Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (Ygs) Nedir? Ne İşe Yarar? Kimler Girebilir?

Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (Ygs) Nedir? Ne İşe Yarar? Kimler Girebilir?

Üniversite öğrencisi olabilmenin temel kuralı, baraj sınavı olarak isimlendirilen Ygs’den geçerli, bir puan alabilmektir. Ne kadar yüksek puan alınırsa sınavın ikinci basamağı olan Lys’de o kadar başarılı sonuçlar elde edilir. Bir nevi sınır kabul edilen Ygs, baraj puanını alıp Lys’ye giriş hakkı elde etmek için önemlidir.

Ygs öğrencileri yıl içerisinde hazırlanarak sınava girerler. Aldıkları sonuçlara bakılarak barajı geçenler bir sonraki sınava katılmaya hak kazanırlar. Barajı geçemeyenler ise ikinci yıl şanslarını yeniden deneme hakkına sahipler. Bu süreçte puan türlerinden hangisi yüksek olursa ona göre tercih yapabilme hakları da olabilmektedir. Öğrencilerin Lys sürecine dahil olmadan yalnızca Ygs üzerinden tercih yapabilme hakları da bulunmaktadır.

Ygs Nedir?

Ygs, yüksek öğretime geçiş sınavı olarak açılmaktadır. Öğrencilerin 12.sınıftan mezun olduktan sonra üniversiteye gidebilmek için girdikleri sınava verilen addır. Ygs’ye giren öğrenciler, sınavın bu bölümünde birkaç derse ait testler çözerler. Çözdükleri testlerin sonucuna bakarak 4 ya da 2 yıllık üniversite tercihleri yapabilirler.

Ygs’den tercih yapmak istemeyen öğrenciler ise sınavın ikinci basamağını bekleyerek Lys’ye girerler. Her iki sınav da açıklandığında öğrencinin ortalama puanları açıklanır. Daha sonra iki sınav türünden de dilediği şekilde tercih yapabilir.

Ygs Ne İşe Yarar?

Ygs, üniversiteye girebilmenin temel koşulu kabul edilmektedir. Bu nedenle üniversite okumak isteyen öğrencilerin zorunlu olarak girmesi gereken bir sınavdır. Yalnızca devlet üniversiteleri ya da belli başlı bölümler değil tüm özel üniversiteler ve bölümler için de Ygs zorunluluğu bulunmaktadır.

Ygs’ye Kimler Girebilir?

Ygs’ye lise son sınıf olarak nitelendirilen 12.sınıf öğrencileri girebilmektedir. Türkiye genelinde üniversite öğrencisi olmak isteyen tüm son sınıf öğrencilerinin girmesi gerekmektedir. Bu grubun dışında mezun olan öğrenciler de Ygs’ye giriş yapabilmektedir. Okuyor konumda olmak mecburi değildir.

Üniversite kazanıp okuyan ancak bulunduğu bölümden memnun olmayan adaylar da Ygs’ye girebilirler. Bu şekilde yeni bir üniversite bölümü tercih edebilirler. Aynı zamanda liseden mezun olan ve sonradan üniversite okumaya karar veren herkes Ygs için uygun kabul edilmektedir.

Ygs’de Hangi Dersler Sorulmaktadır?

Ygs’de öğrencilerin karşısına çıkacak olan dersler; Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimlerdir. Sınava giren adayların yanlış bildiği ve pek çok kişinin hata yaptığı genel bir ifade vardır.

Eşit ağırlık öğrencilerinin fen bilimler testini çözmesine gerek yoktur ya da sayısal öğrencilerinin sosyal bilimler testini çözmesine gerek yoktur şeklinde yanlışlar yapılmaktadır.

Ygs, 4 ayrı dersten meydana gelmektedir. Sınava giren öğrencinin bu testlerin hepsini çözmesi önemlidir. Bu şekilde Lys’de istediği puanı daha rahat elde edecektir.

Ygs’de Hangi Puan Türleri Bulunmaktadır?

Ygs’de 6 ayrı puan türü bulunmaktadır. Ygs 1 ve Ygs 2 puan türleri sayısal bölümü öğrencileri için önemliyken Ygs 3 ve Ygs 4 sözel bölümü öğrencileri için önemlidir. Bunun yanında eşit ağırlık öğrencileri de Ygs 5 ve Ygs 6 bölümlerinden ağırlıklı puan almak durumundadır. Dersler ve testler aynı olmakla beraber öğrencinin bölümüne bağlı olarak yüzdelik dilimler değişkenlik göstermektedir.

Ygs’de Puan Türlerinin Yüzdelikleri Nasıldır?

Ygs’de en yüksek puan yüzdesi %40 olarak hesaplanmaktadır. Sayısal öğrencileri için Ygs 1’de matematik %40, fen bilimleri %30 yüzdeliklere sahipken; Türkçe %20, sosyal bilimler %10 puan yüzdeliklerine sahiptir. Ygs 2’de fen bilimleri %40, matematik %30, diğer iki dersin dağılımı Ygs 1 ile aynı şekilde olacaktır.

Eşit ağırlık öğrencileri için Ygs 5’te Türkçe %37, matematik %33 yüzdeliklere sahipken; sosyal bilimler %20, fen bilimleri %10’dur. Ygs 6’da matematik %37, Türkçe %33, fen bilimleri %20, sosyal bilimler %10 puan yüzdeliklerine sahiptir.

Sözel öğrencileri için Ygs 3’te Türkçe %40 yüzdeliğe sahipken sosyal bilimler %30 yüzdeliktedir. Aynı zamanda %20 matematik, %10 fen bilimleri yüzdeliği bulunmaktadır. Ygs 4’te sosyal bilimler %40 etkili iken Türkçe %30 etkilidir. Matematik %20, fen bilimleri %10 yüzdelikle etkili olmaktadır.

Ygs’de Kaç Soru Vardır?

Ygs’ye girecek olan öğrenciler 160 soru çözmek durumundadır. Soru dağılımı ise eşit şekilde 40’ar sorudan oluşmaktadır. Öğrenciler her bir soru için 1 dakika ayırmak şartıyla sınavı 160 dakikada sonlandırmak zorundadır.

Her testten ne kadar soru çözerseniz o kadar puan elde edersiniz. Doğru cevabınızın fazla olduğu testlerde yüzdelik dilimlere bağlı olarak puan türlerinizde ayrı dağılımlar dikkat çekecektir. Sayısal öğrencisiyseniz matematik ve fen sorularında doğrunuz olursa Ygs 1 ve Ygs 2 puanlarınız yüksek gelecektir. Aynı şekilde eşit ağırlık ve sözel öğrencileri de kendi alanlarında doğru sayısını fazla yaparsa puan yüzdelikleri yüksek olacaktır.

Ygs Baraj Puanı Kaçtır?

Ygs baraj puanı 150’dir. Öğrenciler 6 puan türünden herhangi birinden 150 almaları durumunda, barajı geçmiş kabul edilirler. Ygs üzerinden tercih yapmak isterlerse yalnızca barajı geçtikleri alanlardan tercih yapabilirler. Barajı geçmedikleri puan türlerinden herhangi 2 yıllık ya da 4 yıllık üniversite tercihi yapamazlar.

Barajı geçen öğrenciler, ön lisans programlarından tercih yapabilirken aynı zamanda açık öğretim fakültelerinden birini de tercih edebilirler. Sınavdan 180 ve üzeri alan öğrenciler ise Lys’ye girme hakkı elde edip 4 yıllık fakültelere başvuruda bulunabilirler.

Ygs, Lys Üzerinde Etkili midir?

Ygs, Lys üzerinde %40 etki oranına sahiptir. Ygs’de yaptığınız netler, Lys’de alacağınız puan üzerine eklenecektir. Bilinenin aksine Ygs’de aldığınız puanların Lys puanlarına herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Önemli olan Ygs’de yaptığınız netlerdir. Ne kadar çok net yaparsanız Lys puanınız da o kadar yüksek gelmektedir. 1.sınav, 2.sınav üzerinde %40 oranında etkilidir. Dolayısıyla yalnızca baraj geçilse yeter ya da birkaç soru çözülse yeter gibi ifadeler yanlıştır. İkinci sınavı tehlikeye sokmadan Ygs ‘nin atlatılmasında fayda vardır.

Ygs Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?

Ygs’ye girdikten sonra süreci takip etmeniz oldukça önemlidir. Yıl içerisinde Lys gelmeden hemen önce puanlar açıklanacak, bir sonraki sınava hazırlık süreciniz başlayacaktır. Daha sonra Lys de geçtikten sonra istediğiniz bölümleri tercih etme hakkınız doğacaktır. Ygs’den aldığınız puanlar, 1 yıl boyunca geçerliliğini sürdürecektir. Birinci ve ikinci tercihler esnasında bu puandan yararlanma hakkınız bulunacaktır. Tercihler sona erdiğinde puanınızın geçerliliği de son bulmuş olacaktır.

Ygs’ye Kaç Kez Girilebilir?

Ygs’ye girmek için herhangi bir engel yoktur. Liseden mezun olma şartını yerine getiren herkes sınava istediği kadar girebilmektedir. Bunun yanında mezun olduğunuz yılın da önemi bulunmamaktadır. İstediğiniz zaman diliminde, dilediğiniz yaşta sınava girme hakkınız bulunmaktadır.

Ygs Ücreti Hangi Bankalara Yatırılmaktadır?

Ygs ücreti her yıl belirli oranlarda değişkenlik göstermektedir. Parayı yatıran herkes sınava giriş hakkını elde edebilmekte, başvurusu onaylanmaktadır. Sistem üzerinden başvurunuzu tamamladıktan sonra Akbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Halkbank, Kuveyt Türk Katılım bankasından ücretlerinizi yatırabilirsiniz. Ücret yatırma işlemini bankamatik, banka şubesi ve internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Öğrenciler Ygs için para yatırıp sınava katıldıktan sonra sınavı beklemeye başlayabilir. Bu konuda en yanlış bilinen ifade, Ygs ve Lys ücretlerinin beraber yatırılması gerektiğidir. Önce Ygs ücreti yatırılıp sınava girilmeli daha sonra Lys ücretleri yatırılıp istenilen alanda sınava dâhil olunmalıdır.

YAZAR HAKKINDA

Tuncay Özkök Tuncay Özkök Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ekonomist olmamın yanı sıra teknoloji alanında da kendimi geliştirdim. Web Tasarım bölümünde okumaya devam ediyorum. Okumak, araştırmak ve kendimi geliştirmek benim için çok önemli. Bilgizma.com sitesinde yazarlık yaparak bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum.
Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM