Terapi Nedir? Terapi Çeşitleri Nelerdir?

Terapi Nedir? Terapi Çeşitleri Nelerdir?

Terapi nedir? Terapi çeşitleri nelerdir? Hangi sorun için hangi terapi uygun? sorularını cevapladığımız içeriğimizde terapiler konusunda aklınıza takılan pek çok sorunun cevabını bulabileceksiniz.

Terapi, kişinin uzmanlar tarafından yönlendirilerek kendi iç dünyasına yaptığı yolculuktur. Kendini tanıması, olumlu ve olumsuz yönleriyle tanışması için birey tarafından düzenli olarak yapılmalıdır. Terapi pek çok psikolojik rahatsızlığın yanı sıra gün içinde negatif enerjiden kurtulma, kendini daha rahat hissetme, sağlıklı düşünme amaçlı yapılan uygulama olarak da bilinmektedir.

Zihinsel ve duygusal bozukluk gösteren bireylerin ruh dengesini sağlama amacıyla uygulanan terapiler aynı zamanda danışanla iletişim kurabilme gücünü de arttırmaktadır. Bireyin terapisti ile bireysel olarak yapması gereken terapiler, kimi zaman çoğul terapi adı verilen grupla da yapılabilmektedir. Grup terapileri birden fazla kişide ortak olan, çözülemeyen sorunlarda kullanılan yöntemlerden biridir. Bireyin kendini yalnız hissetmemesi grup terapisinin temelidir.

Terapi Nedir? 

Psikolojik rahatsızlıkların ilaç kullanılmadan çözülmesinin amaçlandığı uygulamaya terapi adı verilmektedir. Terapi, bireylerde baş gösteren davranış bozuklukları, olumsuz alışkanlıkları, korku ve bağımlılıkları birebir ya da grup eşliğinde çözüme kavuşturmayı amaçlamaktadır. Hastalıklar dışında bireyin daha sağlıklı düşünmesi, kendini ve çevresini anlaması, olgunlaşması da terapinin doğal sonuçları arasında yer almaktadır.

Terapilerin nerelerde ve nasıl kullanıldığını öğrenmeden önce psikiyatri kategorimizdeki diğer içeriklere de göz atmak isterseniz buraya göz atabilirsiniz.

Terapi Çeşitleri Nelerdir?

Farklı bakış açıları ve açıklamalar doğrultusunda pek çok terapi türünün olduğu bilinmektedir. Genel bir çerçeve oluşturulduğunda terapi çeşitlerinin; bireysel, grup, aile, çocuk, evlilik terapisi üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Bunlar dışında online terapi, davranış terapisi, bilişsel ve dışavurumcu terapi türü de bulunmaktadır. Sistematik terapi türü ise hem terapi türü hem terapi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Terapi çeşitleri, yöntemlerden farklı olarak kiminle kaç seans ve ne şekilde yapılacağı üzerine oturtulmuştur. Terapi yöntemleri ise bireyin sorunu için başvurulacak seçenekleri içermektedir.

Bireysel Terapi Nedir?

Danışanlar tarafından verilen, kişinin yalnız başına aldığı terapiye bireysel terapi adı verilmektedir. Bireysel terapinin temel amacı kişinin kendi iç dünyasındaki keşfini gerçekleştirmesi ve davranışlarını gözden geçirmesidir. İnanışlardan insan ilişkilerine kadar hayatın her alanında ihtiyaç duyulan terapi yalnızca sorun yaşanan konularda değil her konuda destekçiniz olabilmektedir.

Terapi çeşitleri arasında en yaygın olarak kullanılan terapi bireysel terapidir. Modern çağın yoğun stresi altında kendini yalnız hisseden insan yalnızca konuşabilmek için dahi bireysel terapiyi tercih edebilir.

Kişinin hayatında yer alan herkes psikolojisi üzerinde etkilidir. Gerek olumlu gerekse olumsuz etki bırakan tüm bireyler kişinin iç dünyasını var etmektedir. Ruhunu rahatlatmak, doğru kararlar almak isteyen kişi, terapi alarak hayatını daha rahat ve sağlıklı geçirmektedir. Bunun dışında panik atak, depresyon gibi ruh sağlığını bozan hastalıklar da bireysel terapi ile aşılabilmektedir.

Bireysel Terapinin Amacı Nedir?

Bireysel terapinin pek çok amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki kişinin içinde bulunduğu duygusal sıkıntıları çözüme ulaştırmaktır. Bunun dışında bireyin gerek kendini gerekse çevresindekileri rahatsız eden alışkanlıkları varsa bu alışkanlıkları değişikliğe kavuşturmak için terapi yapılabilmektedir. Bireysel terapinin en sık tercih edilme nedeni davranış problemlerini sonlandırmaktır.

Sorunlarla başa çıkabilme amacıyla yapılan bireysel terapi bunun yanında hayatınız hakkında önemli kararlar alırken de başvurabileceğiniz bir seçenektir. Hayatınıza yön verirken bazı kararların diğerlerine nazaran daha etkili olduğunu bilirsiniz. Bu kararların alınması ve uygulanması aşamasında bireysel terapi oldukça etkili olacaktır.

Evlilik Terapisi Nedir?

İlişki kalitesini arttırmak isteyen bireylerin tercih ettiği evlilik terapisi, kişilerin birbirini daha doğru anlamasını sağlayan terapi türüdür. Zaman zaman yaşanan olumsuzluklar nedeniyle çiftler arası anlaşmazlıklar kontrol edilemez noktaya ulaşır. Her iki kişinin de çözüme ulaştıramadığı bu sorunları uzman kişinin bakış açısıyla değerlendirmek önemlidir. Farklı yaşamların bir araya gelmesi oldukça zordur.

Bu nedenle bu süreçte kişilerin ekstra anlayış içinde olması gerekir. İlişki terapisti affedicilik, sevgiyi fark etme, doğru yolu seçme ve birbirini anlama üzerine çiftlerle görüşmeler düzenlemektedir. Zaman zaman yalnız yapılan görüşmeler, çoğunlukla iki kişinin de bir arada bulunmasıyla yapılır. Terapistin verdiği ödevlerle kişilerin emekleri birleşince evlilik terapisi olumlu sonuçlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Evlilikte Eşlerin Üzerine Düşen Görevler

Evlilik Terapisinin Amacı Nedir?

Özellikle bayanların talebi doğrultusunda evlilik terapistlerine yönlenilse de terapiler çiftin her ikisine de olumlu hissettirmektedir. Evlilik terapisinin temel amacı, iki kişinin iletişim sorununa çözüm aramaktır. Tartışmalar ve gerginliklerde birbirini dinlemeyen dinlese de kendi doğrularından vazgeçmeyen bireyler, terapi sayesinde daha kolay bağ kuracaktır.

Her iki kişinin de uzun süre olumsuz düşüncelerle bir arada bulunması terapi desteği ile pozitif düşüncelere yönlenebilir. Kendini anlatamayan, sıkışmış ve çözüm bulamamış şekilde hissedenler için evlilik terapisi en ideal seçenektir.

Evlilik terapisi yalnızca başlayan ve sorun yaşanan evlilikler için değil henüz başlamamış evlilikler için de tercih edilebilir. Hayatınız boyunca alabileceğiniz en önemli kararlardan biri olan evliliğe, terapi ve uzman desteği ile daha rahat atım atabilirsiniz.

Aile Terapisi Nedir?

Birbiriyle yakın ilişki içinde olan bireylerin zaman zaman çıkmaza girdiklerini hissetmeleri doğaldır. Bağları kuvvetlendirmek, ilişkileri güçlendirmek ve daha sakin bir ortam oluşturabilmek için alınan terapiye aile terapisi adı verilmektedir. Bireyler arası çatışmaların üstesinden gelebilmenin en büyük yolu terapidir. Terapi sayesinde kişiler sorunlarını dışarıdan görebilir, birbirlerini daha rahat anlayabilir.

Aile içinde herhangi bir hastalığa sahip olan birey varsa bu durum da terapi almak için gerekli sebeplerden biridir. Olumsuz sonuçlara neden olabilecek hastalıklar tüm aile tarafından soğukkanlılıkla karşılanmalıdır. Bu süreçte hasta kim olursa olsun ailenin de terapi alması önemlidir. Hem hastayı anlayabilmek hem de yanında olabilmek için terapi olumlu bir destektir.

Aile Terapisinin Amacı Nedir?

Aile terapisinin temel amacı bireyler arası işbirliğini arttırmaktır. Varsa sorunların çözümü için birlikte kararlar almak bu sürecin bir parçasıdır. Bunun dışında sorunun olmadığı durumlarda mutluluk ve sevgiyi paylaşma, beraber vakit geçirme, hastalıkta ve sağlıkta aile olduğunu unutmama üzerine terapi alınmalıdır.

Çocuk Terapisi Nedir?

Zihinsel ve duygusal gelişim sürecinde güçlük çeken çocukların süreci daha rahat atlatabilmelerini sağlayan terapi tekniğine çocuk terapisi adı verilmektedir. Çocuğun okul hayatı, aile yaşantısı ve arkadaşlarıyla ilişkileri terapiye neden olan sorunları ortaya çıkarabilir. Birçok çocuk terapistinin verdiği bilgiye göre terapi alan çocukların büyük çoğunluğu okul hayatında sorun yaşamaktadır. Dersler, öğretmenler, arkadaşlar ve veli baskısı çocuğun davranışsal bozukluklar göstermesine neden olmaktadır. Dolayısıyla çocuk terapisi tüm çocukluk boyunca gerekli olan desteklerden biridir. Davranış sorunları ileriki yaşlarda kişilikte kalıcı hasara neden olabilmektedir.

Çocuk Terapisinin Amacı Nedir?

Çocuk terapisinin temel amacı; öğrenme güçlüğü, otizm, konuşma gecikmesi ya da tuvalet sorunu durumlarına çözüm bulmaktır. Bu süreci zorlu geçiren çocukların sonraki yaşlarda daha büyük problemlerle karşılaşacağı bilinmektedir. Bu nedenle terapi desteğinin olması önemlidir.

Çocuk terapisinin amacı çocuğun hayatında derin iz bırakan ve sonrasında problem yaratan durumları çözüme ulaştırmaktır. Ani ölümler, madde bağımlılıkları, şiddet, taciz ve tecavüzler çocuk terapisinin uzmanlık alanına giren asıl amaçlardır. Bunlar dışında duygudurum bozuklukları, agresif tutum ve tavırlar terapinin amaçları arasında yer almaktadır.

Grup Terapisi Nedir?

En az 8 en fazla 15 kişiden oluşan gruplar ile yapılan terapilere grup terapisi adı verilmektedir. Tecrübe paylaşımı, sorun çözümleri, yalnızlık hissini yok etmek grup terapisinin temel amaçları arasında yer almaktadır. Kişinin yaşadığı sorunu aktarması, karşısındaki insanla ortak paylaşımlarının olması olumlu etkiler yaratmaktadır. İnsan pek çok sorununu yalnız çözmeye endekslidir ne yazık ki bazı sorunlar yalnız başına aşılabilecek kadar basit olmayabilir. Bu gibi durumlarda grup terapisinin etkisi oldukça fazladır.

Bir ya da iki terapist tarafından uygulanan grup terapisinde kişinin sorununun farkına varması ve kendi yeterliliğini görebilmesi önemlidir. Bu süreçte aynı sorunun yalnızca kendinin değil pek çok insanın da sorunu olduğunu fark edebilmesi esastır.

Grup Terapisinin Amacı Nedir?

Grup terapisinin temel amacı kişinin problemini yalnız başına aşamayacağını kabullenmesidir. Bu sorunda tek başına olmadığını, farklı insanlar ve farklı çözümler bulunduğunu bilmesi önemlidir. Bilhassa madde bağımlılığı ve travmalar, grup terapilerine başvuru sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Bu süreçte asıl amaç üstesinden gelme mücadelesini öğrenmektir. Terapi alan kişi diğer bireylerden ve uzman terapistten pek çok şey öğrenecek, problemini daha kısa sürede sonuca ulaştıracaktır.

Online Terapi Nedir?

Online terapi, ruh sağlığı uzmanları tarafından internet üzerinden verilen terapilerdir. Web siteleri aracılığıyla yapılan online terapi, terapiye gidemeyen kişiler için oldukça faydalıdır. Hastalık, korku, maddi yetersizlik terapi alamama nedenleri arasında sayılabilir. Bu nedenler terapi alıp kendinizi daha iyi hissetmenize engel olmamalıdır.

