Deri altı sivilce neden çıkar, nasıl geçer konusu sivilce ile ilgili sorun yaşayan kişilerin endişe ettiği konulardandır. Tıp dünyasının kör sivilce olarak da adlandırdığı deri altı sivilceleri, normal sivilcelerden çok daha farklı bir yapıya sahiptir.
Normal sivilcelerde derinin üzerinde bulunan sivilce, beyaz bir uca sahiptir. İltihaplı olan bu alan sıkıldığında az bir acıya neden olmaktadır. Kör sivilcelerde ise durum tam tersidir. Tamamen derinin altında gizli olan sivilce, dokunulduğunda çok şiddetli bir acıya neden olmaktadır.
Ucu olmayan sert sivilce, can yaktığı gibi kanamaya da neden olabilmektedir. Kontrollü şekilde tedavi edilmesi daha sağlıklı sonuçlar vermektedir.
İçerik
Kör sivilce ekşi sözlük gibi sosyal platformlarda da sık sık tartışılan konulardan bir tanesidir. Hemen herkesin yaşadığı, acısını çektiği bir problem olması kör sivilcenin sorun haline gelmesine neden olmaktadır.
Derinin altında biriken iltihabın oluşturduğu sivilceye, deri altı sivilce ismi verilmektedir. Dışarıdan bakıldığında yalnızca hafif bir çıkıntı ile kendini gösteren bu sivilce kimi zaman koyu kırmızı bir renk almaktadır. Derinin altında meydana gelmesi, müdahale etmeyi mümkün kılmamaktadır.
Deri altı sivilcesi için doktora gitmek ve doğru tedaviyi seçmek çok önemlidir. Aksi halde büyüyüp yaygınlaşabilen bir sorun haline gelecektir.
Deri altı sivilce nedenleri kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Çoğunlukla bayanlarda görülen bu sivilcenin temel nedeni yeterince temizlenmemesidir.
Kişi, cildini yeterince temizleyemediğinde özellikle makyaj kalıntılarını bıraktığında deri hava alamamaktadır. Derinin hava alamaması gözeneklerin tıkanması anlamına gelmektedir. Bu durumda dışarıya çıkamayan iltihap ve kir derinin altında birikmeye başlamaktadır. Birikimi atabilmek için deri altı sivilce tedavisi görmek gerekmektedir.
Deri altı sivilcenin bir başka nedeni yağ bezlerinin fazla çalışmasıdır. Kişinin vücudunda bulunan yağ bezleri hızlı ve fazla çalışıyorsa bu durumda deri altı sivilceler kendini göstermektedir. Tıkanıklığı çözmek, yağ bezlerini kontrol altına alabilmek için cildi her zaman temiz ve bakımlı tutmak önemlidir.
Kör sivilce olarak da isimlendirilen deri altı sivilce özellikle yüz bölgesinde kendini göstermektedir. Dikkat ettiğinizde yağlı olan noktaların bu tarz sivilceleri daha fazla barındırdığını görebilirsiniz.
Yüz üzerinde alın, burun, çene bölgesi deri altı sivilcenin en yaygın görüldüğü noktalardır. Özellikle burun kanatları, çenenin sert yüzeyi ve alnın kaş üstü noktaları bu sivilce için uygundur. Bu noktalar, yağların bulunduğu aynı zamanda yeterince temizlenemeyen noktalardır. İyice temizlenmemesi, sivilce çıkması için yeterli olmaktadır.
Uçsuz ağrılı deri altı sivilcesi bir de kulak bölgesinde görülmektedir. Özellikle kulağın arka kısmında kendini göstermekte ve kişinin kulak ağrısı çekmesine sebebiyet vermektedir.
Ucu olmayan sivilce neden çıkar sorusuna cevap bulduktan sonra ne durumda olduğunuzu gözden geçirmelisiniz. Kimi ciltlerde küçük ve acısız olarak kendini gösteren deri altı sivilceleri kimi ciltlerde çok acılı bir etki uyandırmaktadır.
Kör sivilce, derinin altında oluşmaya başlayan ve yoğun şişlikle beraber gerginlik oluşturan bir sivilce türüdür. Ortaya çıkan bu şişlik dışarıdan herhangi bir darbe ve müdahale ile şiddetli şekilde acımaktadır.
Uzun süre deri altı sivilcesi sıkıntısı yaşayan kişiler, uçsuz sivilce nasıl patlatılır sorusunun cevabını merak ederler. Ne var ki bu tarz bir sivilceyi patlatmaya çalışmak çok riskli ve ağrılı bir sonuç doğuracaktır.
Patlamayan sivilce nasıl geçer bilmek isterseniz öncelikle bu konuda uzman olan birine danışmalısınız. Uzmanlar önce sizin cildinize birtakım testler yapacaktır. Yağ oranını ölçecek ve sorunun neden kaynaklandığını anlamaya çalışacaktır.
Deri altı sivilce tedavisinde kişinin ilaç kullanması gerekebilmektedir. Kullanılan ilaçlar, yağ bezlerinin çalışma düzenini kontrol altına alacak ve sivilcelerin daha kontrollü şekilde çıkmasına yardımcı olacaktır. Deri altı sivilce ilacı, gittiğiniz doktora göre değişkenlik gösterecektir. Çoğunlukla krem, hap ve jel tarzında ilaçlar tavsiye edilmektedir.
Deri altı sivilcenizi evde birkaç yöntemle tedavi etmek isterseniz bir iki doğal malzeme kullanabilirsiniz. Doktor onayı aldıktan sonra bu malzemeleri güvenle uygulayıp rahatlayabilirsiniz.
Diş macunu, sivilce sorununa çözüm olması yönüyle çok sık tercih edilmektedir. Özellikle deri altı sivilce sorunu için çok faydalı olduğu bilinmektedir. İçerisinde nane ve karanfil bulunduran beyaz diş macunları, sivilcenin büyümesine engel olmaktadır.
Büyümeyen sivilce diş macununu devamlı kullanmanız halinde gün geçtikçe küçülecektir. Diş macunu sayesinde sivilcenin meydana getirdiği kızarıklık ve morluk de son bulmaktadır.
Diş macunu uygularken macunu deri altı sivilce bölgesine sürmelisiniz. Bir gece beklettikten sonra ertesi gün, ılık su ile yıkamalısınız. Şişlik ve kızarıklık üzerindeki etkisi görülecektir.
Deri altı sivilcenin derinin altında kalmayıp dışarıya çıkması daha kolay iyileşmesini sağlamaktadır. Dışarıya çıkarmak içinse sıcak kompres uygulanması tavsiye edilmektedir. Derinizi yakmayacak şekilde sıcak su torbası, sıcak havlu gibi malzemeleri tercih edebilirsiniz.
Deri altı sivilce için sıcak kompres uygulamak, kan dolaşımını arttıracaktır. Kan dolaşımının artması, iltihabın dışarıya aktarılmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede sivilcenin iyileşme süreci başlamış olacaktır.
Sivilce başı görünene kadar arka arkaya uygulanması gereken bu işlem birkaç gün içerisinde sonuç verecektir.