Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Meditasyon nedir? Nasıl yapılır? Meditasyon çeşitleri neler? Kimler yapabilir? Yararları neler? Meditasyon yaparken nelere dikkat edilmeli? gibi meditasyonla ilgili merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Modern yaşamın doğal getirilerinden biri olan stres yalnızca iş hayatınızı değil sosyal hayatınızı da esir alabilir. Gün içinde şiddetli baş ağrıları, gergin kas sancılarının yanı sıra kendinizi yorgun ve üzgün hissetmenizin temel nedeni stres olabilir. Alabileceğiniz profesyonel yardımın yanında kendiniz de birkaç teknikle rahatlama yolunu tercih edebilirsiniz. Bu teknik bilgilerin birçoğunun meditasyon sayesinde gerçekleşeceğine emin olabilirsiniz. Öğreneceğiniz meditasyon egzersizlerini düzenli şekilde yaparsanız sorunlarınızı uzun süre yaşamadan stres yoğunluğunuzun azaldığını fark edebilirsiniz.

Belli kurallar ve yöntemlerle hayatı düzene sokmayı amaç edinen meditasyon, zihnin doğru şeyleri düşünerek rahat etmesini sağlamaktadır. Hem ruhen hem de fiziksel açıdan huzura ulaşmanıza yardımcı olmaktadır. Türüne göre müzikli ya da müziksiz meditasyonu tercih edebilirsiniz.

Meditasyon Nedir?

Kişinin zihnen derin düşünce boyutunda kalabilmesine meditasyon adı verilmektedir. Net bir ifadeyle tanımlanmak istendiğinde; zihne doğru düşünme yönteminin öğretilmesidir denilebilir. Bu yöntemlerle kişinin ruhen huzur bulması sağlanmaktadır.

Milyonlarca insanın meditasyon uygulayarak kendini dinlediği bu dönemde, bugün ön yargılı olan, meditasyonu dinle bağdaştıran pek çok kişi bulunmaktadır. Aksine meditasyon kişinin kendini dinleyerek doğru olana yönelmesine verilen addır. Düzenli meditasyon, kişinin fiziken daha güçlü hissetmesini sağlamaktadır. Bunun yanında kişi kendini daha genç ve enerji dolu hissedecektir. Kişinin meditasyon yapması kısa sürede etkisini hissettirecek, negatif enerjiden sıyrılma sağlayacaktır.

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Meditasyon yapan kişinin çakraları açılır. Dolayısıyla dengesini kazanır ve günlük enerjisi yenilenir. Herhangi bir gerginlik, stres veya mutsuzluk durumunda meditasyonun vücuda pozitif enerji kazandırdığı bilinmektedir. Kişi, gün içinde kendini daha zinde ve enerjik hissetmek isterse meditasyon yapmalıdır.

Kişi meditasyon yaptığında uyku düzeninin yoluna girdiğini fark eder. Uzun süreli ve kesintisiz uyuduğunu aynı zamanda enerjik şekilde uyanabildiğini görebilir. Hayatta insanın mutsuz olmasına sebep olan sorunlardan biri olan uykusuzluk gibi endişe de meditasyonla aşılabilmektedir. Gün içinde birkaç dakika meditasyon yaptığınızda sizi ele geçirmiş olan korku ve endişelere son verebilirsiniz.

Evde Meditasyon Yapabilmek için Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Evde meditasyon yapabilmek için sessiz bir odaya ihtiyacınız olacaktır. Bu sessiz odada olabildiğince az eşyanın bulunması, sizin dikkatinizi toplamanız için daha faydalıdır. Rahatça oturabileceğiniz bir sünger ya da yer minderi tercih edebilirsiniz. Bunun yanında üzerinizde sizi sıkıntıya sokmayacak bol ve sıcak tutacak kıyafetleri bulundurmalısınız.

Meditasyonun önemli noktalarından bir tanesi de ortamdaki kokudur. Sizi geren ya da rahatsız olmanıza sebep olan bir koku varsa onu muhakkak dağıtmalısınız. Bunu için tütsünün faydasını muhakkak göreceksiniz. Rahatlamanıza yardımcı olacağına inanırsanız ortamda kokulu mumlar da yakabilirsiniz. Mum, yaydığı ışık ve enerjiyle kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlamaktadır.

Meditasyon yapacağınız ortamda herhangi bir elektronik cihazın bulunmaması önemlidir. Bu şekilde seanslarınızı tamamladığınızda tam verim elde edersiniz.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyona başlarken yapmanız gereken ilk şey 5 dakika boyunca nefes egzersizlerini uygulamaktır. Nefesinizi burnunuzdan alıp ağzınızdan vermelisiniz. Bu süreç içerisinde diyaframınızı doldurmaya özen göstermelisiniz. Her nefes alışınızı duymalı aynı şekilde verişlerinize de hâkim olmalısınız. Vücudunuzda bulunan her bir kasın yavaş yavaş gevşediğini fark etmelisiniz. Bulunduğunuz ana odaklanın. Tam da o an tüm vücudunuzun üzerinden büyük bir yük kalktığını hissedin.

Odaklandıktan sonra tüm konsantrasyonunuzla kendinizi akışa kaptırın. Kollarınızı ve tüm vücudunuzu bırakın. Gevşediğinizi hissedin. Her nefes alış verişinizde omuzlarınızın ahengini yakalayın. Kendinizi ve kalbinizi tüm güzelliklere odaklayın. Düşlediğiniz yer bir deniz kenarı ya da ormanlık alan olabilir. Kendinizi nerede daha iyi hissediyorsanız oraya odaklı olun. Tüm bunları düşünürken gözlerinizi kapatmanız faydalı olacaktır.

Seansınızı sonlandırırken nefes akışınızı bozmamaya özen gösterin. Yavaş yavaş gözlerinizi aralayın ve pozisyonunuzu değiştirin.

Meditasyon Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Meditasyon yaparken dikkat etmeniz gereken ilk şey oturuşunuzdur. Oturuşunuzu dik şekilde ayarlamalı, ayaklarınızı bağdaş kuracak şekilde bir araya getirmelisiniz. Bedeninizin bu şekilde dengede kalması önemlidir. Kambur ya da çökmüş şekilde meditasyon yapmak enerjinizin yavaşlamasına neden olacaktır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu profesyonelleşmeden asla kalabalık meditasyon gruplarında yer almayın. Yalnız yaptığınız meditasyonlar, kendinizi keşfetmeniz açısından önemlidir. Bu nedenle olabildiğince yalnız alışmaya çalışmalısınız. Bu süreç içerisinde yanınızda dikkatinizi dağıtacak tek bir nefes, rahatsız hissetmenize neden olabilir. 

Neden Meditasyon Yapılmalıdır?

Her gün düzenli olarak meditasyon yapmanın yüzlerce faydası bulunmaktadır. Zaman içinde stres ve sıkıntılarınızın neden olduğu yaşlanmalara karşı direnmek isterseniz meditasyon yapmalısınız. Migren, sinüzit gibi stres kaynaklı baş ağrısı sorununuz varsa meditasyonla daha iyi hissedeceğinizden emin olmalısınız.

Sindirim sistemiyle ilgili sorunu olan hemen herkes meditasyon yapmalıdır. Aynı zamanda kolestorelünüzün de düştüğüne kendiniz şahit olacaksınız.

Ders çalışması gereken ya da işine odaklanması gereken hemen herkesin meditasyon yapması gerekmektedir. Odak ve ilgi toplama konusunda meditasyonun çokça faydası bulunmaktadır.

Vipassa Meditasyon Nedir?

Birbirinden farklı pek çok meditasyon türünü duyabilirsiniz. Her biri ayrı noktalardan hayatınıza ışık tutmak için yardımcı olacaktır. Temelde 4 tür meditasyon bulunmaktadır. Vipassana meditasyon, olanı olduğu gibi görmeyi, kabullenmeyi amaç edinmektedir. Suskunlukla kendini gözlemlemek isteyen kişi, her şeyi büyük bir olgunlukla kabul eder. Vipassana meditasyonu yaklaşık 10 gün süren bir meditasyondur. Bu 10 günün içinde suskunluk ve ahlak kuralları temel alınmaktadır.

Transandantal Meditasyon Nedir?

En sık yapılan ve milyonlarca insan tarafından tercih edilen meditasyonlardan biri olan transandantal meditasyon, kolay bir içeriğe sahiptir. Asıl amacın kişinin kendisini anlamak olduğu bu meditasyonda vücudun durması düşünülmektedir. Kişi, vücudunun tüm hareketinin durduğunu ve bu durağanlıkla stresin boşaldığını hissetmektedir.

Gün içinde iki kez yapılması gereken bu meditasyon türünün 20 dakika içinde sonlandırılması uygundur. Transandantal meditasyonda önemli olan gözlerin kapalı olması ve tamamen vücuda odaklı olunmasıdır.

Raja Yoga Meditasyonu Nedir?

Meditasyon yapan milyonlarca insanın en rahat ve huzur veren meditasyon olarak tanımladıkları Raja yoga meditasyonu, kişinin kendini terbiye etmesini amaç edinmektedir. Kişinin, nefesini de vücudu kadar kontrol altına almayı amaçlaması söz konusudur. Akıldan geçen her fikrin dizginlenerek yalnızca istenen düşüncelerin yer alması sağlanmaktadır. Bu noktada dikkat dağınıklıkları ya da farklı bir şey düşünme gibi bir sorun yoktur.

İlişkilerinizi düzene sokma, duygularınızı gözden geçirme ya da yanlış yaptığınız bir noktayı yeniden gözden geçirmek için Raja yoga meditasyonu birebirdir. Kişinin, huzur bulması ve sakinleşmesi için bu meditasyonu haftada bir kez yapması yeterli olmaktadır.

Kundalini Meditasyonu Nedir?        

Kundalini meditasyonu, renk ve müzik gerektiren bir meditasyondur. Çakralarda biriken tüm enerjinin dışarıya çıkarılmasını amaç edinen bu meditasyon, içe dönüp kendinizle barışmanızı sağlamaktadır. Diğer meditasyonların aksine Kundalini meditasyonunda daha hareketli ve heyecan uyandıran müzikler tercih edilmektedir.

Kundalini meditasyonu yaklaşık 1 saat sürmektedir. 4 ayrı aşaması vardır. Her bir aşama kendine özgüdür. Bu nedenle birini bitirmeden diğerine geçilmemelidir. İlk 3 bölümde seçili müzikler yer alırken son bölümde müziksiz, sessizlik hâkimdir. Yenilenmek ve kendinizi mutlu hissetmek için bu meditasyonu en fazla 2 haftada bir kez yapmalısınız. Daha mutlu olduğunuzu anlayabilirsiniz.

YAZAR HAKKINDA

Sevda Hanedar Sevda Hanedar Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezunum ve mesleğimi icra etmekteyim. İnsanlarla iç içe olmayı ve onlara yardım etmeyi seviyorum. İkiz kızlarım var ve onlar en iyi arkadaşlarım. Ayrıca evde bir de minik dostumuz pug cinsi köpeğimiz bulunuyor. Bilgizma sitesinde yazarlık yapıyor sağlık, annelik, hamilelik, yaşam, kültür sanat gibi ilgi alanlarım olan konulardaki bilgilerimi okuyucularımızla paylaşıyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Vipassana meditasyon kampına katılmamla beraber hayatım değişti. Artık düzenli olarak meditasyon yapıyorum ve çok daha farklı bir insanım. Herkese öneririm.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM