Kantaron Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Kantaron Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Sarı ve kırmızı kantarondan üretilen kantaron yağı sivilce ve yaralar için kullanılabildiği gibi mide ağrısı ve lekeler gibi pek çok farklı alanda kullanılabilen bir yağdır. Bu yazımızda kantaron yağı nedir? Ne işe yarar? Yararları neler? Nasıl kullanılır? Evde nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Yaklaşık 14. yy’dan itibaren kullanılan kantaron bitkisi, binbirdelik bitkisi olarak da tanınır. Genellikle yabani olarak yetişen bitki, isteğe bağlı olarak bahçelerde de yetiştirilebilir. Çiçek ve yapraklarını sonbaharda döken Kantaron bitkisi, ilkbaharda toplanır.

Yalnızca yaprakları ve çiçekleriyle dahi birçok hastalığa şifa olan kantaron, yağ olarak kullanıldığında da fayda sağlamaktadır. Bilhassa taze yapraklardan üretilmiş olan yağ, kullanım amacına çok kısa sürede hizmet etmektedir.

İltihaplardan yanık yaralarına kadar pek çok sorunu çözümleyen kantaron yağı, yaklaşık 3 sene saklanabilmektedir. Fazla tüketilmesi durumunda ciddi yan etkiler yaratsa da dengeli tüketim ile sağlığınızı destekleyecektir. Bu nedenle düzenli kullanmaya özen gösterdiğiniz sürece problem olmayacaktır.

Düzenli kullanımında diyabet önleyici olan kantaron yağı aynı zamanda sırt ve vücut masajlarında da kullanılmaktadır. Kantaron, beyin gelişiminden kanser tedavisine kadar pek çok ilacın temelini oluşturur, hücre yenilenmesine ciddi anlamda destek sağlar. Tıp dünyasında da kantaronun faydalarından olabildiğince yararlanılır.

Kantaron Yağı Nedir? Nasıl Bir Yağdır?

Sarı kantaron bitkisinin yaprakları ve çiçeklerinden elde edilen kantaron yağı, antiseptik ve yara iyileştirici bir yağdır. Bitkisel içerikli yağ, kullanım açısından dikkat gerektirir. Düzenli ve aşırıya kaçmadan kullanıldığında vücudunuzda bulunan yanık, yara ve lekelerin iyileşmesini sağlayacaktır. Şiddetli kanamaları önleme konusunda da oldukça etkilidir.

Çoğunlukla ılıman ve yeşilliği çok olan bölgelerde yetiştirilen kantaron bitkisi, yabani bir bitki olması nedeniyle hemen her yerde görülebilir. Latince ’de hypericum perforatum olarak bilinen kantaron özellikle yağ olarak hazırlanmaya başladıktan sonra binlerce kişi tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Ciltte meydana gelen hemen her hasar için önerilen kantaron yağı, yüz için kullanılacaksa pamuk yardımıyla yalnızca bir kez sürülmelidir. İki kat arka arkaya sürüldüğünde yüzde sorun yaratacaktır.

Vücudun tamamı için kullanılacak kantaron yağı, yavaş yavaş damla damla kullanılıp masaj çeklinde tene sürülür. Eklem ağrıları için kullanıldığında zeytinyağı ile karıştırılması çok daha şifalı olacaktır.

Saçlar için kullanılacaksa kantaron yağı oldukça dikkatli tüketilmelidir. Duşa girmeden önce saçın ucundan dibine doğru kantaron yağı ile masaj yapılabilir. Bu şekilde saçların canlanmasını sağlayacaktır.

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı her şeyden önce cilt sorunları için kullanılır. Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde yara ya da yanık izi varsa kantaron yağı iyi gelecektir. Ameliyat olduktan sonra ortaya çıkan dikiş izlerini kantaron ile yok edebilmeniz mümkündür. Herhangi bir nedenle yatalak kalmak zorunda olan hastaların yatak yaralarına çok iyi gelecektir. Bunun yanında sedef yaraları için kantaron yağı önerilmektedir.

Mide hastalıkları için önerilen kantaron yağı, midede meydana gelen yaraları iyileştirme özelliğine sahiptir.

Günde bir ya da iki kez kullanıldığında et benlerini ortadan kaldıran kantaron yağı aynı zamanda sinirsel yüz ağrılarına da şifa olmaktadır. Çene kasları ve baş ağrıları için düzenli kullanımda oldukça faydalı olacaktır.

Damarları büzme etkisi nedeniyle şiddetli kanamaların önüne geçmek için kantaron yağı kullanılır.

Kantaron Yağının Depresyona Etkisi

Birçok uzman tarafından kantaron yağının depresyona çok iyi geldiği ortaya konmuştur. Beyinde salgılanan seratonin salgısını daha uzun süre tutmayı sağlayan kantaron, pozitif ruh halini desteklemektedir.

Pek çok Avrupa ülkesinde reçeteli ya da reçetesiz önerilen kantaron yağı, kişinin kendini iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır. Üstelik yetişkinler kadar çocuklar için de yardımcı olan yağ, dikkatli kullanıldığı sürece olumlu sonuç vermektedir.

Depresyon ve tedavisi konusunda daha detaylı bilgi almak için buyurun.

Kantaron Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Aşırı kullanım sonucunda vücutta sorun yaratan kantaron yağı, dengeli ve düzenli olarak tüketilmelidir. Vücuda temas ettirildiğinde yalnızca bir kat kullanmaya özen gösterilmelidir. Aksi halde ciltte yanmaya ya da kaşıntıya neden olacaktır.

Kantaron yağı bebeklerde kullanıldığında ekstra özen gösterilmesi gerekir. Hassas olan bebek cildi için muhakkak farklı bir yağ ile zenginleştirilmiş, hafifletilmiş kantaron yağı kullanılmalıdır.

Kantaron yağını kullandığınızda 6 ay içinde yanıt alamazsanız kullanıma son vermelisiniz. Sürekli kullanım durumunda vücutta bazı olumsuzluklara neden olabilir.

Kantaron Yağı Evde Nasıl Yapılır?

Kantaron bitkisinin çiçekleri parçalanmadan makas yardımıyla kesilir. 500 ml cam kavanozlara yerleştirilir. Arkasından çiçeklerin üzerini geçecek kadar organik zeytinyağı ilave edilir. Güneş altında 5 gün boyunca mayalanması için bekletilir. Bu sürede ağzının yalnızca bez ile iyice kapatıldığından emin olmalısınız. 5 gün sonunda mayalanan kantaronlar kapakları kapatılarak 50 gün bekletilir.

50 gün boyunca arada sırada bakıp çalkalamak faydalı olacaktır. Süresi dolduktan sonra temiz bir bez yardımıyla süzülür. Koyu renkli bir şişeye aktarılır. Şişenin güneş görmeyen bir yerde olması önemlidir. Bu şekilde 4 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Devamlı alıp kullanma alışkanlığınız varsa küçük şişelere çıkarabilirsiniz.

Kantaron Yağı Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Devamlı ve düzenli olarak tüketilen kantaron yağı yaklaşık 3 ile 5 ay arasında sonuç verecektir. Bu sonuç, kullanılan bölgeye göre değişkenlik göstermekle beraber en fazla 6 ay sürmelidir. 6 ay gibi uzun bir süre kullanılan kantaron yağı sonuç vermediyse muhakkak ara verilmelidir.  3 ya da 4 ay ara verdikten sonra tekrar başlanabilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YORUM