Lisan Yerleştirme Sınavı (LYS) Nedir? Ne İşe Yarar? Kimler Girebilir?

Lisan Yerleştirme Sınavı (LYS) Nedir? Ne İşe Yarar? Kimler Girebilir?

Üniversiteye hazırlık sürecinde aşılması gereken iki önemli sınav vardır. Bu sınavlardan ilki Ygs, ikincisi ise LYS’dir. LYS’ye girmek, adayların Ygs’den iyi bir puan alıp barajı geçmeleri durumunda söz konusudur. Bu nedenle ilk sınavın başarılı geçirilmesi ikincisi için önemlidir.

Üniversite sınavı olarak da bilinen LYS, adayların diğer sınava nazaran daha çok zorlandığı bir sınavdır. Bunun temel nedeni sınavın alan merkezli olmasıdır. Sınava giren adaylar, konu dağılımına göz attıklarında 10-11-12.sınıfın karması olan bir sınavla karşılaşırlar.

Sözel, eşit ağırlık ya da sayısal bölümünü tercih etmiş olan adaylar, lise eğitimlerini hangisi üzerine almışlarsa buna göre test seçimi yapacaklardır. Sayısal bölümü öğrencilerinin fen bilimleri ve matematik merkezli bir sınav geçireceği, sözel öğrencilerinin ise sosyal bilimler ve edebiyat merkezli bir sınav geçireceği söylenebilir.

LYS Nedir?

LYS, lisans yerleştirme sınavı olarak açılan bir kısaltmadır. Sınav, üniversite okumak isteyen adayların, bunu gerçekleştirmek için son basamağıdır. Ygs’de 180 baraj puanını alan her öğrenci LYS’den istediği alandan sınava girme hakkına sahiptir. Lise eğitimi aldığınız bölümün yanı sıra kendinizi diğer alanlarda da denemek isterseniz LYS’nin tüm sınavlarına dahil olabilirsiniz.

Farklı puan türleriyle öğrencilere tercih hakkı sunan sınav, alan merkezli olduğu için Ygs’den daha meşakkatli kabul edilmektedir. Daha detay ve daha ağır sorular içerse de adayların üniversiteye yerleşebilmeleri için Ygs’ye nazaran puan yüzdesi daha fazla olan bir sınavdır.

LYS Ne İşe Yarar?

LYS, üniversiteden herhangi bir bölüme yerleşmek isteyen adayların, aşmaları gereken son engeldir. Bu engeli de aştıktan sonra aday elde ettiği puan yüzdeleriyle beraber 4 yıllık üniversite bölümlerinden uygun olanı tercih edebilme hakkına sahiptir. Özellikle herhangi bir bölümü isteyen adaylar kadar hedefi olmayan adaylar da puan sonucu bekleyerek tercihlerini doğru şekilde yapacaklardır.

LYS, üniversiteyi 4 yıllık okumak için işe yarayan bir sınavdır. 2 yıllık ya da Ygs merkezli bir bölüm tercih etmeyecekseniz bu sınava girmeniz mecburidir.

LYS’ye Kimler Girebilir?

Ygs’den 180 ve üzeri puan alan adaylar LYS’ye girme hakkına sahiptir. 180 ve daha fazlasını alan adaylar hem açık öğretim tercihinde hem ön lisans tercihinde hem de meslek bölümlerine geçişlerinde rahatlıkla adım atabilirler. Lys’ye girmek isteyen adaylar içinse henüz sınavın ikinci aşaması bulunmaktadır.

Lisede 12.sınıf olan öğrenciler, mezunlar ve üniversite okuduğu halde bölümünden memnun olmayan adaylar LYS’ye girme hakkına sahiptir.

LYS’de Kaç Soru Sorulmaktadır?

LYS’de birbirinden farklı puan türleri bulunmaktadır. Bu türler arasında adaylar için bölümler öncelikli olmalıdır. Şöyle ki; adaylar LYS 1’e girmek için matematik ve geometri çözeceklerdir.  Matematik ve geometride toplamda 80 adet soru bulunmaktadır. LYS 2’ye girmek isteyen adaylar fen bilimlerinden fizik, kimya ve biyoloji testlerini çözeceklerdir. Testlerin tamamı toplamda 90 soru oluşturmaktadır. LYS 3’te sınava girecek olan adaylar edebiyat ve coğrafya sorularına cevap vermelidir. Toplamda 80 adet soru bulunmaktadır. LYS 4’te ise tarih ve coğrafya soruları cevaplanmaktadır. Bu cevaplandırmada da 80 adet sorumlu olunan soru vardır.

Sınavda yabancı dil bölümü öğrencileri için LYS 5 olarak adlandırılan yabancı dil testi uygulanmaktadır. Toplamda 80 adet sorudan oluşan bir bölümdür.

LYS Kaç Saat Sürmektedir?                                                              

LYS’ye hangi alandan gireceğiniz oldukça önemlidir. Girdiğiniz oturumlara bağlı olarak çözmeniz gereken sorular da değişkenlik gösterecektir. LYS 1’e girmesi gereken adaylar 80 soru için 120 dakikaya sahiptir. LYS 2’ye girmesi gereken adaylar, 90 soru için 135 dakikalık zaman dilimine sahiptir. Bunun yanında LYS 3 için adayların 80 soruyu 120 dakikada, LYS 4 için 90 soruyu 135 dakikada çözmeleri gerekmektedir.

Yabancı dil sınavına girecek olan LYS 5 adayları, 80 soruyu 120 dakika içerisinde çözmelidir.

LYS’de Sayısal Bölümü Soru Dağılımı Yüzdeleri Nasıldır?

LYS’de adaylar sayısal bölüm üzerinden soru çözmek isterlerse puan yüzdeleri farklı şekilde hesaplanacaktır. MF 1 alanından tercih yapmak isteyen adaylar için önemli olan matematik ve geometrinin %39, fen bilimlerinin %21 ağırlıklı etkisi bulunmaktadır.

MF 2 alanından tercih yapmak isteyen adaylar için; matematik %16, geometri %7, fen bilimleri %37 ağırlıklı puana sahiptir.

MF 3 alanından bölüm seçmek isteyen adaylar; matematik ve geometrinin %18, fen bilimlerinin %42 olduğunu bilmelidir. MF 4 üzerinden tercih yapmak isteyen adaylar ise; matematik ve geometrinin %33, fen bilimlerinin  %27 olduğunu bilmelidir. Adaylar bu alanlar üzerinden tercih yapmak için soru yüzdeliklerini ciddiye alarak çözmelidir.

LYS’de Eşit Ağırlık Bölümü Soru Dağılımı Yüzdeleri Nasıldır?

Eşit ağırlık bölümü öğrencileri kendi alanlarından herhangi bir üniversite bölümünü tercih etmek için TM1, TM 2, TM 3 puan yüzdeliklerini bilmelidir. Adaylar bu yüzdeliklere göre çözmeleri gereken sorulara ağırlık vermelidir. Hukuk isteyen eşit ağırlık öğrencisi için önemli olan puan alanı TM 3’tür. Dolayısıyla aday bu alanda matematik, edebiyat ve coğrafyanın yüzdeliklerini bilip o şekilde soru çözmelidir.

TM 1 puanına bağlı bölümlerinden birini tercih etmek isteyen adaylar; matematik ve geometrinin %33, edebiyatın %20, coğrafyanın %7 puan getirisi olduğunu bilmelidir. TM 2 bölümlerinden birini seçmek isteyen adaylar; matematik ve geometrinin % 28, edebiyatın %24, coğrafyanın %8 puan yüzdesi olduğunu unutmamalıdır.

TM 3 bölümlerinden birini tercih etmek isteyen adaylar; matematik ve geometrinin %23, edebiyatın %28, coğrafyanın %4 getirisi olduğunu bilmelidir.

LYS’de Sözel Bölümü Ağırlıkları Nasıldır?

LYS’ye girip TS 1’e dahil bölümlerden birini tercih etmek istediğinizde edebiyatın %15, coğrafyanın %8, tarihin %15, coğrafya 2’nin %7, felsefe grubunun %15 puan yüzdeliklerine sahip olduğunu bilmelisiniz. TS 2’den herhangi bir bölüm tercih etmek isteyen adaylar ise edebiyatın %25, coğrafyanın %5, tarihin %15, coğrafyanın %5, felsefe grubunun %10 puan yüzdesine sahip olduğunu bilmelidir.

LYS’de Kaç Sınava Girilmeli?

LYS’ye girecek olan adaylar, sınavlardan hangisine girmek isterlerse girebilirler. LYS 1, LYS 2, LYS 3, LYS 4, LYS 5 olmak üzere 5 ayrı sınav alanı bulunmaktadır. Aday, lise eğitimini aldığı alana bağlı olarak kendi alan sınavına girmelidir. Bunu yanında kendi istediği herhangi bir sınava da girip kendini değerlendirme hakkına sahiptir. Hiçbir sınav için zorla girme ya da girmeme gibi bir durum söz konusu değildir. Kendi alanınızdan sınava girip üniversiteye yerleşmeniz, diğer alanlardan sınava girmenize nazaran daha önemlidir.

LYS’nin Yüzdelik Ağırlığı Ne Kadardır?

Ygs’ye giren adaylar sınav puanlarının %40’lık bölümünü almış olurlar. Aradan birkaç ay geçtikten sonra LYS’ye girip puanlarının %60’ını alarak %100’e tamamlarlar. Her iki sınav kıyaslandığında barajı geçip sağlıklı bir temel puan oluşturmak adına Ygs oldukça önemlidir. Bunun yanında LYS de önemlidir çünkü puan yüzdeliği çok daha fazladır. Bu açıdan bakıldığında LYS’nin belirleyici sınav olduğunu söylemek daha sağlıklı olacaktır.

Kişi Ygs’den tercih yapmayacaksa LYS’den aldığı puan pek çok şeyi değiştirecektir. Bu anlamda Ygs’si kötü geçmiş bir adayın kendini kurtarması LYS ile daha kolay mümkün olacaktır. Puan yüzdeliği fazla olduğu için sıralamanızı da yukarıya çekecektir.

YAZAR HAKKINDA

Tuncay Özkök Tuncay Özkök Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ekonomist olmamın yanı sıra teknoloji alanında da kendimi geliştirdim. Web Tasarım bölümünde okumaya devam ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendimi geliştirmek benim için çok önemli. Bilgizma.com sitesinde yazarlık yaparak bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM