Bahailik Nedir? Bahai Dini Neye İnanır?

Bahailik Nedir? Bahai Dini Neye İnanır?

Bahai dini, kendinden önceki tüm dinleri kabul eden fakat kendinin son din olduğunu vurgulayan bir inanış şeklidir. Temel hedefi ırk, dil, din farkı gözetmeksizin tüm insanlığı bir arada tutmak olan din, tek bir inanışta birlik olmayı amaçlamaktadır. Bu açıdan Bahai dininin herkese kapılarını açtığını unutmamak gerekmektedir. Yalnızca bulunulan ülkede değil dünyanın hangi noktasında olursanız olun Bahai dinine mensup olabilirsiniz.

Bahai dinine mensup olan hemen herkesin dilinde ortak ifadeler bulunmaktadır. Onlara göre dinleri asırlarıdır vaat edilen dindir. Dolayısıyla beklenen son din olduğu için insanlığı bir arada tutmak onların görevidir. Dünya üzerinde barış ve uyumun olabileceğini iddia eden Bahai dini mensupları, bunu kendi hayatlarında da prensip haline getirmişlerdir.

Bahai Dini Nedir?

Bahai dini; Bahaullah izinde giden ve onun öğretilerini düstur edinen inanış biçimidir. İnsanlığın sevgi ile bir araya geleceğini dile getiren din aynı zamanda bunun sağlanmasını da görev bilmiştir.

Yaşanılan çağ, neyi gerektiriyorsa yaşam biçimleri adapte edilmelidir anlayışına sahip olan Bahai dini; bu özelliği ile modernizmi de taşımaktadır.

Kadın erkek haklarındaki eşitlikten dünya barışına kadar tüm yaşam hakkında fikirlerden oluşan din, insanlığı bir ağaca benzetmektedir. Dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun Bahai dini için o ağacın yapraklarından biri kabul edilmektesiniz. Bu nedenle insanların birbirine yabancı olması, yabancı hissetmesi kabul edilir değildir.

Bahai Dininin Tarihçesi

Mehdilik inancının bir uzantısı olarak doğmaya başlayan Bahailik, 1800’lü yıllarda İran’da ortaya çıkmaya başlamıştır. İnsanlığı tek bir aile olarak tanıtan din, kısa sürede yaygın kazanabilecek kadar kalabalıklaşabilmiştir.

Tüm dünyada inananları ortak bir çerçevede bir araya getirme temeline dayalı olan Bahai dini, 1844 yılında Bab tarafından duyurulmuştur. Bu yıl içerisinde Bab olarak bilinen Seyyid Ali Muhammed’in söylediği ifadeler oldukça dikkat çekmiştir. Yeni bir dinin doğacağını duyuran Bab aynı zamanda yeni bir peygamberin gönderileceğini anlatmıştır.

Bahailik, resmi olarak 21 Nisan 1863 yılında din olarak ilan edilmiştir. Dinin kurucusu Mirza Hüseyin Ali’dir. Bakaullah lakabı taşıyan Mirza Hüseyin Ali aynı zamanda Bahai dininin peygamberi olarak kabul edilmektedir.

Bahailer Neye İnanır?

Bahai dini, temelinde dünyaya huzur getirmeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla Bahaullah’ın emirleri ışığında herkesin bir arada mutlu olacağına inanılmaktadır. Söylenilen öğretileri daha iyi bir dünya kurabilmek için yaymayı amaçlayan Bahailer, ruhani yapının farkında olmayı öğretmektedirler.

Bahailerin temel inanışı, insanları birbirinden ayıran sosyal duvarların yıkılacağına inanmalarıdır. Bu nedenle hayatlarının çoğunu insanları ortak noktada birleştirecek olan sosyal sorumluluk projeleriyle geçirmektedirler. Ortak değeri bulunan her insan birbirine daha sıkı bağlanır, anlayışıyla adım atmaktadırlar. Dolayısıyla topluma daha fazla katkı sağlamaları gerektiğine inanmaktadırlar.

Bahaullah’ın getirdiği kuralların modern çağa adapte olabilmesi ve tüm insanlığa yol gösterir olması Bahailiğin hızla yayılmasına yardımcı olmaktadır. Dinin temel inanışı ise hoşgörü ve anlayışa dayanmaktadır.

Bahai Dininin Prensipleri Nedir?

Bahailik dininin ilk ve en önemli prensibi insanlığının tek bir aile olduğudur. Aile içinde nasıl ki önyargı söz konusu olmuyorsa tüm insanlık içinde de söz konusu olmamalıdır. Dil, din, ırk ya da yaşayış biçimi fark etmeden tüm insanlık Bahailik çerçevesinde bir araya gelebilmelidir.

Tüm dinlerin temelinde aynı amaç vardır. Gerçek olan bu dünya değil ruh dünyasıdır. Serbest ve özgür düşünce ile kişinin bu dünyayı, yaşamı araştırması sağlanmalıdır. Ancak o zaman doğru olanı bulabilecektir.

Din, bilim ve akıl ile paralel olmalıdır. İnsan aklına yatmalı ve her soruya cevap bulabilmelidir.

İnsanlar arasında yer alan aşırı zenginlik ya da aşırı yoksulluk ortadan kaldırılmalıdır. Bu durum insanların birbirinden kopmasına, nefret etmesine neden olmaktadır. Bu iki kavram olduğu sürece bir arada kalabilmek oldukça zordur.

Bahai Dininin Sosyal İçeriği Nedir?