Pek çok terapistin gönüllü olarak çalıştığı e-terapi, farklı saat ve dil seçenekleriyle oldukça cezbedicidir.

Online terapinin en büyük avantajı zaman ve para açısından esnek olmasıdır. Bunun dışında kişinin ortam korkusu barındırmadan dilediği gibi kendini ifade edebilmesine de fırsat tanınır. 

Davranış Terapisi Nedir?

Bireylerde davranış bozuklukları görüldüğünde bunu ortadan kaldırmak için davranış terapisi uygulanmalıdır. Kişinin istenmeyen davranışları zaman zaman zararlı olabilmektedir. Bu süreçte kimsenin olumsuz etkilenmesine fırsat verilmeden terapi desteği şarttır.

Davranış terapisinde ödüllendirme, olumlu ve olumsuz pekiştirme ile davranışların kontrol altına alınması sağlanır. Basamaklı terapi yöntemlerinin kullanıldığı davranış terapisi korku ve olumsuzlukların üzerine gidilmesi temeline oturtulmuştur. Birey olumsuz ya da kötü davranışlarının çoğundan davranış terapisi sayesinde kurtulabilir. Bu süreçte destek olunması ve profesyonel terapistlerle çalışılması önemlidir.

Bilişsel Terapi Nedir?

Bilişsel terapi, zihinsel ve duygusal sorunların giderilmesini amaçlayan terapi türüdür. Davranışlardan ziyade duygu ve düşüncelere endeksli olan bilişsel terapi, kişinin ruh dünyasını pozitif kılmayı amaçlamaktadır.

Bilişsel terapiye başvuran bireylerin büyük çoğunluğu depresyon hastalığı ile mücadele etmektedir. Depresyon, kişinin duygu ve düşünce merkezinde uzun süreli negatif etki yaratan problemlerden yalnızca biridir. Bireyin bilişsel sorunları gözle görülebilir duruma geldiğinde kendi isteği ile terapi alması önemlidir. Eğer kendi isteği ile terapi almıyorsa çevresi tarafından desteklenerek bir süre ısrarcı olunmalıdır.

Bilişsel terapinin temel amacı bozulmuş düşünce yapısını, kontrolden çıkmış duygu düzenini gözden geçirip iyileştirmektir.

İlginizi Çekebilir: Bipolar Bozukluk Nedir?

Dışavurumcu Terapi Nedir?

Duygu ve düşüncelerini ifade etme sorunu yaşayan bireyler için en ideal terapi türü dışavurumcu terapidir. Bu terapi temelde kişinin ifade etmek istediklerini, sanatsal yollarla açığa çıkarmasını hedefler. Kişinin kendine olan güvenini arttıran dışavurumcu terapi aynı zamanda sıkıntılarla baş edebilmesini de sağlamaktadır. Bireyin iç dünyasında yaşadıklarını resim, müzik, yazı ile dışarıya aktarmasına dışavurumcu terapi adı verilir.

Sistematik Desensitizasyon Terapi

Sistematik desensitizasyon terapi, kişinin basamaklı olarak korkularıyla yüzleşmesini hedefleyen terapi türüdür. Bireyin fobileri ya da küçük korkuları üzerine yoğunlaşan terapi, yavaş yavaş alt etme ve üstesinden gelme amacıyla uygulanır. Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu sorunu olan kişiler için uygulanan terapi aynı zamanda korkularının esiri olmuş diğer bireyler için de uygulanan yöntemlerden biridir.

Birey sistematik desensitizasyon terapi sayesinde korktuğu tüm objelerle ya da durumlarla karşı karşıya bırakılır. Sistematik ve kontrollü şekilde terapiden olumlu sonuç alınacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Tuncay Özkök Tuncay Özkök Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ekonomist olmamın yanı sıra teknoloji alanında da kendimi geliştirdim. Web Tasarım bölümünde okumaya devam ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendimi geliştirmek benim için çok önemli. Bilgizma.com sitesinde yazarlık yaparak bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Barış Muslu’nun Beynine Format At kitabını okudum ve düzenli gittiğim psikologdan daha etkili oldu. Doğru tekniği bulup düzenli uygulamak çok önemli.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM