Atom (Radyoaktif İyot) Tedavisi Nedir? Kimlere ve Nasıl Yapılır?

Atom (Radyoaktif İyot) Tedavisi Nedir? Kimlere ve Nasıl Yapılır?

Radyoaktif iyot tedavisi olarak da bilinen atom tedavisi, daha çok tiroid kanseri olan hastalara uygulanmaktadır. Bu yazımızda atom tedavisi nedir? Nasıl uygulanır? Kimlere uygulanıyor? Zararı var mı? sorularını sizler için cevapladık.

Radyo iyot olarak da bilinen atom tedavisi, 1940 yılından bu yana kullanılmaya başlandı. Temel olarak radyoaktif maddelerin kullanımını içeren tedavi, hastalara zarar veriyor mu sorusu nedeniyle uzun yıllar askıya alındı. Son 25-30 yıldır yapılan çalışmalar sonucunda atom tedavisinin, doğru zamanda doğru şekilde yapıldığında olumlu sonuçlar verdiği anlaşılmıştır.

Tiroit kanseriyle mücadelede daha çok tanınan ve uygulanmaya başlanan atom tedavisi, tiroitte yer alan kanserli hücreleri yok etmek için tek seçenektir.

Gerekli tetkikler yapıldığında atom tedavisine uygun olmadığına karar verilen bireyler tedaviden kaçınmalıdır. Bunun yanında herhangi bir sorun görülmeyen bireyler ise kanseri yenmek için atom tedavisine onay vermelidir.

Atom Tedavisi Nedir? 

Daha çok atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, besinlerde yer alan iyodun radyoaktif halidir. Tiroit dokuları tarafından hormon yapmak için kullanılır. Atom tedavisi tiroitle savaşta, nüks etme ya da dokuyu ortadan kaldırma amacıyla kullanılır.

Tedavinin daha çok ameliyat sonrasında uygulandığı bilinmektedir. Ameliyat olduktan sonra kalan dokunun temizlenmesi ve kanserin tekrarlamaması için bu tedavi uygulanır.

Atom tedavisi, tiroit kanserinin dışında bir de zehirli guatr hastalığında kullanılan bir yöntemdir. Bu hastalıkta çoğunlukla düşük dozda radyoaktif iyot tercih edilir. Bu süreçte ameliyat gerekli değildir. Önce atom tedavisi uygulanır daha sonra tiroit alımı yapılır.

Atom Tedavisi Kimlere Yapılır?

  • Atom tedavisi çoğunlukla zehirli guatr hastalığı olanlara uygulanır. Hastalar, nodüllü ya da nodülsüz guatr olmasına bakmaksızın tedaviye alınırlar. Guatr, zehirli olduğu sürece bu tedavi en çok tercih edilen tedavidir.
  • Zehirli guatr hastaları dışında ılık ve sıcak nodüllü guatrı olan hastalarda da atom tedavisi kullanılmaktadır.
  • Tedaviyi gören kişiler, belirlenen süre içinde insanlarla yakın olmama kuralına uymalıdır. Bu nedenle özellikle bebeği olan anneler bu konuda sorun yaşayabilir. Tedaviyi kabul etme durumunda bebeğinize bakacak başka birini bulmanız en sağlıklı yoldur.
  • Radyasyonun en az etki ettiği yaş grubu 60 yaş üstüdür. Bu yüzden bu yaş grubu tedavi için uygun kabul edilir.
  • Atom tedavisinin hamile olanlara uygulanamayacağı bilinmelidir. Bu yüzden hamilelik ve tedavi sürecinin kesişmemesine özen gösterilmelidir.

Atom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Daha önce tetkikleri yapılmış ve tedaviye hazır olduğu belirtilmiş olan hasta, tedavi günü altı saat önceden aç kalmış olmalıdır. Gereken kan tahlilleri yapıldıktan sonra hasta, kurşun ile kaplanmış olan radyoaktif odaya alınır. Radyoaktif madde, hastaya ağızdan hap ya da kapsül şeklinde verilir. Hasta, durumuna bağlı olarak odanın içinde 3-4 gün kalır.

Ağızdan alınan radyoaktif madde birkaç gün içinde yaydığı beta ışınları ile kanserli ya da hastalıklı hücreleri yok eder. Hastalıkla daha da artmış olan hasarı düzenler ve zamanla tamamen ortadan kaldırır.

Atom Tedavisi İle Alınan Radyoaktif Madde Vücuttan Nasıl Çıkar?

Ağız yoluyla alınan radyoaktif madde, vücuttan genellikle idrar yolu ile ayrılır. Kalan kısımlar tükürük şeklinde dışarıya atılır.  Bu yüzden bu süreçte olabildiğince çok su içmek önemlidir. Gün içinde tüketilen suyun artışı vücudunuzun daha çabuk toparlanmasını sağlar. Tükürük ve idrarla atılmamış olan maddenin kalan, çok az kısmı ise ter ile çıkar.

Radyoaktif maddelerle ilgili detaylı bilgi için; sizi buraya alalım.

Atom Tedavisi Güvenli Midir?

Yaklaşık 50-55 yıldır Türkiye’de uygulanan atom tedavisi, hastalara belli dozlarda doktorlar tarafından verilmektedir. Bu nedenle hastaların herhangi bir zarar görmesi söz konusu değildir.

Neredeyse %95’lik bir başarı sağlayan atom tedavisi, hastalık süreci boyunca hastanın kendini iyi hissetmesini sağlamakta ve hastalıklı hücreleri yok etmektedir. Bu zaman diliminde beslenme düzeninden tedavi kurallarına kadar her kurala uyulduğu sürece herhangi bir sorun ortaya çıkmayacaktır.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM