Türkiye’de yöresel yemeklerin yeri ayrıdır. Hemen hemen her ilin kendine özel tarifleri bulunur. Her ne kadar, bu lezzetleri birbirinden ayırt etmek olay olmasa da sizin yalnızca yemek yemek için dahi gidilebilecek 10 şehrimizi ve en sevilen tatlarını listeledik.
Türk mutfağının dillere destan olduğu biliniyor. Hangi şehre gidilse bir başka lezzet ziyaretçileri karşılıyor. Batı’dan Doğu’ya kadar Türkiye’nin her bir köşesinde yalnızca yemek yemek için gidilmeye değecek lezzetler bulunuyor. Ülkemizde yöresel lezzetlerin yeri gerçekten ayrı.
Dünyanın birçok yerinden sırf bu lezzetleri tatmak için çok sayıda insan ülkemizi ziyaret ediyor. İsmiyle ve yemeği ile özdeşlemiş bu yerlere sadece bu özel lezzeti tatmak için bile gidilebilir.
Yöresel lezzetlerimizin oluşmasına kültür ve alışkanlıkların büyük bir etkisi var. Örneğin; Ege bölgesi zeytinyağlılarıyla, İç Anadolu hamur işleriyle, Karadeniz süt ürünleri ve balıkla hazırlanan yemekleriyle meşhur olmuştur. Tatil ve gezi planı yaparken yöresel yemekleri asla göz ardı etmemelisiniz.
İçerik
Adana kebap Türkler kadar başka ülkelerce de bilinen milli bir yemek. Birçok ilde Adana Kebabı servis ediliyor olsa da yemeğin en lezzetli ve has hali için Adana’ya uğramak şart. Adana, kebap konusundaki ince ipuçlarını bilerek hazırlanmış kebapları yiyebileceğiniz tek adres. Adana kebapçılarında sunulan çeşit çeşit salata ve meze ise kat edilen yola değdiğinin bir göstergesi. Adana’dan gelip başka illerde Adana Kebap olarak servis edilen yemekleri beğenemedikleri de doğrudur. Gerçek Adana Kebabın kendine has özellikleri vardır.i
Susurluk tostu ve ayranını Türkiye’de bilmeyen yoktur. Özel ayranı dillere düşmüş Susurluk’ta ayranı ödüllendirecek son derece doyurucu ve lezzetli bir tost sizi bekliyor. Bir gün aklınıza düşer ise tost ve ayran için Susurluk’a doğru yola çıkarak oldukça doğru bir karar vermiş olacaksınız. Susurluk sınırları içinde sütünü, yoğurduğunu ve ayranını tamamen kendi üretimleri olacak şekilde hazırlayan birçok yer bulup meşhur Susurluk ayranını içebilirsiniz.
Bir porsiyon yağlı İnegöl köftesinin yanında bol salata keyfine kimse hayır diyemez. Bu güzel köftenin tadılacağı en doğru adres ise anavatanı olan İnegöl. İnegöl köftesini yedikten sonra başka hiçbir yerde yapılan köfteyi yemek istemeyeceksiniz. İnegöl’e köfte yemeye gittiğiniz için kimse sizi suçlayamaz. Günümüzde hemen her şehirde, İnegöl köfte adı altında birçok ürün, marketlerde bile satışa sunulmaktadır. Bu köftelerle, gerçek İnegöl köftesinin farkını anlamak için önce Bursa İnegöl’ü ziyaret etmelisiniz.
Kumru adını İzmir’den alan, İzmir ile özdeşleşen Kumru sandviçi bol malzemesi ile önce göze sonra mideye hitap etmektedir. Bol sosis, bol salam, turşu ve kaşar peynirinden oluşan bu harika sıcak sandviçi yemek için İzmir’e gitmek hiç de çılgınlık değil. Tadına doyum olmayan kumrunun en orijinal ve lezzetli halini İzmir’de yiyeceksiniz.
Eğer yemek için yollara düşmekten gocunmayan bir yapınız var ise günün birinde Kumruyu denemek için İzmir’i mutlaka ziyaret edin. Artık ülkenin her yerinde, özellikle de tatil yörelerinde kumru yapan yüzlerce yer görebilirsiniz. Ancak gerçek kumru tadı için anavatan İzmir ziyaret edilmeli. Ayrıca sabah kahvaltısında boyoz ve haşlanmış yumurtayı da mutlaka deneyin.
İlginizi Çekebilir: İzmir’deki En İyi Kahvaltı Mekanları
Mevlana’nın şehri Konya etliekmek denilince akla gelen ilk yer. Her ne kadar Türkiye’nin birçok yerinde etli pideler yapılıyor olsa da Konyalıların deyimi ile etliekmek bir tek burada en doğru lezzeti ile servis ediliyor. Eti, yağı, odun fırınında pişmiş çıtır çıtır hamuru ile Konya etliekmeğinin tadına başka hiçbir yerde varamazsınız.
Yolunuz Konya’ya düşmüyor ise etliekmek yemek için Konya’ya gitmeyi mutlaka düşünmelisiniz. Etliekmek, görünümüyle pide veya lahmacuna benzemektedir. Hatta Konya dışındaki yerlerde pide ve lahmacun bile etliekmek kabul edilebilmektedir ama gerçek etliekmek diğerlerinden lezzet ve ince ipuçlarıyla ayrılıyor.
İskender denince akla genellikle tüm Türkiye gelmektedir ama birçok yiyeceğin olduğu gibi iskenderin de bir ana vatanı vardır. Türklerin milli lezzeti iskenderin anavatanı Bursa’dır. Şehir merkezinde bulunan bir çok restoranda Bursa’nın en lezzetli İskender kebaplarını bulmak mümkün. Yalnızca yemek yemek için Bursa’ya gitmeyi tercih ederseniz size kimse şaşırmayacak. Çünkü İskender kebabın şahane et döneri, tazecik yoğurdu ve tereyağı aklınızı başınızdan almaya yetecek cinsten. Bursa’daki iskender kebabı yedikten sonra diğerlerinin başarılı olduğu düşüncesini kafanızdan silip atabilirsiniz.
Mantı ülkemizde birçok yörede sevilerek yenen yemeklerden bir tanesidir ama Kayseri mantısı denince akla ilk önce boyutu gelir. Kayseri mantısının ünü malum. Bir kaşığa kırk adet sığacak kadar küçük hazırlanan mantının lezzeti de bir kaşığa dünyayı sığdıracak cinsten. Mantının yanı sıra pastırmanın da en iyisi Kayseri’de bulunuyor. Tüm bunlar bir gün aniden soluğu Kayseri’de almak için oldukça yeterli görünüyor.
Karadeniz denildiğinde akla ilk olarak hamsi gelir. Hamsinin en lezzetli hali ise Trabzon’un ünlü hamsili pilavında bulunur. Taze hamsi ve zengin iç pilav ile hamsili pilavı yemek için Trabzon yollarına düşebilirsiniz. Son derece zengin bir mutfağa sahip olan Trabzon aynı zamanda kuymağın ve tereyağının da anavatanı. Eğer şansınız varsa Trabzonlu bir gelininiz ya da tanıdığınız olursa gerçek hamsili pilavın lezzetini alabilirsiniz. Aksi halde bu muhteşem lezzetten Trabzon’a gidene kadar mahrum kalacaksınız.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’de Kış Tatili İçin En İyi Alternatifler
Şimdilerde her ne kadar Adıyaman veya başka illerle anılsa da çiğ köftenin ana vatanı Şanlıurfa’dır. Şanlıurfa’nın meşhur sıra gecelerinin vazgeçilmez yiyeceği olan çiğköfte bütün Türkiye’de sevilerek tüketilen bir yiyecek. Ancak etli çiğ köftenin en lezzetli halini yemek için yolunuz Urfa’ya mutlaka Düşmeli.
Antep mutfağının güzellikleri arasında bir tanesini seçmek neredeyse imkansız. İçli köftesinden beyran çorbasına, kebap çeşitlerinden baklavasına kadar Gaziantep yemek yemek için gidilecek en zengin şehir olma özelliği taşıyor.