Ağız Kuruluğu Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Ağız Kuruluğu Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Ağız kuruluğu basit bir sorun olabileceği gibi önemli hastalıkların belirtisi de olabilir. İçeriğimizde ağız kuruluğu nedir? Belirtileri neler? Neyin belirtisi? Nasıl giderilir? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Ağız kuruluğu çoğu insanın gün içinde karşılaştığı ancak sebep olabileceği rahatsızlıklar ve nedenleri gibi detayları çok bilinmediği için önemsenmeyen durumlardan biridir.

Ağız kuruluğunu tetikleyen tükürük salgısının yetersizliği, tükürüğün faydalarından ağzın yararlanamayarak kuruluk gibi belirti vermesine neden olmaktadır. Ağız yapısının doğal olarak temizlenmesine katkı sağlayan tükürük salgısı, eksikliğinde ağızda rahatsız edici bir kuruluk hissinin hissedilmesine neden olmaktadır.

Tıpta kserostomi olarak adlandırılan ağız kuruluğu tam olarak bir hastalık olarak nitelendirilmese de hastalıkların ilk belirtisi ya da kullanılan ilaçların yan etkisi olarak karşılaşılmaktadır. Gereken önlemler alınmadığında diş sağlığını riske atmak ve ağız yapısında bazı işlev bozukluklarına yol açmak olasıdır.

Ağız Kuruluğu Nasıl Giderilir?

Ağız kuruluğunu gidermek için öncelikle kuruluğun neden oluştuğuna bakmak çözüm yolunun da kolaylıkla bulunmasını sağlayacaktır.

Ağız kuruluğu yaşanan dönemde varsa kullanılan ilaçların yan etkileri, aşırı sigara tüketimi ve az su tüketmek gibi durumlar gözden geçirilmeli ve nasıl önlem alınacağına öyle karar verilmelidir.

Genellikle kısa süreli yaşanan ağız kuruluğu gün içinde tüketilen besinlerin özelliklerine göre de değişebilmektedir. Ancak sürekli su tüketilmesine ve ağız kuruluğuna neden olabilecek bir şey yenmemesine rağmen bu durumu yaşayanların mutlaka doktora görünmeleri gerekir. Bu noktada sıkça karşılaşılan ağızda kuruluk için havası kuru ortamlarda bulunmamaya özen göstermek ve mümkün olduğunca odayı nemlendirmek gerekir. Diğer yandan bu kişiler mutlaka yanlarında her daim su bulundurmalı ve kuruluk hissettikleri anlarda suyu yudumlamaları önerilir.

Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğuna işaret eden belirtiler hastalık kaynaklı yaşanan bu durumun kısa zamanda teşhis edilerek tedavi edilmesini kolaylaştırmaktadır. En çok ağız içinde yanma ve çokça susamak ağız kuruluğunun başlıca belirtileridir. Ayrıca yeterince kuru kalan ağızda ve dudaklarda yara ve çatlakların oluşması da sıkça görülen belirtiler arasındadır.

Zaman zaman yaşanan belirtiler ciddi bir ağız kuruluğu sorununa yol açmasa da diyabet ve yan etkileri güçlü olan ilaçları kullanan kişilerin rahatsız edici bu soruna karşı mutlaka temkinli olmaları gerekir. Aksi halde ağızdaki kuruluğun ilerlemesi yutkunma ve konuşmada güçlük çekilmesine neden olabilmektedir.

Gece Ağız Kurumasının Nedenleri Ve Çözüm Önerileri

Gün içinde ağız kuruluğu şikâyeti oldukça rahatsız edici olsa da tüm gece boyunca tükürük salgısının az olmasından dolayı sabah kupkuru bir ağız ile uyanmak daha da rahatsız edici durumlardan biridir. Geceleri yaşanan bu durum çoğunlukla herhangi bir hastalık kaynaklı değil, alışkanlıklardan ileri gelmektedir. Özellikle sigara içen kişilerin tükürük salgılarının içmeyen kişilere göre daha az olması gece ağız kuruluğu sorununu yaşamalarına neden olmaktadır.

Sorunu en aza indirmek için gün içinde mutlaka iki litreye yakın su içmeye çalışmak tükürük salgısının ideal seviyede olmasını sağlayacak ve kuruluk hissini en aza indirecektir. Ayrıca şekersiz sakızlar ve tükürük üretimini çoğaltan diş macunları da işe yarayan çözüm önerileri arasındadır.

Ağız Kuruluğuna İyi Gelen Bitkiler

Hastalıkların habercisi olarak ağız kuruluğu belirtisini dikkate almak erken teşhis için oldukça önemli bir noktadır. Diğer yandan ağız kuruluğunu geçirmek için fazladan ilaç kullanmaya gerek olmadığı için bu rahatsızlığa iyi gelen bitkilerden yararlanmak en sağlıklı ve doğal olanı olacaktır.

Ağız kuruluğuna iyi gelen bitkilerden biri olan kaygan karaağaç bitkisi ağız kuruluğunu gidermek için mutlaka denenmesi gereken faydaya sahiptir. İçerisinde karbonhidrat bulunan bu bitkiyi su ile karıştırıp jel kıvamını aldıktan sonra bal ile tatlandırarak içmek ağız kuruluğunun doğal olarak geçmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu tarif çeşitli ağız yaraları ve boğaz hastalıklarının da kısa zamanda iyileşmesini sağlayıcı etkisi bulunmaktadır.

Kakule baklası da ağızdaki kuruluğu gidermek için bir diğer yöntemlerden biridir. Kuruluk hissedilmeye başlandığı anda hemen birkaç kakule baklası almak tükürük üretiminin daha çok olmasını dolayısıyla da kuruluğun önlenmesini sağlayacaktır.

Ağız Kuruluğu Yaşayanların Bilmesi Gerekenler

Gün boyunca tüketilen besin ve zararlı alışkanlıkların tüm geceyi olumsuz etkileyebileceği ve ağız kuruluğuna neden olabileceği göz önünde bulundurularak sağlıklı ve bilinçli beslenmeye özen göstermek gerekir. Özellikle alkol ve sigara ağız kuruluğunu yaşamamak için bırakılması gereken alışkanlıkların başında geliyor.

Uyunan odasının nemli olmasını sağlamak için baş ucuna bir bardak su koymak odanın yeteri kadar nemli kalmasına yardımcı olacaktır. Burun tıkanıklığı durumlarında ağız ile nefes almaya çalışmak da kuruluğa neden olmaktadır. Mümkünse tıkanık burnu açmaya yönelik öneriler dikkate alınmalı ve tuzlu su ile gargara yapılmalıdır.

Ağız Kuruluğu Yaşayanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Ağız kuruluğu beslenme ve yaşam şekli konusunda birtakım şeylerin yolunda gitmediğinin en önemli göstergelerinden biridir. Düzenli olarak su içme alışkanlığı olmayan kişilerde sıklıkla yaşanan ağız kuruluğuna karşı günlük sıvı tüketimini artırmak olası rahatsızlıklarında önüne geçecektir. Ayrıca su tüketimine ek olarak su içeriği yüksek olan meyve ve sebzeleri de tercih etmek gerekir.

Yaz aylarında kavun ve karpuz gibi meyveler ağız kuruluğunu en iyi ölçüde geçirirken, kış aylarında da meyve seçimini portakal ve mandalinadan yana yapmak yararlı olacaktır. Bitkisel çaylarda ağız kuruluğunu geçirmeye yardımcı olan içecekler arasındadır. Bunun için günce bir ya da iki fincan yeşil çay ve adaçayı gibi bitkisel çayları tüketmeye özen göstermek gerekir.

Kuruyan ağızdan dolayı çatlayan dudakları çabucak iyileştirmek içinde doğal yağlardan yararlanmak iyi olacaktır. Hindistan cevizi yağı ve susam yağı gibi faydalı yağ çeşitleri tercihiniz olabilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM