Kabızlık, karın şişliği, ağrı, sancı ve süreç içerisinde farklı belirtilerle kendini gösteren ve dönem dönem hemen herkesin yaşadığı genel sorunlar arasında yer almaktadır. Çoğunlukla beslenme düzeniyle ilişkili olan kabızlığın, zaman içerisinde daha büyük sorunlara neden olduğu bilinmekte. Bu nedenle olabildiğince hızlı davranarak doktora başvurulmasında fayda var.
Bilhassa boşaltım sistemi ve bağırsaklar için tehlikeli olan kabızlık sorunu, kişinin devamlı huzursuz hissetmesine sebebiyet vermektedir. Ayrıca oturma, kalkma, rahat hareket etme yetilerine de olumsuz etki ettiği bilinmektedir.
Yetişkinlerde, yaşlılarda ve çocuklarda farklı sonuçlar meydana getiren kabızlığın doktorlar tarafından çözümü bulunabilmektedir. Önemli olan doktorların önerilerine uymaktır. Bunun yanında kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacak, alternatif çözüm yolları da denemeniz gerekebilmektedir.
Buna da Bakabilirsiniz: Gıda İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?
Bağırsak hareketlerinin normalden daha ağır olması sonucu tuvalet ihtiyacını giderememe durumuna kabızlık ismi verilmektedir. Çoğunlukla kısa süreli olan bu sorun, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Özellikle yaşlılar ve çocuklar için ciddiyeti olan kabızlığın birkaç ilaç kullanımı sonucu çözülebildiği bilinmektedir.
Tuvalet ihtiyacı metabolizmanızın ne kadar hızlı çalıştığıyla ilgilidir. Kimileri günde 2 kez tuvalete çıkarken kimileri 3 günde 1 kez çıkmaktadır. Dolayısıyla ikinci kişinin beslenme düzenine paralel olarak kabızlık sorunu yaşayabilmesi daha yüksek ihtimaldir. Vücudunuzu tanıyıp gerektiği gibi beslenmeniz durumunda sorun yaşamadan tuvalet ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Kabızlığın temelinde beslenme bozukluğu bulunmaktadır. Vücudunuzun alışık olduğu rutini bozduğunuzda, tek yönlü beslendiğinizde ya da birkaç gün arka arkaya katı gıdalar tükettiğinizde kabızlık sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Lif oranı ve su düzeyi düşük olan gıdalarla uzun süreli beslenmek, bağırsaklarınızın tembelleşmesine neden olmaktadır. Bilhassa et ve süt ürünlerine düşkünlüğünüz varsa kabız olma ihtimaliniz çok daha yüksektir. Su toplama, saklama ve vücuda bırakma konusunda et ürünlerinin fakir olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla boşaltım sisteminin ihtiyaç duyduğu su oranı temin edilmediğinde boşaltım gerçekleştirilememektedir.
Kabızlığın temel nedenleri arasında kötü tuvalet alışkanlığı da yer almaktadır. Hijyen takıntıları nedeniyle dışarıda herhangi bir tuvaleti beğenmeme, yapamama sorunu oluşmaktadır. Bu sorun kişinin tuvaleti gelse dahi ertelemesine, sıkıntı yaşamasına sebebiyet vermektedir. Uzun süre ertelenen tuvalet daha sonra kabızlık sorunu olarak geri dönüş yapmaktadır.
Gidilen yerlerde tuvaletiniz geldiyse muhakkak yapmalısınız. Ertelemeniz yalnızca kabızlık için değil mesane ve böbrekleriniz için de sağlıklı olmayacaktır. Tutulan tuvalet uzun vadede böbrek sorunlarına, şişkinliğe ve bağırsak hastalıklarına meydan oluşturmaktadır.
Kabızlığın nedenleri arasında yer alan ve çoğu kişinin farkında olmadığı depresyon, bağırsaklarınızın çalışırlığını azaltmaktadır. Gün içinde devamlı stres altında çalışıyorsanız, bulunduğunuz yerde huzursuzluğunuz söz konusuysa bu durumda metabolizmanızın yavaş çalışması son derece doğaldır. Vücut tek bir soruna odaklı olduğunda diğer sistemlerin çalışma durumu en aza indirilir. Dolayısıyla depresyonun, stresin ve bunalımın kabızlıkla doğrudan ilişkisi vardır.
Depresyon rahatsızlığı olan bireylerin gün içinde sağlıklı beslenmedikleri, iştahlarının olmadığı bilinmektedir. Dolayısıyla yalnızca hayatta kalmak adına yedikleri, bağırsak sisteminin ağır çalışmasına sebebiyet vermektedir.
Kabızlığın temel nedenleri sıralanırken dikkat çeken bir başka madde hareketsizliktir. Kişi, gün içinde yeterince hareket etmediği takdirde vücudunun tüm sistemleri ağır çalışacaktır. Tam olarak bağırsakla hareketin doğrudan bağı olmasa da vücudun çalışkan ve aktif olması tüm sistemler üzerinde etkili olmaktadır. Dolayısıyla hareket kapasitenizi geliştirdikçe kabızlığı da yenebilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre gün içinde 1 saat spor yapan kişilerin absürt beslenme alışkanlıkları olmadığı takdirde kabız olma ihtimalleri son derece zayıftır.
Farklı hastalıklar nedeniyle düzenli ilaç kullanmanız gerekebilmektedir. Kullandığınız ilaçlar hakkında detaylı bilgi almanız oldukça önemlidir çünkü kimi zaman yan etkileri sorun teşkil edebilmektedir. Yan etkiler arasında yer alan kabızlık, ilacın türüne ve kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu için önerilen ilaçların kabızlığa neden olduğu görülmektedir. Ayrıca ısrarla kullanılan ağrı kesiciler, demir hapları da boşaltım sistemi üzerinde olumsuz sonuç doğurmaktadır.
Her gün almanız gereken antidepresanlar, mide koruyucular, kalsiyum ve alüminyum bulunduran ilaçlar kabızlığın nedenleri arasında kabul edilmektedir. Gerekli olmadıkça keyfi ilaç alınmamalıdır. Bunun yanında ne zaman zorunlu ilaç alırsanız devamlılık süresini kontrol etmeyi aklınızda bulundurmalısınız. Kimi ilaçların 10 günlük kullanım süresi varken kimileri 1 ay sorun çıkarmadan kullanılabilmektedir.
Kabızlığın temel nedenleri arasında bağırsakların yeterince hızlı çalışmaması yatmaktadır. Hamilelik sürecinde bayanların %70’inde kabızlık sorunu görülmektedir. Bunun temel nedeni bağırsakların yeterince hızlı çalışamamasıdır. Üstelik karın büyümesiyle paralel olarak bağırsaklara olan baskı da artmaktadır. Dolayısıyla tuvalete çıkamama, ıkınamama gibi sorunlar baş göstermektedir.
Kabızlık sorunu yalnızca hamilelik sürecinde değil sonrasında da devam edebilmektedir. Kişi, doğum sonrası bağırsakların vücuttaki değişime ayak uyduramaması sonucu bir süre boşaltım sorunu yaşayabilmektedir. Bu dönemde doktorunuza danışarak emzirmenize engel olmayan ilaçlar alabilirsiniz. Ayrıca bitkisel içerikli alternatif çözümler de bulabilirsiniz.
Kabızlığınız için evde alternatif çözümler bulup kısa sürede iyileşmeniz mümkün olacaktır ancak kimi zaman neden kaynaklandığını bilmemek tehlikelidir. Bu nedenle sorun birkaç günden uzun sürdüyse muhakkak doktor muayenesi gerektirmektedir. Doktorunuz kabızlığınızın nedenini söyleyecek ve gerekli ilaç tedavisini başlatacaktır. Özellikle kronik kabızlık kesinlikle doktor müdahalesini zorunlu kılmaktadır. Yapacağınız herhangi bir yanlış müdahale kabızlığınızın artmasına, bağırsaklarınızın zarar görmesine neden olabilir. Buna engel olmak için verilen ilaçları düzenli kullanmalısınız.
İlaç tedavisinde en pratik yöntem fitildir. Pek çok doktor önce ilaç daha sonra fitil önermektedir. Böylece tuvalete çıkmanız çok daha kolay olmaktadır.
Kabızlığınıza evde çözüm bulmak için yapmanız gereken lif tüketmektir. Sabah kahvaltınızda ve ara öğünlerinizde lifli besinlere ağırlık vermelisiniz. Bu doğrultuda gün içinde 40 gram lif almaya özen göstermelisiniz. Ayrıca aldığınız besinlerin su oranının da yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Erik, kayısı, elma, karpuz kabızlık için ideal meyvelerdir. Aynı şekilde lifli sebzeler de ihtiyacınızı gidermenize yardımcı olacaktır.
Ev içinde kabızlığınıza zeytinyağı ile çözüm bulabilirsiniz. Günde 2 çay kaşığı zeytinyağı içmeniz bağırsaklarınızın hareketlenmesine daha rahat tuvalete çıkmanıza yardım edecektir.
Ara öğünlerde düzenli olarak tüketilen yoğurdun içerisine bir çay kaşığı keten tohumu ilave edip tüketebilirsiniz. Bu şekilde bağırsaklarınızın beklediğinizden daha çabuk rahatladığını görebilirsiniz.
Kabızlığın en büyük düşmanı sudur. Kişi gün içinde en az 2 litre su içmeli, metabolizmasını hızlandırmalıdır. Suyun 2 litreden fazla tüketilmesine ise kilonuzla paralel olarak karar vermelisiniz. Kilonuzla 40 gramı çarpıp gün içinde almanız gereken suyu hesaplayabilirsiniz. Böylece vücudunuzun ihtiyaç duyduğu su miktarını karşılayabilirsiniz.
Kabızlık sorunu yaşadığınızda içtiğiniz su oranını biraz daha arttırmalısınız. Böylece hem hazımsızlık hem bağırsak sertleşmesi hem de tuvalete çıkamama sorununuza çözüm getirebilirsiniz.
Kabız hastalar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda hastalık teşhisi konulduktan sonra 1 ay içerisinde düzenli olarak su tüketen kişilerin uzun süre kabızlık problemi yaşamadığı ortaya çıkmıştır.