Sağlıklı yaşam için kardiyovasküler egzersizlerin önemi büyüktür. Bu yazımızda kardiyo egzersiz nedir? Sağlık için yararı nedir? Zararı var mı? Hangi egzersizler kardiyodur ve nasıl yapılır? sorularının cevaplarını sizin için verdik.
Kardiyo; bazı insanlar için fazla kilolarını ve fazla kilolarını hatırlattığı için korkunç bir kelimedir. Bazı insanlar için ise ne kadar yaparsa yapsın asla yeterli gelmeyen bir tutkudur. Her iki şekilde de kardiyovasküler egzersiz, asla bir spor planından çıkarılamaması gereken ana bileşenlerden biridir.
Kardiyo yapmak için her zaman spor salonuna kaydolmak gerekmez. Kendi kardiyo egzersizlerinizi kendiniz yapmanız hem paradan hem de zamandan kazanç sağlayacaktır. Üstelik vücudun tamamını etkileyen bir spor olduğundan dolayı, herhangi bir bölgeniz ne fazla zayıflar ne de fazla şişer. Vücudunuzun ideal görünümüne kavuşmasına yardımcı olur.
İçerik
Kardiyovasküler egzersizleri; kısa olan kalp frekansını yükselten ve vücudun her tarafındaki kan dolaşımını artıran hareketlerdir. Çeşitli kardiyovasküler egzersizi yapma yöntemleri vardır. Elbette bu yöntemlerin her birinin kendine has faydaları ve yönergeleri bulunmaktadır.
Kardiyo yapan çoğu birey bu sporu, aşırı kalori yakmanın bir yolu olarak kullanmaktadırlar. Kardiyo yapmaya başladığınızda vücudunuzun ihtiyacı olan günlük enerji miktarı da artar. Bazı hareketler kesinlikle yağ kaybına neden olurken bazı hareketler kalp sağlığınızı korumaya yönelik olabilir. Her iki durumda da vücudunuz kalori yakmaya devam eder.
Sürekli kilo kaybı için, aldığınızdan daha fazla kalori yakmanız gerekir. Bu nedenle, yalnızca yağ kalorinizi yakmaya odaklanmak yardımcı olmaz. Kilo kalorilerden gelir. Bu durumda amaç, mümkün olduğunca çok kalori yakmaktır. Elbette yakılan çoklu kalori miktarı içinde yağ oranının en üst seviyede olması gerekir. Bu yağ yakımını arttırmak için temel yoğunluğu arttırarak hareketlerinizi 30-60 dk arasında dayanabileceğiniz maksimum seviyeye çıkarmanız gerekir. Bu maksimum eşiğiniz “eğitim bölgesi” olarak adlandırılır.
Kalp atışı hızınızın %60 (orta seviye) değil %80 (yüksek seviye) olması gerekir. Elbette bir anda kendinize bu kadar yüklenmeniz yanlıştır. Bu nedenle en ağır temponuzu en az 1 aylık zaman diliminde bulmanız önerilmektedir.
Zaten kardiyo yapıyorsanız kendinizi zorlayarak yoğunluğunuzu arttırabilirsiniz. Her bir kardiyo hareketinizi 2-4 dakikalık aralıklarla daha uzun yapmaya başlayın. Yeni yüksek seviyeniz olarak toplam kardiyo vaktinizi 30 dakika daha uzun tutmayı hedefleyin ve bu hedefe yaklaşmak için günlük programınızı yavaş yavaş esnetin.
Doğru beslenme ve sağlıklı bir kardiyo programıyla birlikte, kilo kaybınız için en uygun reçeteyi bulabilirsiniz. Egzersiz programınıza kardiyo eklemenin faydaları gerçekten sınırsızdır. Kardiyo hem kalori hem de yağ yakar. Özellikle kol altı, bacak içi, göbek ve kalça gibi yağların depolandığı bölgeleri harekete geçirerek bölgesel sıkılaşma sağlar. Metabolizma hızını arttırarak, mutluluk hissi veren endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar.
Kalp sağlığı açısından da kardiyo hareketlerinin büyük önemi bulunmaktadır. Sürekli soluk alıp vermek akciğer kapasitelerini genişleteceği için daha kolay solunum yapmanızı sağlar. Vücut direncini ve dayanıklılığını arttırır, uyku problemlerinin önüne geçer. Kardiyo; depresyon, stres ve kaygıyı azaltır. Osteoporoz riskini azaltarak, kolesterol seviyelerini düzenler.
Kardiyonun temel sağlık sorunu olmayan bireyler üzerinde zararları bulunmamaktadır. Elbette kalp veya tansiyon gibi kronik problemleri olanların doktor kontrolünde egzersiz yapmaları gerekmektedir. Hastalığı olmayan insanlar kardiyoyu bilinçsizce yaptıkları takdirde kötü sonuçlarla karşılaşabilirler. Bunlardan ilki hatalı beslenmedir. Asla ama asla bir kardiyo hareketini aç veya tok karnına yapmayın. Kuvvetli beslenmeniz kardiyo için önemlidir fakat 10 dk önce bir şey yiyerek spora başlarsanız rahatsızlanabilirsiniz. Aynı şekilde hızlı kilo vermek için aç kalıyorsanız bu sağlığınızı sandığınızdan çok daha kötü etkileyecektir.
İkinci önemli nokta ise kardiyo hareketlerindeki tekrarlardır. Eğer dünya kas şampiyonasına katılmayacaksanız sürekli aynı kas grubunuzu çalıştıran eylemlerden uzak durmanız gerekir.
Uzun süre düşük yoğunluklu kardiyo hareketlerinin yağı yakmanın en iyi yolu olduğu kabul edilmiştir. Çalışmalara göre bu yöntem öncelikle yağlardaki kaloriyi yakıyordu. Fakat bu görüş kısa zamanda geçerliliğini yitirerek yerini mix sisteme bıraktı. Koşu bantları üzerinde düşük yoğunlukta 30 dakika kadar gittikten sonra 15 dakika kadar yüksek tempo giderek toplam 45 dakikaya tamamlamak, en ideal yöntemlerden birisidir.
Kardiyo çok çeşitli bir spor türü olduğu için esasında aklınıza gelen her eylem kardiyo olarak nitelendirilebilir. Yüzmek, koşu yapmak, bisiklete binmek, aerobik, kayak yapmak, çeşitli dağcılık sporları, evde yapabileceğiniz şınav mekik gibi basit hareketler veya daha komplike egzersizler ve tırmanma aktiviteleri kardiyo kapsamı içerisindedir.