Bahai dininde kadın ve erkek eşittir. Bu nedenle erkeğin kadına hükmetmesi söz konusu olmadığı gibi kadının da erkeğe hükmetmesi doğru değildir. Temelinde monogami esaslı bir din olduğu söylenebilir. Monogami, tek eşlilik anlamına gelmektedir. Kadın ve erkek bir kere evlenmeli ve birbirini mutlu etmeyi amaç edinmelidir.

Bahai dininde kadınlar tesettüre girmek zorunda değildir. Bunun yanında birbirinden farklı dinlere mensup olan herkes Bahai dinine mensup olabilmektedir. Yahudi ya da Müslüman fark etmeksizin herkes Bahai dinine dâhildir. Bu açıdan tüm dünya dinlerini tek bir çatı altında toplayan sosyal bir din olduğu söylenebilir.

Bahai Dininin Kutsal Kitabı Var mı?

Kitab-ı Akdes, Bahai dininin kutsal kitabı kabul edilmektedir. En kutsal kitap anlamına gelen eser, temel yasaları içermektedir. İçeriğinde Tevrat, İncil ve Kuran-ı Kerim’de yer alan ayetlerin açıklamaları yer almaktadır. Aynı zamanda Bahailik kuralları ve şer’i hükümleri yazılıdır.

Kitab-ı Akdes, Bahaullah tarafından kaleme alınmış bir kitaptır. Eserin dili Arapçadır. Yazılması oldukça uzun süren kitabın bitmesi 1873 yılını bulmuştur. Dinin resmi olarak ilan edilmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra tamamlanabilmiştir.

Kitabı-Akdes dışında önemli ve kutsal kabul edilen bir başka kitap da Kitab-ı İkan’dır. Bir kısmı Arapça bir kısmı Farsça olarak kaleme alınan eserin, 2 gün içinde tamamlandığı bilinmektedir.

Bahai Dininde İbadet Etme Var mı?

Bahai dininde İslamiyet’in yanı sıra Hristiyanlık ve Yahudilik kuralları da yer almaktadır. Dolayısıyla her dinde yer alan namaz ve oruç gibi temel dini ibadetler bulunmaktadır. Fiili ibadetlerden daha çok manevi ibadetlere ağırlık verilen dinde, Allah’ı tanımak esastır. Onu tanımalı daha sonra onun ışığında yol alınmalıdır.

Sevgi, barış, eğitim, anlayış adına ibadet edilmeli; kişi, kendini geliştirmek için bu alanlara yoğunlaşmalıdır.

Bahailikte alkol kullanımı İslamiyet’te olduğu gibi yasaktır. Ayrıca cenaze namazı dışında cemaat ile namaz kılma durumu söz konusu değildir. Namazlarında kıble olarak kabul ettikleri nokta, Kâbe değil Bahaullah’ın evidir.

Bahai Dininin İbadet Yeri Var mı?

Bahai dininin her kıtada bir tane yer alması amacıyla 7 ayrı ibadethaneye sahip olduğu bilinmektedir. Herkese açık olan ibadethanelerinde sessiz kalmak koşuluyla dileyen dilediği gibi ibadet edebilmektedir.

İlk olarak 1908 yılında Aşkabat’ta inşa edilen ibadethane 1938 yılında kapatılmıştır. Hastane, okul ve hostel özelliği gösteren bu mekân daha sonra 1962 yılında yaşanan depremle yıkılmıştır.

Bir kubbe ve 9 ayrı girişi bulunan ibadethanelerin ortak özellikleri bu iki maddedir. Dünya üzerinde 9 ayrı din olduğu için ibadethaneler 9 giriş kapısı ile inşa edilmektedir.

Bahai İbadethaneleri Nerelerdedir?

Dünya üzerinde ilk Bahai ibadethanesi Aşkabat’ta inşa edilmiş fakat 1962 yılında ibadet edilemez duruma gelmiştir. O yıkılmadan önce Amerika Birleşik Devletleri’nde Chicago kuzeyinde başka bir ibadethane daha inşa edilmiştir. Dünya üzerinde yer alan diğer ibadethaneler ise Uganda’da, Panama’da, Almanya’da, Avustralya’da ve Hindistan’da bulunmaktadır.

Türkiye’de Bahai Dini Mensubu Var mı?

Dünya üzerinde yaklaşık 5 milyon Bahai dini mensubu bulunmaktadır. Çoğunluğu ibadethanelerin bulunduğu ülkelerde olmak üzere pek çok ülkeye yayılmaya devam etmektedir.

Türkiye’de ise yaklaşık olarak 10 bin Bahai dini mensubu bulunmaktadır. Türkiye’de bir ibadethanesi bulunmayan bu dinin oldukça uzun süredir var olduğu bilinmektedir. Yalnızca Türkiye’de değil yaklaşık olarak 200 ülkede Bahailiğin olduğu dikkat çekmektedir.

YAZAR HAKKINDA

Tuncay Özkök Tuncay Özkök Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ekonomist olmamın yanı sıra teknoloji alanında da kendimi geliştirdim. Web Tasarım bölümünde okumaya devam ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendimi geliştirmek benim için çok önemli. Bilgizma.com sitesinde yazarlık yaparak bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

2 yorum

  1. Bahailik Türkiye’de ne kadar yayılmış. Geçtiğimiz günlerde ilk kez öğrendim. Bahai ünlüler arasında da sıkça inanılıyormuş. En çok buna şaşırdım.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM