Batak Nedir? Nasıl Oynanır?

Batak Nedir? Nasıl Oynanır?

Kalabalık arkadaş ortamlarının en eğlenceli ve sevilen oyunlarından biri olan batak, 4 kişilik kâğıt oyunudur. Oyun için bir deste iskambil kağıdına ihtiyaç vardır. Sadece tek bir çeşit ile sınırlı kalmayan batak oyunu, klasik batak, eşli, gömmeli ve koz maça batak oyunu gibi çeşitlere ayrılmaktadır.

İskambil kâğıt oyunları kendi içinde çok fazla çeşidi bulunan oyunlardır. Diğer adı koz olarak da bilinen oyun, boş vakti olan yetişkinlerin oynamaktan keyif aldıkları bir aktivite niteliğindedir. İskambil kağıtları ile canlı canlı oynanabildiği gibi, artık online olarak da batak oyunu oynanabilmektedir. Kart sıralaması ve büyüklükleri gibi oyun kurallarını iyi bilmek, başarılı bir batak oyuncusu olmak için gerekli özellikler arasındadır.

İlginizi Çekebilir: 101 Okey Nasıl Oynanır?

Batak Nedir?

Toplamda 52 iskambil kağıdının 4 oyuncuya eşit miktarda dağıtılması ile başlanan keyifli bir oyun olan batak, ihale usulünün geçerli olduğu bir oyundur. Bir kişinin kâğıdı dağıttığı batak da dağıtıcının yanındaki kişi oyuna ilk başlayan kişidir.

Oyuncular ellerinde bulundurdukları kağıtların durumuna göre ihaleye girerek kazanmaya çalışırlar. Oyuncu hedeflediği ihaleyi tutturamadığı zaman batarak oyunu kaybeder. Batak oyunu birden çok çeşidi olmasına karşın, birbirine oldukça benzeyen kurallara sahiptir.

Batak Nasıl Oynanır?

Batak oyunu genel kuralları itibariyle 52 adet kağıtla oynanmaktadır. Oyun kartları büyüklük özelliklerine göre kral, kız ve vale olarak adlandırılmıştır. Her oyuncuya dağıtılan 13 adet kâğıda bakarak her bir oyuncu yerden alacağı kâğıt miktarını tahmin etmeye çalışır.

Edecekleri tahmin 1 ile 13 sayıları arasında olmalı ya da sıfır diyerek el almayacağı yönünde tahminde bulunabilirler. Yapılan tahminler sonucunda her oyuncu sırasıyla yere en uygun kâğıdı atarak batak oyununu sürdürürler.

Batak Oyunu Çeşitleri Nelerdir?

Batak oyununu eğlenceli kılan ve her yaştan oyun severin ilgi göstermesindeki en önemli detaylardan biri, tek bir çeşitte olmamasından kaynaklanmaktadır. Oyuncuların istekleri doğrultusunda eşli, gömmeli ya da klasik çeşidi oynama gibi alternatifleri bulunmaktadır. Aynı zamanda iyi bir strateji oyunu niteliğinde olması da oyun oynamaktan keyif alanların kağıtla ya da bilgisayar üzerinden rahatlıkla oynayabilmelerini sağlamaktadır.

İhaleli Batak Oyunu

Klasik batak oyunu olarak da bilinen ihaleli batak, genel olarak pek çok kişinin bildiği batak türüdür. 52 kâğıdın 13’şer olmak üzere 4 oyuncuya dağıtılması ile başlayan oyun, yere atılan kağıtlardan ne kadar sayı elde edileceğinin tahmin edilmesi üzerine kuruludur.

Elin iyi olması neticesinde ihaleye giren oyuncular kazanan olabilmek için söyledikleri rakamı tutturmak zorundadır. Tahminini tutturamadığı takdirde batak gerçekleşerek oyuncu oyunu kaybeder. Oyunda ihaleye girme ihtimalini yükselten kağıtlar As, Vale ve 10’dan 2’ye kadar olan kağıtlardır. Sayılan kağıtlardan elinde bulunan oyuncu kendine sıra geldiğinde ihaleye girebilir.

Gömmeli Batak Oyunu

Gömmeli batak oyunu da genel anlamda klasik batak ile benzer kurallara sahiptir. Tek fark bu türün 3 kişi ile oynanıyor olmasıdır. Batak oyununun olmazsa olmazı olan 52 adet kâğıt bu sefer 16’şar olarak dağıtılır ve elde 4 adet fazladan kâğıt kalır.

Fazla olan 4 adet kâğıt ortaya konulur ve ihaleyi ilk kazanan oyuncu elinde bulundurduğu 4 gereksiz kâğıdı yere koyarak fazla olan kağıtları alır. Oyuncunun buradaki amacı elinde bulunan düşük kozlu kağıtlar yerine yerdeki kağıtları görmeden alarak kazanma şansını artırmasıdır.

Koz Maça

Koz maça batak oyunu 4 kişi ile oynanır. Eşsiz olarak oynanması gereken oyunda koz olarak adlandırılan kâğıt, maça kağıtlarıdır.  İhale kuralının olmadığı oyunda her oyuncu aldığı el kadar sayı kazanmaktadır.

Her oyuncu elinde bulunan kağıtlara bakarak kaç puan alabileceğini söyleyerek puan cetveline not edilir. Ardından sırasıyla her oyuncu elinin gücüne göre yerden sayı toplamaya çalışmaktadır. Oyuncu tahmini alacağı sayıyı tutturamadığı takdirde eksi puan alarak batar. Söylediği sayıyı tutturması halinde ise her sayı için puan cetveline 10 puan işlenir. Oyunda en çok sayı elde eden oyuncu birinci olur.

Eşli Batak Oyunu

Eşi batak adından da anlaşılacağı üzere batağın tek oyuncu yerine eşli oynanan şeklidir. Oyuncular karşılarında bulunan oyuncu ile eşleşerek oyuna başlanmaktadır. Eşlerden birinin elinde koz olması durumunda diğer ortağın eli masaya açılır. Eşli olması nedeniyle ihale 5 sayısı yerine 7 sayısı ile açılmaktadır.

Eşli batakta oyuncular ellerinde bulundurdukları kozdan birkaç fazla sayı söyleyerek rakiplerini alt edebilirler. Eşlerin oyun içinde birbirileri ile açıktan bilgi alışverişinde bulunmaları yasaktır. Pek çok kişi bu nedenle sürekli batak oynadıkları arkadaşları ile eş olmayı tercih ederek farklı yollardan anlaşma yolunu aramaktadırlar.

Batak Oyununun Püf Noktaları Nelerdir?

Yeni başlayanların epeyce zorlandığı oyunlardan biri olan batak oyunu, profesyonel sayılan oyuncuların kendilerine özgü geliştirdiği püf noktaları sayesinde daha kolay ve anlaşılır olmaktadır. Ortaya atılan ihalelerin kazanılmasında etkili olan yöntemlerden biri olarak kağıtların sayılması püf noktası gösterilebilir.

Kağıtların iyi bir şekilde takip edilmesi ve sayılabilmesi için oyuncuların yanlarında kâğıt ve kalem bulundurmaları yararlarına olacaktır. Çıkan ya da çıkmayan kağıtların notunun alınması bir sonraki hamlenin de geleceğini belirleyici özellikte olacaktır.

İhaleli batak oyunlarında bilinmesi gereken diğer püf noktalarından biri de as papaz gibi kartları bulunan oyuncuların bu kartları atmak için acele etmemeleri gerektiğidir. Önceliğin tekli ya da çift kartlara verilmesi kozların elde bulundurulmasını sağlayacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Eser Tekin Eser Tekin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okudum ve fen bilgisi öğretmeni olarak mezun oldum. Ancak belli bir yerde kalmanın bana göre olmadığını anlamam ile beraber öğretmenlik yapmamaya karar verdim. Hayatımı gezip, görerek geçiriyorum. Çoğu zaman gezilerim kamp yaparak, otostop çekerek oluyor. Dinler, kültür ve sanat ilgi alanlarım arasında. Bilgizma.com sitesinde, tecrübelerimi okuyucularla paylaşmayı çok seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM