Dikey geçiş sınavı DGS nedir? Kimler DGS’ye girebilir? Kaç soru çıkıyor? Ne zaman süre var? DGS’de hangi konulardan soru çıkıyor? Nasıl tercih yapılır? gibi DGS hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını içeriğimizde verdik.
Eğitimini açık öğretimin ön lisans programlarından birinden almış olan ya da meslek yüksekokullarında okuyan adaylar, 4 yıllık fakülte mezunu olabilmek için DGS’ye girmek durumundadır. Sınava girdikten sonra iyi bir puan alınması durumunda adaylara, tercih yapma hakkı doğmaktadır. Sonrasında 2 yıl daha okuyup 4 yıllık fakülte mezunu olarak diploma temin etmek mümkün olmaktadır.
2000 yılından itibaren yapılmaya başlanan DGS, adayların eğitimlerini tamamlamaları için önemli bir aşamadır. ÖSYM tarafından yapılan sınavın belli dönemlerde tekrarlandığı bilinmektedir. Adayların bu süreci takip etmeleri ve sınava gerektiği gibi hazırlanmaları durumunda iyi bir puan almaları mümkündür.
DGS her ne kadar en kolay sınavlar arasında yer alsa da sınava her yıl en az 70 bin adayın katılması, profesyonel hazırlanılması gereken bir sınav olduğunu ortaya koymaktadır.
İçerik
Dikey geçiş sınavı olarak açılan DGS, adayların örgün öğretim lisans programlarına yerleşmesini sağlayan bir sınavdır. Sınavın temel amacı, eğitim hayatında başarılı olan adayların 4 yıllık lisans eğitimi alan adaylarla aynı şartlara sahip olmasını sağlamaktır. Bu bağlamda kendi alanında iyi olan her öğrenci, DGS’ye bir yıl hazırlanarak örgün eğitim alma fırsatını yakalamaktadır.
Birbirinden farklı alanlar okuyup DGS’ye girmek isteyen adayların her birinin çözebilmesi için sınav içeriğinin dikkatli hazırlanması gerekmektedir. Bu bağlamda DGS için alan sınavı demek çok da doğru değildir. Sınav herkesin çözebileceği sorulardan oluşmaktadır.
DGS, adayların üniversite eğitimini tamamlamalarını gelecekte daha rahat adım atmalarını sağlamaktadır. Bu bağlamda 2 yıllık üniversite okuyup daha sonra 4 yıllığa tamamlama fırsatı bulunan her öğrenci DGS’ye başvuruda bulunmalıdır. Bu fırsatla beraber 4 yıllık lisans mezunlarından herhangi bir farkınız bulunmayacaktır. Mezuniyet sonrası iş sahasının daha geniş olmasından, diplomanıza kadar her yerde 4 yıllık fakülte mezunu olarak görünmeniz mümkündür.
DGS’ye ön lisans programı okuyan adaylar son sınıflarında başvuru yapabilirler. Bu süreçte önemli olan sınava girdiğiniz gün fakülteden mezun olduğunuzu ispatlamanızdır. Bu nedenle 2.sınıf öğrencilerinin buna dikkat etmesi gerekmektedir.
Mezun olanlar ise istedikleri zaman sınava girebilme hakkına sahiptir. Mezuniyet yılınız önemli değildir. Bu noktada önemli olan ilk girişinizin ardından puan kesintisine maruz kalacağınızdır. Bu nedenle tek seferde başarılı bir sonuç elde etmeniz önemlidir.
Sınava açık öğretim fakültesi ön lisans mezunları da katılabilmektedir. Eğitim sürecinin devam etmesini isteyen adaylar, sınav dönemini takip edip başvuruda bulunabilmektedir.
DGS’de öğrencilerin muhatap olacağı sorular, iki ayrı bölüm şeklinde sorulmaktadır. Adaylar ilk bölümde Türkçe ve matematik sorularını çözmektedir. Bu iki branşın soruları katılan her adayın çözebilmesi amacıyla sınırlı tutulmuştur. Bu nedenle özellikle Türkçe ve matematik konusunda kendini geliştirmiş olan her aday, sınavda rahatlıkla başarıyı yakalayabilmektedir.
DGS’ye giren adaylar, iki bölüm arasından önce Türkçe sorularını çözmektedir. Lise ve ön lisans eğitimi çerçevesinde hazırlanan sorular arasında sözcükte anlam, cümlede anlam dikkat çekmektedir. Daha sonra anlam ilişkilerine göre sözcükler, paragraf sorularıyla karşılaşılmaktadır. Paragrafta anlam, paragraf tamamlama ve paragrafta yapı sıkça sorulan başlıklardır. Bunların dışında mantık yürütme soruları da dikkat çekmektedir.
DGS sayısal bölümde adayları sayılar kapsamında birkaç konu beklemektedir. Bölme-bölünebilme, mutlak değer, ardışık sayılar, eşitsizlikler bu konulardan birkaçıdır. Taban aritmetiği, obeb-okek, asal sayılar, sıralama da kalan soruları oluşturmaktadır.
Sayılar ana başlığının arkasından cebirsel ifadeler gelmektedir. Rasyonel sayılar, üslü sayılar, köklü ifadeler, oran-orantı bu ifadeler arasında yer almaktadır. Çarpanlara ayırma ve denklem çözme de soru çıkan cebirsel ifadelerdir. Tüm bunların dışında problemler ve mantık soruları da sınavda sıkça sorulmaktadır.
Adaylar matematik bölümünün sonunda geometri sorularını da çözmektedir. Açılar, üçgenler, dörtgenler, çokgenler ve katı cisimler geometri konuları arasında yer almaktadır. Analitik geometri ve çember ise adayların en çok zorlandığı konulardan birkaçıdır.
DGS’de adayları bekleyen sözel ve sayısal konular yer almaktadır. Sözelde toplam 80, sayısalda toplam 80 soru sorulmaktadır. Sınav genelinde adayları bekleyen 160 soru yer almaktadır. Matematik, geometri ve Türkçeden sorulan sorular arasında en çok mantık yürütme soruları zordur. Adayların zorlandığı ve en çok zaman kaybettiği sorular bunlardır.
Sınavda sorulan sorular her yıl değişik dağılım göstermektedir. Bir yıl rasyonel sayılar sorusu sorulmazken ertesi yıl 2 rasyonel sayı sorusu gelebilmektedir. Bu nedenle konu dağılımı kadar net soru dağılımı vermek oldukça yanlıştır. Adayların yapması gereken yayınlanan konu dağılımını baştan aşağı bitirmektir.
DGS her yıl düzenli olarak tekrarlanan bir sınavdır. Sınava girmek isteyen adaylar, Mayıs ve Haziran ayından itibaren süreci takip altına almalıdır. Başvurular Haziran ayında başlamakta sınav ise Temmuz ayında gerçekleştirilmektedir. DGS için her yıl Temmuz ayının son iki haftası planlanmaktadır. Sınav sonuçları ise Ağustos ayında açıklanmaktadır.
DGS, 81 ilde yapılan geniş kapsamlı bir sınav değildir. Bunun yerine belli başlı iller merkez kabul edilerek yapılmaktadır. Çoğunlukla üniversite rektörlüklerinin olduğu merkezler tercih edilmekte ve binalar çoğu zaman kampüslerde seçilmektedir. Bu şekilde şehir dışından gelen adayların okul arama telaşı da olmamaktadır.
Adaylar; Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır ve Erzurum’da sınava girebileceği gibi; Eskişehir, Kayseri, Konya ve Malatya’yı da tercih edebilir. Bu süreçte adayların Samsun, Sivas, Trabzon ve Van’da sınava girme hakları da bulunmaktadır. Sınav günü İstanbul’da olmak isteyen bireyler Kadıköy, Maltepe, Ataşehir, Beyoğlu ve Şişli üzerinden tercih yapmalıdır. Ayrıca İstanbul’da Kâğıthane ve Sarıyer de sınav yeri tercihlerinde görülmektedir. Adaylar İzmir içindeyse Karşıyaka, Bornova ve Çiğli’de sınava girebilirler.
2000 yılından itibaren yapılmaya başlanan DGS, yıllara göre değişiklik göstermektedir. 2012 yılında yapılan son düzenlemeler ile adaylar, 30 ayrı tercih hakkına sahip olacaktır. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih listenizi üniversitelerden istediğiniz herhangi 30’unu yazarak doldurabilirsiniz.
Adaylar tercih yaparken puan sıralamasını dikkate almayı ihmal etmemelidir. Özellikle puanı yüksek olan ve en çok istenen okullar liste başına, düşük olanlar ise liste sonuna yerleştirilmelidir. Bu şekilde tercih çok daha sağlıklı olacaktır.
DGS’ye girmek isteyen adaylar, her sene değişmekle beraber sınava girmek için ortalama 80 TL ücret ödemek durumundadır. Bunun yanında başvuru bedeli olarak da 3 TL temin edilmektedir.
Adaylar sınav ücretini ödemeden sınav başvuruları kabul edilmemekte, onay verilmemektedir. Bu nedenle son tarihe kadar ücreti yatırmaları gerekmektedir. Ücret yatırmak için bankaya gidilebileceği gibi ATM ya da internet bankacılığı da kullanılabilmektedir. Ayrıca kredi kartı kullanmak isteyenler için ÖSYM’nin ödemeler kısmından kredi kartı numaraları ile sınav ücreti ödenebilmektedir. Bunun yanında ücret ödemek için bankaya giden adaylar, dekontlarını almayı ihmal etmemelidir.
DGS ücreti dönemsel değişiklik gösteren bir ücrettir. Bu nedenle sınava gireceğiniz yıl ÖSYM’nin ilan bölümünden sınav ücreti ile ilgili ilanları okumalısınız. Bu şekilde daha güvenli işlem yapmanız mümkün olacaktır.
Adalet bitirdim ve DGS’ye girdim. 75 puan aldım. Hukuk okuyabilir miyim? Bilen varsa lütfen yardım etsin.