1984 yılından beri uygulanmakta olan yumurta donasyonu, yumurta nakli adı ile de bilinir. Bu yazımızda yumurta donasyonu nedir? Nasıl yapılır? Fiyatları, olumlu sonuç oranları ve yumurta donasyonu ile aklınıza takılabilecek tüm sorulara cevap verdik.
Yumurta donasyonu, hamilelikten ümidini kesmiş tüm bayanlara umut olmaya devam ediyor. Donasyon, tüp bebek tekniği kullanılarak elde edilen hücrelerin, hamile kalamayan bayanın eşine ait spermlerle birleştirilmesi sayesinde olur.
İlk olarak 1984 yılında başarılı sonuç alınan bu uygulama, tıp dünyasında oldukça ılımlı karşılandı. Bunun yanında birçok ülkede hala tartışılan bağış, yasal olarak reddedilmeye devam ediliyor.
Menopoz sürecine girmiş, yumurta rezervi tükenmiş bayanların hamile kalabilmesinin tek yolu yumurta donasyonudur. Uygulamanın temel amacı ise bayanların eşlerinden çocuk sahibi olabilmelerini sağlamaktır. Her ne kadar donör yumurtası kullanılmış olsa da bebek, anne karnında adaptasyonunu tamamlayıp bağışı kabul eden annenin çocuğu olur.
İçerik
Yumurta donasyonu, hamile kalamayan bayanın eşinin spermi ile sağlıklı bir kadının yumurtalarının döllenmesi sonucu ortaya çıkan tüp bebek uygulamasına verilen addır. Erkek ve kadının bu işlem ile ortaya çıkardığı embriyo, hamile kalamayan bayana nakledilir. Bu bağış sonrasında bebek, anne karnında doğal sürecini tamamlayacaktır.
50 yaşına kadar yapılan uygulama daha çok erken menopoz sorunu yaşayan ya da yumurta deposu boş olan bayanlar için önerilmektedir. Konu ile ilgili çalışan uzmanlar, bu işlemin daha ileriki yaşlarda da mümkün olabileceğini dile getiriyor.
Yumurta donasyonu, yumurtasını bağışlamak isteyen sağlıklı bir bayan ile hamile kalamayan bayanın eşine ait sperm ile yapılır. Sağlıklı yumurta ve spermin döllenmesi tamamlandıktan sonra ortaya çıkan embriyo, anne karnına transfer edilir. Yumurta transferi bu noktada aynı tüp bebek uygulamasına benzer ancak tüp bebekten farklı olarak üçüncü bir kişi devreye girmektedir.
Yumurta donasyonu öncesinde hamile kalamayan bayan, hamileliğe hazırlanırken donör, yumurta kalitesi ve gelişimi gibi konularda birkaç uygulama görmektedir. Sonrasında döllenme için yumurta alımı yapılır. Yaklaşık 6 gün içinde bağış alıcıya nakledilir. 15 gün beklendikten sonra hamilelik testleri yapılır.
Sağlıklı bir rahme sahip olduğunuzda eşinizin spermleri ile donöre ait yumurtadan bebek sahibi olabilirsiniz. Uygulama, sizin eşinizden bebeğiniz olmasını sağlarken aynı zamanda imkânsız olan hamileliği tatmanızı da mümkün kılıyor.
Yumurta donasyonu Türkiye’de yapılan bir uygulama değil. Pek çok ayrı tartışmaya konu olan bağış, hamile kalmak isteyen bayanların yurt dışına çıkmasını zorunlu kılıyor.
Uygulamanın yapıldığı, Türkiye’ye en yakın ülke ise Kıbrıs. Kıbrıs, donasyon için en çok tercih edilen ülkelerden biri. Yıl içinde Girit ve Kıbrıs, yumurta donasyonu için binlerce çift ağırlıyor. Her ay 35-40 Türk anne adayı, donasyon umuduyla Kıbrıs ve Girit’i ziyaret ediyor. Maddi anlamda sıkıntı yaşamayan çiftler, farklı ülkelere gitse de yapılan işlemler aynı olduğu için bu yakın iki ülkeyi tercih edenler ağırlıkta.
Yapılan araştırmalar sonucunda Türk anne adaylarının, donör olarak yine Türk tercih ettiği, donörlerini kendileri bularak doktora gittikleri biliniyor.
Amerika, İsrail, Belçika, Yunanistan, İngiltere yumurta donasyonunun yasal kabul edildiği ülkelerdir. Özellikle Yunanistan, Girit şehri ile orta sınıf aileleri anne-baba olmaya bir adım daha yaklaştırıyor. Tüm bunların yanında dünyada en çok tercih edilen, yumurta donasyonu nedeniyle en güvenilir bulunan ülke Kıbrıs’tır. Dünyanın her yerinden yüzlerce hasta ağırlayan Kıbrıs gerek uzmanları gerekse donörleri ile başarılı çalışmalara imza atmaktadır.
Yumurta donasyonu için başvuran ailelerin %90’ı olumlu sonuç almaktadır. Olumlu sonuca ulaşabilmek için uzman hekim ve tüm detaylara sahip klinikleri göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız. Donanımı yeterli olan bir klinikte, sağlık koşulları uygun olduğunda her 10 anneden 9’u hamile kalma fırsatı yakalıyor. Yıllara göre dağılıma göz atıldığında ise 2008 yılında başarı aranı %60’larda iken 2014 yılında %90’a kadar yükselmesi dikkat çekiyor.
Bir nevi tüp bebek uygulaması olarak kabul edilen donasyon, yalnızca başka bir bayanın devreye girmesi yönüyle farklılık kazanıyor. Yumurtalık donasyonu, normal bir hamilelik ile hemen hemen aynı oranlara sahiptir. Bu yönüyle başarısızlık ihtimali sizi pek düşündürmemeli.
Normal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler, yumurta donasyonu ile bu fırsatı yakalayabilir. Belli bir süreç gerektiren bu uygulama birkaç ülkede yapılmaktadır. Orta gelirli, çok zengin olmayan aileler Girit’te 5000 Euro gibi bir rakamla ebeveyn olabilirler. Üstelik hastane ya da klinik ile yaptığınız görüşmeler sonucunda bu ücreti ödediğinizde havaalanından otel rezervasyonunuza kadar her şey ayarlanabilir.
Kıbrıs, yumurta donasyonu için en çok tercih edilen ülke kabul edilmekte. Bu durum, hastane masraflarına da yansıtılmış. Yalnızca yumurta donasyonu için 6000 Euro gibi bir ücret talep eden Kıbrıs, diğer tüm masrafları size bırakıyor.
Yaklaşık 10 yıldır tercih edilen bir uygulama olan yumurta donasyonu, maddi fırsatı olan ailelerin yüzlerini güldürüyor.
Yaklaşık 10 yıldır yapılan yumurta nakli hem tıp dünyasında hem de din adamlarınca tartışmalara neden olmakta. Diyanet işleri tarafından yapılan açıklama ile yumurta donasyonunun caiz olmadığı, İslamiyet’te nikâhın esas olduğu belirtilmiştir.
Tüp bebek uygulaması, eşler arasında yapılan bir uygulama olduğu için caiz olarak kabul görse de donasyon, nikâh şartından dolayı caiz kabul edilmemektedir. Farklı bir yumurtalık ile neslin karışması söz konusu olması, ilerisi için yanlış cinsel ilişkilere neden olacağı için uygun değildir. Zina unsuru barındırdığı için uygun görülmeyen nakil, çiftlerin aklında soru işareti oluşturmaktadır.
Yumurta nakli öncelikli olarak yumurtalıkları olmayan bayanlara uygulanmaktadır. Bunun yanında yumurtalıkları olan fakat üretim sorunu yaşayan menopozlu bayanlara da yapılmaktadır.
Yumurtalık kanseri nedeniyle kayıp yaşayanlar, genetik olarak taşıyıcı olanlar, kemoterapi ya da radyoterapi alarak yumurtalıklarını kaybedenler yumurta donasyonu yaptırabilirler.
Yumurta donasyonu yaptıranlar kadınlar kulübünde çok fazla yorum yazmış ama üyeliğim olmadığı için ulaşamadım.
Bu şekilde anne olan çok kişi var. Ben de düşünüyorum.