Kıdem tazminat hesabı nasıl yapılır sorusu en sık sorulan sorulardan biridir.
Kişiler kıdem tazminatı almak istediklerinde bu tür soruları sıklıkla sormakta ve cevabını doğru şekilde öğrenmeyi amaçlamaktadır. Kıdem tazminatı hesaplama 2019 yılında da en çok araştırılan konu başlıları arasında yerini almaktadır.
Dünden bugüne herkesin bilmesi gereken bu konuda temel olarak güvence sağlamaktadır. Sigortalı çalışan kişilerin güvencesi olarak da bilinen bu konu son derece önemli bir konudur.
Kişi sahip olduğu hakları her anlamda bilmeli ve çalışma hayatında güvencesini, haklarını eksiksiz şekilde kullanmayı öğrenmelidir.
İçerik
Kıdem tazminatı nedir sorusunu soran kişiler en net kıdeme bağlı hak olarak düşünebilir. Kişi bulunduğu kurumda belli bir noktaya gelebilmek için çalışmayı sürdürmelidir.
En az 1 yıl geçtikten sonra kıdem hakkı elde etmekte ve ona göre bir maaş almaktadır. Alınan maaşla beraber herhangi bir nedenden işten ayrılması icap ettiğinde başlangıç noktasında olan biriyle aynı tazminatı almamaktadır. Tazminat alması gerekirse kıdemine bağlı şekilde tazminat almaktadır.
Kıdem tazminatı hesabını doğru yapmak kişinin maddi manevi güvencesini doğru sağlamak demektir. Bugün birçok kişi mağdur edilmesi halinde kıdem tazminatı alması gerektiğini bilmez.
Hakları bilmek ve ne derece yararlanılacağını öğrenmek, işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
Kıdem tazminatı hesaplaması yapmak istediğinizde önce iş yerinde ne kadar çalıştığınızı kontrol etmelisiniz. Sonrasında iş sözleşmenizin kıdem tazminatı gerektiren bir nedenle feshedildiğinden emin olmalısınız.
Çoğu zaman fesih nedenlerini kapsamayan sebeplere dayalı olarak fesih edilir bu durum tazminat için uygun değildir.
Hesaplama yaparken her tam yıl için 30 günlük brüt maaş tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
Bir yıldan artan süre söz konusu olursa bunlar da dâhil edilmektedir. Kişinin çalıştığı yılla aldığı aylık maaşın çarpımı kıdem tazminatını hesaplama konusunda yardımcı olacaktır.
Kıdem tazminatı 2019 yılında da diğer tüm yıllarda olduğu gibi belirlenmiştir. Her yıl yapılan düzenlemelerle en üst ve alt sınırlamalar getirilmekte, alınabilecek tazminat belirlemesi yapılmaktadır.
Alınacak tazminatı doğru şekilde ayarlamak oldukça önemlidir çünkü kişi hesaplamasına göre ücret alıp alamayacağına göz gezdirmektedir. Her çalışma yılı için kişiye ödenen kıdem tazminatı miktarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı üst sınırıyla sınırlandırılmıştır.
Çalışan kişi hesaplama yaparken ilk olarak her 1 yıl için 30 günlük ücret aldığını aklında bulundurmalıdır. Bu mantık üzerinden hesaplama yapıldığında herhangi bir hataya mahal vermeden ücretini alabilmektedir.
Toplam kıdem tazminatı hesaplama işlemi yıl bazına yapılan işlemden bir aşama daha detaylıdır.
Kişi yıl bazında hesaplama yaparken aldığı 30 günlük ücreti baz almaktadır. Toplam kıdem tazminatı söz konusu olduğunda çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin çalıştığı süreyle çarpılması sonucu elde edilmektedir.
Kişi 3000 TL alıyorsa 10 yıl çalışmışsa bu durumda 30.000 TL kadar toplam kıdem tazminatı almaktadır. Net süre yerine küsuratlı süre söz konusu ise bu durumda küsurat da muhakkak eklenmektedir.
Kıdem tazminatının hesaplanması belirlenen süre için geçerlidir. Her yıl belli aralık üzerinden hesaplama yapıldığı unutulmamalıdır. Gündemde olan ücreti yakalamak, takip etmek son derece önemlidir.
Kıdem tazminatı şartları olan bir düzenlemedir. Kişi tazminat hesabı yaparken şartları göz önünde bulundurmak durumundadır. Birçok kişinin unuttuğu ve aslında avantaj olan şartlardan biri de ekstra ücretlendirmelerdir. Kişi çalıştığı süre boyunca maaşını kıdem tazminatı olarak almakta ancak üzerine ekstra masrafları eklemeyi unutmaktadır.
Çalışma süreniz boyunca temin edilmesi gereken yemek ücreti, yol ya da servis ücreti varsa onları da kıdem tazminatı içerisinde alabilmeniz mümkündür.
İkramiye ödemelerinin de kıdem tazminatı içerisine dâhil olduğu ancak düzenli olma şartının arandığını da aklınızda bulundurmanız gerekmektedir.
Kıdem tazminatı hesaplama 2018, 2019 ya da diğer yıllarda belli bir düzen dâhilinde olmaktadır. Çalışanlar kendi kafalarına göre hesaplama yapıp ücretlendirme almamaktadır.
Her yıl henüz yılın başındayken belirlenen ücret haziran ayına kadar sürmekte ve sonrasında yeni bir düzenleme getirilmektedir. Kıdem tazminatı hakkında bilgiyi ocak ayında öğrenebilir sonrasında kendiniz için hesaplamayı rahatlıkla yapabilirsiniz.
Son yapılan düzenlemelerde kıdem tazminatı limitinin 6.017,60 TL olduğu görülmektedir. Belirlemeler bu şekilde yapılmakta ve kişinin ücretini bu tutar sınırıyla alabildiği bilinmektedir.
Aldığınız yıllık ücretin sınırının bu kadar olması gerektiğini aklınızda bulundurmanız son derece önemlidir.
Kıdem tazminatı hesaplama muhasebenin yaptığı bir durumdur. İş yerinde muhasebe sizin için net bir hesaplama yapacak ve tarafınıza alınacak ücreti bildirecektir. Ayrıca hesaplama yanında uygunluğunuz üzerine araştırma yapılmaktadır.
Kıdem tazminatı işten çıkan herkese verilmemektedir. Kişi işten kendi rızasıyla istifa ederek çıkarsa kıdem tazminatı alabilmesinin mümkünatı yoktur.
İşçinin işveren tarafından çıkarılması sonucunda tazminat alabildiği bilinmektedir. Çıkarılırken ahlak ve iş kurallarına aykırı davranan işçinin kıdem tazminatı alması mümkün olmamaktadır.
Hırsızlık, kavga, ahlaksızlık gibi durumlarda kıdem tazminatı alınabilmesi söz konusu değildir. Keyfi ayrılmalar neticesinde de tazminat alabilmeniz mümkün değildir.
Kişi başka bir işe girmek için işinden ayrılırsa kıdem tazminatı talep etme hakkına sahip olmamaktadır.
Belirlenen kıdem tazminatı şartları göz önüne getirildiğinde 3 ana şartın olduğu görülmektedir. Bunlardan ilki sağlık sorunları diğeri ise ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerlerini yaşamaktır.
Kişi bu 2 durumla karşı karşıya kaldığı zaman kıdem tazminatı şartını sağlamış kabul edilmektedir. Son şart ise zorlayıcı sebepler olarak belirlenmiştir. Çoğu işveren kaynaklı olan zorlayıcı sebepler çalışanın kıdem tazminatı almasına hak yaratmaktadır.
Kıdem tazminatı alınması gerektiğinde öncelikle bu 3 ana maddeden herhangi birine dâhil olup olmadığınıza bakmalısınız.
Dâhil olmanız halinde kolaylıkla kıdem tazminatı alabilir, şartları sağladığınız için yasal olarak bu hakkı elinizde bulundurup paranızı temin edebilirsiniz.
Kıdem tazminatı şartı dendiği zaman akla gelen ilk unsur mağdur edilmedir. İşveren tarafından mağdur edilen ve bunu kanıtlayan kişiler işten ayrılırken kıdem tazminatı başvurusunda bulunabilmektedir.
Sağlık sorunları da kıdem tazminatı için geçerli şartlardandır. Kişi, kıdem tazminatı almak istediğinde askerlikten de yararlanabilmektedir.
Erkek çalışanlar askerlik nedeniyle işten ayrılmak durumunda kalırlarsa kıdem tazminatı alma hakları doğmaktadır.
Mağdur edilmeden kıdem tazminatı almak için başvuruda bulunmak ve bu süreçte herhangi bir taşkınlığa sebep olmamak son derece önemlidir.
Kıdem tazminatı ve şartlarını merak eden kişiler, kadın ve erkek olarak farklı sonuçlar alabilirler. Erkeklerin şartları sağlaması durumuyla kadınların durumu aynı olmayabilir.
Kadınlar için en uygun şartlardan biri de evliliktir. Kişi evlilik sonrasında 1 yıl çalışmama şansına sahiptir. Dilerse bu süre içerisinde kıdem tazminatı alabilmekte özgürdür.
Evlilik şartının yerine getirilmesi durumu ancak çalışırken geçerlidir. Kişi aktif olarak çalıştığı zaman içerisinde evlenirse kıdem tazminatı alabilmektedir. Evlilik işi bıraktıktan sonra gerçekleşirse bu durumda kıdem tazminatı alımı mümkün değildir.