Romanov Koyunu Nedir? Özellikleri ve Bakımı

Romanov Koyunu Nedir? Özellikleri ve Bakımı

Romanov koyunu, küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapanların en çok ilgi duydukları koyun cinslerinden birisi. Sıklıkla sorulan Romanov koyununun bakımı nasıl yapılır? Özellikleri neler? Yılda kaç kuzu verir? Verimli bir cins mi? gibi soruları sizler için cevapladık.

Romanov koyunu özellikle mevsim bağlılığı olmadan kızgınlık göstermesi ile bilinmektedir. Böylece yıl içinde iki doğum yaparak ortalama 100 koyun ile 500 kuzu verebilir. Doğum yaptıktan ortalama 35 gün gibi kısa bir süre sonra tekrar hamile kalabilmektedir.

Sıcağa ve soğuğa dayanıklı olmalarından dolayı farklı hava şartlarında yetiştirilebilirler. Romanov koyunları, koyun çeşitleri içinde annelik kabiliyeti en yüksek olanlarıdır. 3 kuzuya rahatlıkla bakan romanov koyunlarının diğer yavrularının biberonla beslenmesi gerekecektir.

Özel izinlerle ülkemize gelen ve yetiştirilmeye başlanan koyunların veriminden hayvancılıkla uğraşanlar gayet memnundur. Romanov koyunlarının etlerinin lezzetli olduğu da bilinmektedir. Bakımları bir nebze daha kolay olan bu koyunlar olumlu özellikleriyle tüm dünyada tanınırlar.

Romanov Koyunu Nedir?

Romanov koyunu, anavatanı Rusya olan, kuzu makinesi olarak ünlenen bir koyun türüdür. Yüksek döl verimi nedeniyle daha çok tercih edilen romanov koyunları sıklıkla melezleme çalışmalarında kullanılmaktadır. Koyunların erkekleri boynuzlu, dişileri boynuzsuzdur.

Romanov Koyunun Özellikleri

  • Kanaatkar bir ırk olan romanov koyunlarının adaptasyon kabiliyetleri oldukça iyidir.
  • Minyon bir yapıları var ama bacakları oldukça uzundur.
  • Kuzular dünyaya siyah olarak gelirler ama sonradan griye dönüşürler.
  • Kızgınlığı 3-4 aylık sürede gösterebilirler.
  • Romanov koyunlarının dişileri ortalama 40-50 kilogram civarındadır. Koyunların erkekleri ise yaklaşık 50-80 kilogram aralığındadır.

Romanov Koyunu Kaç Kuzu Verir?

Koyunlar, bir batında 5-6 kuzu dünyaya getirebilmektedir. Yılda iki kez gebe kaldıkları düşünülürse yıl içinde elde edilen kuzu sayısı oldukça iyidir. Anne romanov dünyaya getirdiği kuzuların 3 tanesine bakabilecek süte ve güce sahiptir. 3’ten sonraki yavruların beslenmesi bakıcı tarafından yapılmalıdır. Dünyaya gelen kuzuların 8-9 aylık dönemde kiloları ortalama 35 kilogramdır.

Türkiye’de ve Dünyada Romanov

Romanov koyunları ülkemizde özel izinlerle gelebilmiştir. Bunun için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den özel izin almak gerekmiştir. İlk olarak İzmir’e gelen bu özel koyunlar silahlı kişilerce korunmuştur. Koyunların İzmir’de Foça ilçesinde çiftlikte bakımı yapılmakta olup, çiftlik sahibi, koyunların ülkemize getirilebilmesi için 9 ay kadar beklediklerini ifade etmiştir. Ancak daha sonra, ülkemizde de yayılmaya başlamıştır.

Romanov koyunlarına ait bilgilerin 18.yüzyıla kadar dayandığı bilinmektedir. Verimli bir ırk ve üstün üreme özellikleri sayesinde 1960 yıllarının başından bu yana dünya genelinde çok sayıda ülkede yetiştiriciliği yapılmıştır. Bunun yanında yerli ırklarla melezme çalışmaları da bu yıllarda başlamıştır. Romanov koyunlarıyla ilgili tüm çalışmalar ve projeler ulusal ve uluslar arası platformlarca en üst düzeyde desteklenmektedir. Romanov koyunlarının varlığı dünyada Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Güney Afrika ve Orta Doğu başta olmak üzere geniş bir coğrafyada mevcuttur.

Romanov Koyunlarının Bakımı

Romanov koyunları da otlarla beslenmektedir. Kuzu olarak dünyaya geldikten 1,5 ay sonra sütle birlikte  artık ot yemeye başlamalıdır. Kuzular 2,5 aylık olduğunda sütten tamamen kesilmeli ve tamamen otla beslenmeye devam etmelidir. Koyunların hamilelik dönemlerinde hem öncesi hem sonrası yem takviyesi iki katına çıkartılmalıdır. Koyun hamile ise doğum öncesinde kendisine tuz verilmemelidir. İç ve dış parazit ilaçları, koyunlara üç aylık periyotlarla uygulanmalıdır. Koyunların aşıları, vitaminleri mutlaka zamanında verilmelidir. Tüylerin kırkım süresinin aşmamasına dikkat edilmelidir. Kuzuları dünyaya geldiğinde aşıları ağızdan ve enjeksiyon olarak yapılmalıdır. Koyunların kendilerinin yanında ağıl yataklarının temizliği de oldukça önemlidir. Ağıl avlularına iki haftada bir kireç serpilmelidir. Ağıllar ve kuzuların yatakları her ay mutlaka dezenfekte edilmelidir. Romanov koyunlarını yaz boyunca en az üç kez banyo yapması gerekir. Buna karşın en büyük düşmanları yağmur ve rüzgarlardır. Aslında bu koyunlar uzun süre yağmurda kalmaktan çok etkilenmezler ama ıslak olduklarında ağıl içinde cereyanda kalmamaları önemlidir.

YAZAR HAKKINDA

Tuncay Özkök Tuncay Özkök Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ekonomist olmamın yanı sıra teknoloji alanında da kendimi geliştirdim. Web Tasarım bölümünde okumaya devam ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendimi geliştirmek benim için çok önemli. Bilgizma.com sitesinde yazarlık yaparak bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM