Dudaklarda Uyuşma Neden OIur?

Dudaklarda Uyuşma Neden OIur?

Dudaklarda uyuşma yalnızca basit bir vitamin ya da mineral eksikliğinde kaynaklanabilecek bir sorun olabileceği gibi sinirlerle alakalı bir sorun, kalp hastalığı, beyin tümörleri gibi ciddi sorunların belirtileri de olabilir. Bu nedenle bir uzmana görünmenizde ve koyacağı teşhise göre tedaviye başlamanızda fayda vardır.

Dudaklarda Uyuşma Neden Olur?

Dudaklarda uyuşmanın pek çok farklı nedeni olabilir. Neden tespitinde öncelikle sık karşılaşılan problemlerle ilgili testler gerçekleştirilir. Akabinde nadir görülen problemlerle karşılaşıp karşılaşmadığını anlamak için daha detaylı tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.

Alerji

Dudaklarda yaşanan karıncalanmanın en sık karşılaşılan nedeni alerjilerdir. Anjiyo ödem dudakların yanı sıra ağız içi, dil başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde yaşanan şişmelere verilen bir addır. Anjiyo ödem söz konusu olunca genellikle vücudun neye alerjisi olduğu tespit edilemez. ancak ekstra olarak gıda ya da ilaç alerjisi nedeniyle de dudaklarda uyuşma yaşanması olasıdır.

Uyuşma ile birlikte bir şişlik olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır. Özellikle dil ve küçük dilde gözüken şişmeler mevcutsa zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız şarttır. Genellikle tedavisinde antihistaminlerden faydalanılır. Önlem almak için ise vücudun neye alerji olduğunu anlamak oldukça önemlidir.

Hipokalsemi

Vücutta yeterince kalsiyum bulunmaması nedeniyle ortaya çıkan hipokalsemi dudaklarda uyuşma yaşamanıza neden olabilir. ancak ortaya çıkması için kalsiyum seviyesinin önemli anlamda düşük olması gerekmektedir. Genellikle beslenme bozukluklarından kaynaklanmaz. Tüketilen ilaçlar, yoğun miktarda alkole alma gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Tedavisi için kalsiyum tedavisi alınması gerekmektedir.

B Vitamini Eksikliği

Sinir sistemi üzerinde oldukça önemli olan vitaminlerden birisi olan b vitamini, dudaklarda uyuşma hissetmenize neden olabilir. Ayrıca genellikle b vitamini eksikliğinde depresyon, anksiyete, kronik yorgunluk gibi problemler de görülebilir.

Uçuk

Uçuk çıkmadan önce dudaklarınızda uyuşma ve kaşıntı hissetmeniz normaldir. HSV virüsünün neden olduğu bu problem beraberinde ateş ve kas ağrılarını da ortaya çıkarabilir. Ayrıca eğer sık sık vücudunuzda uçuk çıkması gibi bir problem yaşıyorsanız bir doktora başvurarak tetkiklerinizi yaptırmanızda fayda vardır.

Hipoglisemi

Kan şekerinin gereğinden fazla düşük olmasını ifade eden hipoglisemi, ağız ve çevresindeki uyuşmalara da neden olabilir. Özellikle diyabeti ya da diyabet yatkınlığı olan kişilerde bu sorun ortaya çıkabilir.

 Kan şekeri düştüğünde baş dönmesi, terleme, kalp atışlarında hızlanma gibi problemler de oluşabilir. Anlık olarak kan şekerinizi yükseltmek için kanınıza hızlı bir şekilde karışan şekerli gıdalardan faydalanabilirsiniz. Ancak bu gıdalar uzun vadede hipoglisemi sorununu daha da arttıracaktır. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak kan şekerinizi dengede tutmaya özen göstermenizde fayda bulunur.

Nörolojik Problemler

Dudak uyuşmasına dudağınızın çevresindeki sinirler neden olabilir. Her ne kadar az rastlanan bir durum olsa dahi bu problemin temelinde ALS, multiple skleroz gibi önemli problemler olabilir. Bu nedenle bir süredir dudaklarınızda uyuşma hissediyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmanızda fayda vardır.

Domuz Gribinde Dudaklarda Uyuşma Olur mu?

Evet, domuz gribi esnasında yaşanan belirtilerden birisi de dudaklarda uyuşma olmasıdır. Ancak domuz gribinin tipik belirtileri arasında yer almaz. Her domuz gribi olan kişi dudaklarda uyuşma yaşamak zorunda değildir. Genellikle hastalık sinir sistemini etkiliyorsa bu belirti ortaya çıkabilir.

Dudaklarda Uyuşma Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?

Dudaklarda yaşanan uyuşmanın nedeni teşhis edebilmek için uzman doktor tarafından bazı adımlar izlenir.

  • Fiziksel Muayene: Dudaklarda uyuşma olmasının çok sayıda nedeni olabileceğinden dolayı fiziksel muayene oldukça önemlidir. Beraberinde görülen belirtilerin incelenmesi teşhisi kolaylaştıracaktır.
  • Tıbbi Geçmiş: Uyuşmaya neden olan sorunların ekarte edilmesinde tıbbi geçmiş oldukça önemlidir. Özellikle daha önce yaşamış olduğunuz bir alerji ya da düzenli kullanmış olduğunuz ilaçlar mevcutsa mutlaka incelenmelidir.
  • Laboratuvar Testleri: Yapılan tetkiklerle birlikte vücudunuzdaki eksiklikler ve varsa şeker, tiroit, kalp hastalığı gibi problemler tespit edilir.
  • Görüntüleme Testleri: Uyuşmanın kaynağının nörolojik bazı sorunlar olup anlamadığını anlamak için MR, EMG gibi çeşitli testler istenebilir.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM