyük oran ek gıdaya verilmiş olmalıdır. Bebeklerde bir yaşına kadar, ek gıda yanında en az 500 ml olacak şekilde anne sütü almaya devam etmelidir.
  • Bir yaşından sonra gece beslenmesi tamamen sonlandırılmalı; akşam yemeğine başlanmalıdır. Akşam yemeğinden sonra uykuya geçişte anne sütü alımı önerilmektedir.

Bebeklerde Büyüme Ataklarında Anne sütü İhtiyacı Ne Kadar?

Bebeklerin Wonder Weeks olarak bilinen muhteşem haftaları yani büyüme atakları vardır. Büyüme ataklarında bebekler daha fazla enerji harcar, fiziksel olarak daha yorgun hissederler ve buna bağlı olarak daha çok beslenmek isteyebilirler. Atak döneminde uykularda da artış görülebilir. Atak döneminde olan bebekler daha sık acıkabileceği gibi bir emme periyodunda daha uzun süre emebilirler. Atak döneminde olan bebek sadece açılan iştahından ve uykuya düşkünlüğünden kolaylıkla fark edilebilir. Süreç devam ettiği müddetçe bebek ne zaman isterse emzirilmelidir.

Bebeğin Geceleri Süt İhtiyacı Ne Kadar?

Bebekler belirli bir döneme kadar gece beslenmesine gerek duyarlar. Büyük oranda altıncı aydan sonra gece beslenmesi azalmış; belki de bitmiş olacaktır. Gece beslenmesi ihtiyacı 1 yaşa gelindiğinde tamamen sonlanmış olmalıdır.

Bebek Ne Kadar Süre Anne Sütüne İhtiyaç Duyar?

Bebeklerin en az 6 ay olmak üzere 2 yaşına kadar emzirilmesi önerilmektedir. Ancak bu durumu bebek bağımlılık haline getirmemeli; anne bu anlamda önlemini baştan almalıdır. Aksi halde çocuğun geri kalan hayatında asıl önemli olan normal beslenme sistemi daha en baştan bozulmuş olacaktır. Anne sütü önemlidir ama bir dönem sonra ek gıdaya daha fazla önem verilmelidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Yenidoğan bebek kaç ml anne sütü içer? Kızım 3 günlük henüz. Ben sürekli emzirmeye çalışıyorum ama doyunca anlar değil mi? Fazla emzirmem sıkıntı yaratır mı?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM