Sürekli Uyku Hali Nedenleri

Sürekli Uyku Hali Nedenleri

Sürekli uyku hali nedenleri birçok kişinin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiye neden olan sorunlardan biridir. Devamlı uyuma isteği kendini göstermekte ve kişinin ne kadar uyursa uyusun asla yetinmediği gözlemlenmektedir. Uyku bozuklukları çerçevesine giren bu sorunun çözümlenmesi, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayacaktır.

Kısa süre içerisinde uyku problemleri yaşanması normal karşılanmaktadır. Stres, açlık, yorgunluk bir süre uykusuz kalmaya neden olabilmektedir. Bununla beraber neden sona erdiğinde uyku problemi de sona ermektedir. Aksi bir durum söz konusu olduğunda sürekli uyku hali psikolojik ya da fizyolojik bir probleme bağlanmaktadır. Ne kadar uyursa uyusun uykulu olmaya devam eden kişi, zaman kaybetmeden doktora gidip bu sorunun nedenini öğrenmelidir.

Sürekli Uyku Hali Nedenleri

  • Sürekli uyumak istiyorum diyen kişilerin her şeyden önce kendilerini kontrol etmesi gerekmektedir. Uyanıkken kaçmak istediğiniz herhangi bir sorun var mı, varsa sizde yarattığı hissiyatın etkisi nedir bunun cevabı uyku isteğinizin sebebi olabilir.
  • Stres, sürekli uykuya meyletmenin temel nedenleri arasında yer almaktadır. Kişi, endişeye kapılmasına neden olan sorunu çözmediği sürece stresin etkisiyle uyumaya devam edecektir.
  • Depresyon, sürekli uyku halinin bir başka nedeni olarak bilinmektedir. Sürekli uyku hali nasıl geçer, bu sorundan kurtulmak mümkün mü diye düşünmeye başladıysanız psikolojik durumunuzu gözden geçirmelisiniz. Depresyon gibi bir sıkıntınız varsa hastalık tedavi edilmeden uyku problemini aşmanız mümkün değildir.
  • Fizyolojik rahatsızlıklar da uyku sorunlarına neden olabilmektedir. Bu sorunlardan en önemlisi şekerdir. Şeker hastalığı ani uyku bastırması neden olur sorusunun cevabıdır.

İnsomnia Sürekli Uyku Hali Nedeni Olabilir mi?

İnsomnia genel olarak bir uyku bozukluğu rahatsızlığıdır. Kişinin uykuya dalma, uyurken sıçrayarak uyanma ve devamlı uykusuz hissetme gibi durumlarla mücadele etmesine neden olmaktadır. Çoğu zaman psikolojik sebeplere dayandırılan bu rahatsızlık, kişinin sürekli uyumak istemesine sebebiyet vermektedir.

Eklem iltihabı, reflü, tiroid rahatsızlıkları, astım ve Parkinson insomnia rahatsızlığını tetikleyen hastalıklardır. Bu rahatsızlıklar başta uykusuzluk problemine neden olurken daha sonra uykunun tamamıyla ortadan kalkmasına sebebiyet vermektedir.

Narkolepsi Sürekli Uyku Hali Nedeni Olabilir mi?

Narkolepsi genellikle gençlerde görülen bir uyku problemidir. Ataklar ile ortaya çıkan ve bir süre devam edip gün içinde kendini sık sık hatırlatan bir sorundur.

Kişi, narkolepsi rahatsızlığına yakalandığında hiç olmadık yerde olmadık şekilde uyuyakalmaktadır. Gelişen bu ataklar birkaç dakika sürebildiği gibi saatlerce de sürebilmektedir.

Narkolepsi rahatsızlığı olan kişilerin, günün büyük bir bölümünde uykusuzmuş gibi gezindikleri görülmektedir. Normal uyuma rutinleri devam etse dahi sabahları herhangi bir uyaran olmadığı durumlarda hızlı şekilde uyku moduna geçebilmektedirler

Kansızlık Sürekli Uyku Hali Nedeni Olabilir mi?

Kansızlık, insan vücudunu en bitkin düşüren sebeplerden bir tanesidir. Sık sık kansızlık problemi yaşıyorsanız çözüme kavuşturmadan daha farklı sorunlara kaynaklık ettiğini görebilirsiniz. Sürekli uyku hali de kansızlığa bağlı problemlerden bir tanesidir.

Doku ve organların yeterince oksijen almaması, kısa sürede yorulmaya neden olmaktadır. Yorulmayla paralel olarak uyku hali kendini göstermektedir. Kansızlığın birçok sebebi olabilmektedir. Bu sebeplerin aşılması sonrasında uyku düzeni de normale dönecektir.

Tiroid Bezleri Sürekli Uyku Hali Nedeni Olabilir mi?

Tiroid bezlerinin normal hızından daha yavaş çalışıyor olması, vücudun güçsüz kalmasına neden olmaktadır. Birkaç basamak merdiveni dahi çıkmanıza engel olan bu durum, sürekli uyku sorunu ile karşılaşmanızı sağlamaktadır.

Sürekli uyku hali ile dolaşmak ve günlük yaşamı bu sorunla geçirmek çok zordur. Sebebini öğrenmek için doktora gittiğinizde yapılacak ilk testlerden biri tiroidlerle ilgili olacaktır.

Tiroid bezlerinde çalışma probleminin olması, kişinin uykusuz kalmasına kendini her zaman uykulu hissetmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda enerji düşüklüğü ve dermansızlık da bu sorunla paralel olarak görülmektedir.

Kronik Ağrılar Sürekli Uyku Hali Nedeni Olabilir mi?

Kronik ağrılar herhangi bir sebebe dayalı olarak kendini gösterebilmektedir. Birçok kişi için basit görülen baş ağrıları dahi kronik olduğunda uyku problemine neden olabilmektedir. Kronik mide ağrısı, karın ve omurga ağrıları kişinin gece saatlerinde uykusuz kalmasına sebebiyet verebilmektedir.

Gece uykusunu kaliteli şekilde alamayan kişiler, sabah uyandıklarında kendilerini yorgun ve uykusuz hissederler. Ağrıları geçmiş olsa da uykularını gerektiği gibi alamadıklarından sürekli uyku hali kendini gösterir.

Düzensiz Yaşam Sürekli Uyku Hali Nedeni Olabilir mi?

Birçok kişi farkında olmadan hayatını karmaşa içinde yaşamaktadır. Yemek yeme saatlerinin belirsizliği, uykunun dağınık saatlerde gerçekleştirilmesi karmaşanın temel nedenleri arasında yer almaktadır.

Sürekli uykusuz olan ve her an uyumak isteyen kişiler, hayatlarına bir de bu açıdan bakmalılar.

Özellikle vardiyalı çalışan kişilerde görülen bu düzensiz uyku alışkanlığı, uyku halinin nedeni olabilmektedir. Bunu aşmak için kendinize belli bir uyku saati belirleyip bu kurala uyum sağlamalısınız. Aksi halde uzun süre sürekli uyku haline mahkûm olmanız gerekebilir.

Hareketsiz Yaşam Sürekli Uyku Hali Nedeni Olabilir mi?

Vücudun, sürekli uyku ihtiyacı gütmesinin temel nedenlerinden bir diğeri hareketsiz yaşamdır. Vücut, uyku ile uyanıklık arasındaki farkı ayırt etmekte zorlandığında devamlı uyku moduna geçmektedir.

Uzun süre uzanan kişilerin uyuma niyetleri olmasa dahi uyku haline girdikleri görülmektedir. Bu durum, vücudun kendini ikna etmeye başladığını göstermektedir.

Hareketsiz yaşam yalnız uzanma durumunda değil genel olarak hareket edilmeme hallerinde de ortaya çıkar. Yemekten sonra biraz yürüyüş yapmak, günlük egzersizlerle bu sorunu aşmak mümkündür.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM