Öfke Kontrolü Nedir? Nasıl Sağlanır?

Öfke Kontrolü Nedir? Nasıl Sağlanır?

Öfke kontrolü nedir? Nasıl sağlanır? Öfke kontrolünü sağlamak için hangi teknikler uygulanabilir? sorularını cevapladığımız içeriğimizi okuduğunuzda öfke kontrolünüzü sağlama konusunda pek çok bilgiye sahip olacaksınız.

Özel alanınızın ihlalinden haklarınızın çiğnenmesine kadar pek çok sorun öfkelenmenize neden olur. Öfke, kişinin kendini ifade etme yollarından biridir. Kaçınmak ya da yok saymak yerine öfkelenilen konunun çözümlenmesi daha faydalı olacaktır. Çözümlenemeyen ve zaman geçtikçe daha da büyüyen sorun, kontrolsüz artan öfkeye neden olabilir. Artan öfkenin dizginlenebilmesi ise tamamen kişinin kendi elindedir. İşte kontrol altında tutulamayan, çevresindekilerle beraber kişinin kendini de huzursuz eden öfke, zaman zaman her şeyi yok edebilir.

Küçük büyük pek çok sorun kişinin sinirlenmesine, öfkelenmesine neden olabilir. Önemli olan sinirlenmemek değil, siniri belli bir limitte tutabilmektir. Bazı insanlar öfkelerini kontrol edebilirken bazılarının bunu başaramaması öfke kontrolü bozukluğunun işaretidir.

Öfke Kontrolü Nedir? 

Öfkeyi doğru ve düzgün bir şekilde idare etmeye öfke kontrolü adı verilir. Kontrol sağlamak, ne kadar zorsa kaybetmek o kadar kolaydır. Bu durumda kişinin kendini tanıması, nelere öfkelenip nelere öfkelenmediğini bilmesi önemlidir.

Öfke kontrolünün temel amacı kişinin saldırgan davranışlardan uzak kalması, kendine ve çevresine zarar vermemesidir. Kendini dizginleyebilmek öfke kontörlünün temelini oluşturmaktadır.

Kişinin sinirlendiği an kendini kontrol edebilmesine öfke kontrolü adı verilmektedir. Kendinizi sinirlendirecek konuları iyi bildiğinizde ne şekilde tepki vermeniz gerektiğini de öğrenmelisiniz. Öfkenizi kontrol altında tutup sorunları daha sakin çözebilmeniz kendinize ve çevrenize daha uyumlu olmanızı sağlayacaktır.

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfkenizi kontrol edebilmenizin ilk kuralı, düşünmenizdir. Öfkeli olan kişi, düşünmeden hareket etmeye meyillidir. Düşünmeden sergilenen davranışlar ise sizin kontrolsüz hareket etmenize neden olur. Buna bağlı olarak ağır bedeller ödemeniz de kaçınılmazdır.

Öfkeyi kontrol edebilmenin yollarından biri de nefes alışverişini sağlıklı yapmaktır. Kişi sinirlendiği anda ne kadar sık enfes alıp verirse o kadar sakin kalır. Beyne giden oksijen bireyin öfkesini yenmesini kolaylaştırır.

İlginizi Çekebilir: Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Öfkeniz gözünüzü bürüdüğünde kendiniz için yapabileceğiniz en akıllı davranış telkin olacaktır. Kendi kendinizi ne kadar telkin ederseniz öfkenizi o kadar kolay yenersiniz.

Öfke kontrolünde esas adımlardan bir diğeri kendinizi sinirlendirecek cümlelerden kaçınmaktır. Sinirinizi daha da genişletecek öfke sözcüklerini kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Öfke Kontrolü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öfke kontrolü problemi yaşayan bireyler, kendileri bir süre bu sorunu aşmak için direnirler. Ne yazık ki çoğu deneme başarısızlıkla sonuçlanır. Çünkü kişilerin öfke sorunu bazen o kadar büyük olur ki yalnızca terapi bile yeterli gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda bireyin yapması gereken profesyonel birinden yardım almaktır.

Tedavi sırasında kişi psikoterapi tekniği ile iyileşebilir. Bu süreçte esas olan hastanın, öfkesini en az şekilde yansıtıp kabullenmesini sağlamaktır. Öfke kontrolü sorunu olan kişi, tedavi gördükten sonra kontrolünü kaybetme noktasına gelmemeyi öğrenir. Yani önemli olan kişinin öfke dengesini kurmaktır.

Öfkelenmenin temeli agresyona dayanır. Agresyon birikimine neden olan travmalar engellendiğinde kişi, kendini kaybedecek kadar öfke altına girmeyecektir. Öfke kontrolü tedavisinin amacı kişinin gerekenden fazla öfkelenmesine engel olmaktır.

Öfke Kontrolü İçin İlaç Kullanımı Nasıl Yapılmalıdır?

Öfke kontrolünün tedavi sürecinde hastaların diyalog ve iletişim tekniği ile bu sorunu aşmaları amaçlanır. Psikoterapinin temel nedeni budur. Birçok hasta, bu terapiler sonrasında iyileşerek öfke sorununun önüne geçer fakat bazıları için durum bu kadar kolay olmaz.

Psikiyatriler, terapi yöntemi ile iyileştiremedikleri hastalar için ilaç tedavisi uygulamak zorunda kalırlar. Bu tedavi kişinin sinir sistemine hitap ederek daha sakin tepkiler vermesini kolaylaştırır.

Öfke Kontrolünde Kaplumbağa Tekniği

Öfke kontrolünü sağlayabilmek için atılan adımlardan biri de kaplumbağa tekniğidir. İnsanoğlunun tabiatının bir parçası olan öfke, kişinin istemediği davranışlar sergilemesine neden olur. Sonrasında ise sadece utanç duyulur. Buna engel olabilmek için kaplumbağa tekniği kullanılabilir.

Hasta, gözünde kaplumbağa canlandırır. Tehlike ya da korku anında kaplumbağanın yaptığı gibi kabuğa çekilme durumunu yapması istenir. Yani hasta sinirlendiğinde, öfkelendiğinde kendi içine dönecektir. Bu dönüş sırasında en az 3 en fazla 7 olmak üzere arka arkaya derin nefes alınır. Sakinleşene kadar kabuğunu terk etmesi yasaktır.

Kaplumbağa gibi düşünen kişi, kendine döndüğünde kontrolünü sağlar. Bu aşamada kendini sinirlendiren şeyleri değil sadece aldığı nefese odaklanır. Bu teknik yardımıyla kişinin sakinleşip kabuğundan çıkması en fazla 3 dakikasını alır.

Öfke Kontrolünde Trafik Işığı Tekniği

Öfke kontrolü için kullanılan tekniklerden biri de trafik ışığı tekniğidir. Trafik lambası tekniği olarak da bilinen bu teknik, kişinin sakinleşebilmesini esas alır.

Daha çok ara verme mantığı çerçevesinde oluşturulmuş olan bu teknik, kişinin öfkelendiğinde duraksaması mantığına dayanır.

Bilhassa çocukluk ve ergenlik döneminde olan bireyler için kullanılan trafik ışığı tekniği, trafik lambalarıyla aynı görevi içeriyor.

Kırmızı ışık, kişinin sinirlendiğinde durup ne yapması gerektiğini esas alıyor. Öfke anında, bireyin düşünmeden sergilediği davranışların önüne geçilmesi planlanıyor. Sarı ışık, öfke sırasında bireyin içinden 10’a kadar saymasını amaçlıyor. Bu sırada nefes alışverişler normale dönecek, kişi biraz daha sağlıklı düşünebilecektir. Bir sonraki hamleyi düşünmek ve ona göre adım atmak sarı ışıkta yapılabilecek en sağlıklı davranıştır. Yeşil ışık,  öfkelenen bireyin sakinleştiği, en doğru kararı verip harekete geçtiği andır. Bu esnada kişi, kendine gelmiş öfkesini dizginleyebilmiştir.

Öfke Kontrolü Neden Yapılmalıdır?

Öfke kontrolünün temel amacı, kişinin kendine ve çevresine zarar vermesine engel olmaktır. Birey, çok öfkelendiğinde kendini kaybetme noktasına geliyorsa yıkıcı ve zarar verici bir hale bürünüyor demektir.

Sıradan şeylere bile çok öfkelenen kişilerin, öfke kontrolü tedavisi görmeleri şarttır. Etkili teknikler sayesinde öfkenizi dizginleyebilir, zarar vermek yerine kendinizi iyi hissetmeyi öğrenebilirsiniz.

Öfke, kontrol edilmelidir çünkü konuşulan cümleden yapılan davranışa kadar baştan aşağı kırıcı ve küçük düşürücüdür. Hem kişinin kendini hem de öfkesini yönelttiği kişiyi zor durumda bırakır.

Öfke Kontrolünde Çevre Değişikliği Etkeni

Öfkelenen kişi, öfke anında temiz hava alırsa kendini biraz daha iyi hissedebilir. Bunun yanında kişinin öfkesine sebep olan olaydan da uzak kalması sağlanır.

Öfkelenen kişi, her şeyi olduğu gibi bırakıp dışarıya çıkmalıdır. Temiz havada en az 15 dakika kalmak şartıyla kendini toplamalıdır. Aksi halde olduğu yerde kalması, öfkesinin büyümesine neden olacaktır. Sağlıklı davranmak adına, sinirlenilen mekânın terk edilmesi en uygun olanıdır. Çıkıp yaklaşık 15-20 dakika sonra döndüğünüzde sorunu oturup konuşacak kadar iyi hissedebilirsiniz. Ne kadar büyük bir mesele olursa olsun önce kendinizi daha sonra çevrenizdekileri öfkenizden korumanızın yolarından biri de budur.

Öfke Kontrolü Doktor Müdahalesi Gerektirir mi?

Gün içinde tıkanan trafiğe, üzerinize çamur sıçratan arabaya ya da gömleğinize dökülen yemeğe kızmak hakkınız. Önemli olan kızgınlığınızın dozu. Sabahın ilk saatlerinde tıkanan trafiğe kızdığınızda yaklaşık 1-2 saat içinde bu öfkenizin dinmiş olması gerekir. Tüm gün üzerinize yapışıp kalan öfke, kendinizle beraber çevrenizdekileri de olumsuz etkiliyorsa profesyonel yardım almanız gerekecektir. Kişi, herkes kadar sinirlenmeye hakkı olduğunu bilmeli fakat önüne geçmekte sorun yaşıyorsa o zaman yardım almaktan çekinmemelidir. Doktorunuzun size önerdiği birkaç teknik ile öfke sorununuzdan kısa sürede kurtulmanız mümkün. Birçok kişi için basit gibi görünse de öfke sorunu kalp krizinden felce kadar büyük sorunlar yaratabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM