Hicap nedir sorusu Arapça kelimelerle yakından ilgilenen, Türkçeye yerleşmiş kelimelere ilgi duyan kişilerce sok sık merak edilmektedir. Kelime anlam olarak Türkçede de Arapçada da aynı karşılıkları bulmaktadır. Bununla beraber Arapçadan hacb kökünden Türkçeye geçmiş kelimelerden bir tanesi olduğu bilinmektedir.
Hicap kelimesi, son dönemlerde daha fazla anılan ve İslamiyet ile yakından bağlantısı bulunan kelimelerden bir tanesidir. Tesettürlü bayanların örtülerine verilen isimlerden biri olması, hicabın modaya da dâhil olmasını sağlamaktadır.
Hicabın zaman içinde birden fazla anlama sahip olması kullanım alanlarını da bir o kadar genişletmektedir.
İçerik
Hicap ne demek TDK’de ne şekilde yer almaktadır sorusu merak edilebilmektedir. Hicabın sözlükteki anlamı saklamak demektir. Var olan herhangi bir şeyi saklamak için hicap kelimesinin kullanıldığı ve Arapçada da temel anlamının bu olduğu görülmektedir.
Aynı zamanda gizlemek ve örtmek sözcükleriyle de eş anlamlı olan hicap, iki nesne arasında bir şey örtmek olarak bilinmektedir.
İki nesnenin birbirini görmesine engel olmak için ikisi arasında serilen örtüye de hicap isminin verildiği görülmektedir. Arapçada Kuran-ı Kerimdeki anlamıyla kullanılan sözcük yedi ayette belirtilmiş ve Türkçeye de İslamiyet’ten sonra geçmiştir.
Hicap kelimesinin bilinen ilk anlamı saklamak olmakla beraber Türkçeye girdiği andan itibaren utanma şeklinde kullanıldığı görülmektedir. Bay ya da bayan fark etmeksizin kişinin hicaplı olması gerektiği sık sık edebi eserlerde belirtilmiş ve bugüne kadar getirilmiştir.
Hicap kelimesinin birçok Anadolu türküsünde de yerini aldığı âşıklar arasında bulunan utanma duygusu ile geçtiği dikkat çekmektedir. Birinci anlamı olan saklamanın yanı sıra ikinci anlamı utanmak da Türkçede bir o kadar çok kullanılmıştır.
İslam’da hicap ne demekse Türkçede de hemen hemen karşılığını bu şekilde almıştır. Hicap kelimesinin yardımcı fiille birlikte kullanılmış olması bu şekilde kalıplaşmasını sağlamış ve utanmak fiilini karşılamıştır.
Hicap eyleyen, hicap eden kişi kendini sakınan herkesten gizleyen ve utanan kişi olarak bilinmiştir.
Utan, sakın, gizlen, örtün kavramlarının yerine hicap et kavramı da kullanılabilmektedir. Yardımcı fille beraber kullanılan bu kelimenin genelde bayanlar için kullanıldığın görülmektedir.
İslamiyet’te örtünmesi farz olan kadınlar hicap ayeti ile ikaz edilmiştir. Hicap etmeleri örtünmeleri ve hayâ sahibi olmaları anlamına gelmektedir.
Hicap kelime anlamı olarak kapı ve perde anlamlarını da karşılamaktadır. Örtmek ve kapatmak ifadelerini desteklemek için benzerlik taşıyan bu iki kavram, hicap perdesi şeklinde bugüne dek gelmeyi başarmıştır.
Hicap perdesi, kadınların örtündüğü perde olarak bilinmektedir. Bu perdenin örtülmesi gerektiği, yabancı erkeklere karşı yasak olan vücut uzuvlarının gizlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Hicap perdesi yırtılmış ifadesinin kullanılması ise utanma duygusundan yoksunluğu ifade edebilmektedir.
Kuran-ı Kerim içinde geçen hicap örtme kuralları ve İslamiyet’te örtünme şartları hicap perdesi şeklinde bilinmektedir.
Hicap bağlamak bugün kullanıldığı şekilde şal ve eşarp bağlamak anlamlarına denk gelmektedir. Tesettürlü bayanların başlarına bağladıkları eşarplar ve şallar genel anlamda hicap bağlama olarak anılsa da uzun şallar için daha sık kullanıldığı görülmektedir.
Hicap bağlama şekilleri ve birbirinden farklı modelleri ile her geçen gün kullanımı artan bu kelime grubu geç ve tesettürlü bayanlar tarafından modaya da yansıtılmaktadır. Hicap bağlama kavramını araştıran hemen herkes birçok bağlama modeli ile karşılaşabilmektedir.
Hicap stil, hicap kelime anlamı ile bağdaşan ve örtünme ile ilgili olan stildir. Tesettürlü bayanların şal bağlama şekillerine genel olarak hicap bağlama ismi verilse de hicap stil daha çok Arap kökenli bağlamaları kapsamaktadır.
Şalın dağınık ve salaş şekilde bırakıldığı aynı zamanda omuz başlarını ve göğüs hizasını kapatarak bağlandığı hicap stili, son dönemlerde en popüler tesettür trendlerinden biri haline gelmiştir.
Hicap bağlama alışkanlığını stile dönüştüren ve hicap stil akımına dâhil olan bayanlar bu konuda pek çok stil örneği bulabilmektedir. Hicap stil, tesettürün Arap havası taşıyan versiyonu olarak da isimlendirilebilmektedir.
Hicap giyim Türkiye’de yeni yeni gündeme gelmiş kelime grubudur. Hicabın kelime anlamının örtü olması Türkçede hem feracelere hem şallara hicap isminin verilmesine neden olmaktadır.
Uzun salaş ve siyah feracelerin genel olarak hicap tarzında anıldığı görülmektedir. Aynı şekilde üzerine takılan şallar da bu kıyafete dâhil olduğu için bu özel parçaların tamamına hicap giyim ismi verilmektedir.
Hicap giyimin temelinde İslamiyet kurallarına bağlı olarak örtünmek yer almaktadır. Hicap elbiseler, tunikler, manto ve pardösüler de her geçen gün yaygınlık kazanmaktadır. Örtünme olarak çevirisi yapıldığı için hicap kelimesinin tesettür giyimi kapsadığını söylemek pek de yanlış bir şey olmayacaktır.