Saç cilası, saç renginde ortaya çıkan ton farklılıklarını ortadan kaldırmak için yapılan bir işlemdir. Bu yazımızda saç cilası nedir? Nasıl yapılır? Evde yapılabilir mi? gibi soruların cevapları yer alıyor.
Bayanların saçları için yaptıkları en büyük değişiklik boyadır. Ne yazık ki bu değişiklik en fazla 15-20 gün kalıcılık sağlar daha sonra akma ya da değişme gösterir. Saç boyasının devamlılık göstermemesi hatta farklı bir renk ortaya çıkarması gibi durumlarda saç cilası tercih edilebilir.
Saçta istenmeyen görünüm ya da kalıcı değişiklik arandığında saç cilasına başvurulabilir. Cilayı, evde kendiniz yapabileceğiniz gibi kuaförünüze de yaptırabilirsiniz. Üstelik saçınıza zarar verme ya da istenmeyen renk dengesizliği yaratma gibi bir sorun da oluşmaz.
Saç cilası aslında saç boyasıdır fakat daha çok boyanın su katılmış hâli olarak tanımlanır. Cilada, boyanın aksine kimyasal sulandırıcı kullanılmaz haliyle zarar ve tahribat oranı biraz daha düşüktür.
İçerik
Saçta istediğiniz tonu tutturamadığınızda ya da röfle gibi ikili renklerde istediğinizi yakalayamadığınızda saç cilası ile düzenleme yapabilirsiniz. Saç cilası, saçın renk düzenini oturtmak için yapılan bir işlemdir.
Genellikle balyaj ya da röflenin arkasından sarı olması gereken saç turuncuya döner. Birçok bayan bu sorunu yaşamıştır. Eğer böyle bir sorunla karşı karşıya gelirseniz saç cilası ile saçınızda istediğiniz tonu yakalayabilirsiniz. Üstelik sadece boya ve suyla bunu sağlamanız mümkün.
Cilalama yapıldığında saçın tamamında değişim olmaz. Yalnızca açık kalan ya da tuhaf görünen kısımlar değişir. Bunun nedeni ise sizin saç boyasında, kimyasal yerine su kullanmış olmanızdır.
İki tonlu saç rengi istediğinizde röfle, balyaj ya da gölge gibi seçenekleri düşünebilirsiniz. İster kuaföre gidin isterseniz evde yapın fark etmeksizin bazen renk dengesi istediğiniz gibi olmaz. Bu durumda saçınızın tonunu dengeleyebilmek için cila uygulaması yapmanız gerekir. Kendiniz de yapabilirsiniz ancak kuaförünüzün yapması daha olumlu sonuç yaratacaktır.
İkili renkler dışında bir de akan, sönen, rengi açılan saçlar için cila yapılabilir. Kızıl, mor, mavi gibi hemen akan renkler için cilalama yaptırdığınızda saçınız ilk haline geri dönerek kendini biraz daha toparlar. Böylece birkaç hafta daha yeniden boyamanıza gerek kalmaz.
Balyajdan akan mor renge kadar su bazlı boya ile üzerinden geçtiğiniz saç, kendini kısa sürede yenileyecek, tekrar bakımlı görünecektir. Yalnızca 15-20 dakikanızı alacak olan bu işlem, kolayca yapabileceğiniz bir uygulamadır.
Saç cilanızı kendiniz yapacaksanız renk dengesini iyi oturtmalısınız. Yanlış boya ya da farklı renk ile yaparsanız o zaman birkaç ton kargaşaya neden olabilirsiniz.
Saç cilasını boya kullanmadan yapma şansınız da bulunmaktadır. Esmer şeker kullanarak saçınızın yenilenmesini, boya dengesini ve sağlığını korumasını sağlayabilirsiniz.
2 çorba kaşığı esmer şekeri 6 yemek kaşığı saç kremi ile karıştırın. Daha sonra dipten başlayarak saç uçlarınıza doğru yedirerek bakım yapın. Bu şekilde saç derinizin yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Canlanan saç hem rengi tüm saça güzelce yayacak hem de ışıltı kazanacaktır.
Saç cilasını yaparken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, saç tonunuzu tutturabilmek. Eğer saçınız sarı ise koyu kahverengi bir cila uygulamamalısınız. Aynı şekilde siyah saçlara sahipseniz sarı cila işe yaramayacaktır.
Saç renginize uygun saç cilasını bulduktan sonra boya tüpünü ılık su ve bir miktar saç kremi ile karıştırın. Dileğinize göre argan yağı da karıştırabilirsiniz. Böylece saçınız daha az zarar görecektir.
Cilayı uygularken uçlardan diplere doğru gelmeye özen göstermelisiniz. Dengeli dağılım ve sağlıklı renk tonu bu şekilde oluşacaktır. Saç boyama işlemi bittikten sonra saçınızı ılık su ile yıkayabilirsiniz.