Acı Kavun Nedir? Özellikleri, Faydaları ve Yan Etkileri

Acı Kavun Nedir? Özellikleri, Faydaları ve Yan Etkileri

Alternatif tıp reçetelerinde sıkça yer alan acı kavun nedir? Nasıl kullanılır? Yararları ve zararları nelerdir? Hangi özellikleri ile bilinir? gibi acı kavun hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi içeriğimizde bulabilirsiniz.

Acıdülek ve cırtlak gibi isimleri ile de bilinen acı kavun, alternatif tıp alanında sıkça yararlanılan bitkiler arasında yer alıyor. Faydaları kadar bazı yan etkilerinin de söz konusu olması acı kavun kullanımında insanların dikkatli olmalarını da gerektirmektedir.

Elaterin bakımından zengin bir bitkidir ve sarı çiçekleri vardır. Boyu 1,5 metreye kadar ulaşabilir, halk arasında genellikle eşek hıyarı olarak adlandırılmaktadır. Yararları oldukça çok olmasına karşın kabukları ve çekirdekleri zehirli bir yapıya sahiptir. Bu sebepten dolayı acı kavunun sadece özsuyu ve köklerinden yararlanılmalıdır. Ayrıca kullanımında mutlaka bilinçli olunmalıdır.

Akdeniz bölgesi acı kavunun ana vatanıdır. Meyvesi yeşil olan bu bitki dünya genelinde pek çok ülkede yetişmektedir. Sinüzit gibi hastalıkların şifası için bitkinin meyveleri kullanılmaktadır.

Acı Kavun Nedir?

Kabakgiller familyasına ait olan acı kavun bitkisi tüylü ve çok yıllık bir bitkidir. Kök kısımları oldukça kalın ve hacimli yapıya sahiptir. Köklerinde insanları rahatsız eden bir koku ve acılık mevcuttur. Acı kavun meyvelerinin her biri yaklaşık 5 santimetre boyundadır.

Meyvenin içeriğindeki özsu sümüksü bir özelliktedir ve koyu renkli tohumları bulunmaktadır. Olgunlaşma sürecinde acı kavun meyvelerinin içi basınç ile dolar ve tohumlarını 6 metreye kadar fırlatarak çoğalır. Olgunlaşmış olan meyveler dalından kolaylıkla kopabilir. Koptuğu yerden acı kavunun içindeki özsuyu dışarı akabilir ve gözleri bu tehlikeli sudan korumak gerekir.

Acı Kavunun Özellikleri Nelerdir?

Virane alanlarda doğal olarak yetişebilen acı kavun sarılık hastalığı için oldukça faydalı bir bitkidir. Elma büyüklüğüne ulaşan olgun meyveler acı tatta ve ishal edici özelliktedir. Zehirli olan meyvelerin içindeki suyu dikkatli kullanılmalı ve günde 2 gramdan fazla kullanılmamalıdır. Hastalıkların tedavisinde haricen kullanımı uygundur. Acı kavunun erkek ve dişi olmak üzere 2 çeşidi bulunmaktadır. Kökleri akrep ve yılan sokmalarında tüketildiğinde fayda sağlar.

Acı Kavunun Faydaları Nelerdir?

Sinüzit hastalığının kronik boyuta ulaşmış olanlarında tedavi edici etkiye sahip olan acı kavun, suyunun buruna damlatılması ile yarar sağlanır. Sinüzit tedavisinde kullanılan suyun zehirli olmasından dolayı mutlaka uzman kişiler kontrolünde kullanılmalıdır. Sarılık tedavisi içinde uygundur ve yine buruna suyunun damlatılması gerekir.

Diş çıkarma döneminde olan bebeklerin diş etlerine sürüldüğünde dişlerin kolayca çıkmasını sağlar. Vücudun kanayan yerlerine acı kavun sürüldüğü takdirde anında kanı kesici etkiye sahiptir. Yaprakları da tedavi amacıyla kullanılabilmektedir. Zeytinyağı ile pişirilerek karına konduğunda ağrıları hafifletir. Buharda kaynatılan kökleri ise basur hastalığına iyi gelmektedir. Saçkıran hastaları içinde şifa kaynağıdır ve saçkıran olan bölgelere özsuyu sürülerek tedavi edilebilir.

Acı Kavunun Yan Etkileri Nelerdir?

Etkisi oldukça güçlü ve zehirli bir bitki olmasından dolayı bazı yan etkilerine karşı acı kavunun bilinçli ve dikkatli kullanılması gerekir. Yarar sağlamak isterken yan etkilerine maruz kalmamak için kesinlikle dahilen tüketilmemelidir. Az miktarda da olsa tüketildiğinde karın ağrısı ilk zehirlenme belirtilerinden biridir.

Aşırı kullanılması halinde kalın bağırsak için oldukça tehlikelidir ve kanlı isale sebebiyet verebilir. Sinüzit için kullanımında da meyvenin suyu buruna sadece birkaç damla damlatılmalıdır. Fazla damlatılması halinde uzun süren rahatsız edici akıntılar görülebilir.

Acı Kavunun Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Hastalıkların tedavisinde alternatif bir bitki olan acı kavunun köklerinden ve özsuyundan yararlanılmaktadır. Taze yaprakları ise durmayan kanamaları durdurmak ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlamak için tercih edilir. Lapa haline getirilen kökleri de çeşitli cilt hastalıkları için uygundur. Acı kavun suyu ile sinüzit tedavisinde son derece dikkatli olunmalıdır. Zehirli olan bu suyun yanlış kullanımı hayati sonuçlara ve ciddi zehirlenmelere neden olabilir.

Acı Kavun Zararlı Mıdır?

Yararları ve zararları konusunda fazlasıyla tartışmalara konu olan acı kavun yanlış kullanım nedeniyle zararlarından söz edilmesi mümkün olan bir bitkidir. Özellikle suyunun içilerek kullanılması halinde zehirlenmek kaçınılmaz olabilir. Uzman eşliğinde kullanılması acı kavunun faydalarından yararlanmayı garanti edecektir. Acı kavun özsuyunun kullanılmasının ardından hemen başlayan karın ağrısı şikâyeti için hemen doktora görünülmelidir. Karın ağrısı büyük olasılıkla zehirlenmenin ilk belirtisidir.

Doğada kendiliğinden yetişmekte olan acı kavun bitkisinin suyu gözleri kör edici tehlikeye sahiptir. Alerjik ve hassas bünyeli kişilerin uzak durmaları gereken bir bitkidir. Suyunun cilde ya da saçlara yararlı olacağı düşüncesi ile bilinçsizce kullanımından kaçınmak gerekir. Aksi halde kalıcı rahatsızlıklara neden olması kaçınılmaz olabilir.

Sinüzit İçin Acı Kavun Nasıl Kullanılır?

Bilinirliği sinüzit hastalığı ile artmış durumda olan acı kavun meyvesini doğru kullanılırsa lnfayda elde etmek mümkündür. Miktarı mutlaka sınırlı tutulması gereken acı kavun suyunun sadece 1-2 damlası dahi tedavi edici etkiye sahiptir. Bu noktada bazı uzmanlar suyun direkt olarak buruna damlatılması yerine, pamuk yardımı ile burun içine sürülmesi taraftarıdır. Çünkü tesiri yüksek olan özsu, sinüziti tedavi etse bile vücudun diğer organlarına zarar verme olasılığına sahiptir.

Doğru bir kullanım şekli ve fayda elde edebilmek için acı kavun suyunu kullanacak olanların kendilerine en yakın bir uzmanın görüşüne başvurmaları fayda sağlayacaktır. Aksi halde acı kavun kullanımında bilinçsiz olmak geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Acı kavun sinüzite iyi geliyormuş. Her kış sinüzit nedeni ile başım ağrıyor, resmen kış zehir oluyor. Bu kış deneyceğim bakalım, umarım iyi gelir.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM